https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedice-ema-se-zrejme-sama-zbavila-telemetrickeho-obojku.posledni-data-jsou-ze-slovenska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvědice Ema se zřejmě sama zbavila telemetrického obojku. Poslední data jsou ze Slovenska

7.10.2019 09:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Obojek se vypátrat podařilo.
Obojek se vypátrat podařilo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA Olomouc
Medvědice Ema, která byla od dubna vybavená telemetrickým obojkem, se nyní pohybuje bez sledovacího zařízení. Záložní část rozpojovacího mechanismu byla s největší pravděpodobností zničena medvědicí samotnou, přičemž došlo k náhlému rozpojení a ztrátě telemetrického zařízení. To už zoologové v terénu dohledali. Poslední data pohybu medvědice jsou z lesů v okolí obce Dlhé Pole na Slovensku. Informuje o tom Mendelova univerzita a Hnutí DUHA.
reklama

 

„Chování zvířat a techniky je nevyzpytatelné, což se potvrdilo i v tomto případě. Dvojitý mechanismus umožňující odepnutí telemetrického obojku byl instalován kvůli bezpečnosti zvířete. Medvědice musela tuto část zařízení systematicky ničit, až se obojek odepnul Není vyloučeno, že k významnému poškození mohlo dojít i během medvědí říje nebo v souboji. Sledování bylo naplánované na dva roky, bohužel však máme k dispozici data jenom z pěti měsíců," uvedl Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Podle něj však navzdory krátkému času vědci a ochranáři získali hodnotné údaje, které jsou využitelné pro aplikaci opatření a řešení konfliktu lidí a velkých šelem tam, kam se po dlouhé době postupně vracejí. „Tato mladá medvědice je výjimečná z několika hledisek. Přináší nejen nové poznatky o prostorové aktivitě medvědů v Karpatech, ale také poukazuje na nedostatky, které v soužití s velkými šelmami potřebujeme nutně řešit," dodal.

Pohyb telemetricky sledované medvědice od 9. 7. do 8. 9. 2019
Pohyb telemetricky sledované medvědice od 9. 7. do 8. 9. 2019
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | LDF MENDELU

Vědci data z obojku v letních měsících v terénu zpětně ověřovali. Díky tomu ví, že převážnou část tohoto období trávila Ema vyhledáváním rostlinné potravy, kterou představovaly dozrávající maliny a ostružiny v zarůstajících plochách po dřívějších těžbách dřeva. „Medvědice během posledních tří měsíců sledování způsobila dvě škody na nezabezpečených včelích úlech na slovenské i moravské straně pohoří. Po ztrátě signálu z obojku, jsme vyrazili do terénu a ověřovali poslední místa jejího pohybu. Díky spolupráci se zaměstnanci Správy CHKO Beskydy, se nám však pomocí speciálního přijímače podařilo za několik dní obojek v terénu dohledat," říká Michal Bojda, koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc.

"V intenzivním monitoringu Emy, ale i dalších medvědů budeme i nadále pokračovat. Uvítáme, když nás o výskytu medvědů, ale i dalších velkých šelem bude informovat také veřejnost. Pozorování je možné zasílat na stopy@selmy.cz nebo na beskydy@nature.cz," uvedl Michal Bojda.

"Medvědi jsou chytré a obratné šelmy. Případy ztrát telemetrických obojků jsou při monitoringu medvědů velmi časté," říká Tomasz Zwijacz-Kozica, expert na telemetrii medvědů z polského Tatranského národního parku, který zapůjčil obojek pro medvědici Emu.

Podle zoologů je každý jedinec unikátní a medvědice Ema je toho důkazem. „Díky jejímu telemetrickému sledování jsme se mohli přesvědčit, že zprvu málo plachá medvědice změnila vzorce chování a lidem se začala postupně spíše vyhýbat. Zjištěné poznatky využijeme v připravovaném plánu péče o medvěda hnědého, který by měl přinést návrhy řešení různých situací při soužití s těmito kriticky ohroženými šelmami," říká Václav Tomášek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Správa CHKO Beskydy už nyní komunikuje s chovateli hospodářských zvířat i včel, jak si lépe zabezpečovat svá chovatelská zařízení a kde získat finanční podporu. "Jak nám ukázala nejen medvědice Ema, ale i další medvědi, kteří se v poslední době na našem území pohybují, šelmy způsobují škody většinou na nedostatečně zabezpečených zvířatech a včelstvech, navíc poměrně často uprostřed rozsáhlých lesních komplexů," řekl Václav Tomášek.

Pro území chráněné krajinné oblasti Beskydy zřídila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR telefonní číslo 731568413, na které je možné hlásit škody, způsobené velkými šelmami (medvěd, vlk, rys).


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ME

Martin Enderes

7.10.2019 10:12
Supr!!!
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist