https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/melnik-zmapoval-mista-ktera-jsou-nejvice-ohrozena-zmenou-klimatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mělník zmapoval místa, která jsou nejvíce ohrožená změnou klimatu

6.1.2022 17:43 | MĚLNÍK (ČTK)
Podle Agnieszky Buchtové z Asitisu analýza už ukázala, že je v Mělníku ohrožení přívalovými povodněmi v porovnání s jinými městy nízké, ale kvůli klimatické změně je třeba se zaměřit na území zranitelná vůči vlnám horka.
Podle Agnieszky Buchtové z Asitisu analýza už ukázala, že je v Mělníku ohrožení přívalovými povodněmi v porovnání s jinými městy nízké, ale kvůli klimatické změně je třeba se zaměřit na území zranitelná vůči vlnám horka.
Mělník zmapoval místa, která jsou nejvíce ohrožená změnou klimatu. Město tak získalo podklady, podle kterých může připravit investice, jež omezí dopady klimatické změny. Získaná data a mapy využívají experti pro tvorbu takzvané Adaptační strategie pro Mělník, jsou přístupné i veřejnosti, informovala ČTK Lucie Sitarová za společnost Asitis, která strategii zpracovává.
reklama

 

Jedenáct map vzniklo analýzou dat z družicových snímků. Popisují zeleň, vlhkost povrchu nebo teplotu v území a zobrazují rozmístění citlivých skupin obyvatelstva, jako jsou senioři, děti a nemocní ve zdravotnických zařízeních. Do tvorby strategie se zapojili při veřejných projednání i občané. "Adaptace na změnu klimatu je pro Mělník jednou z klíčových priorit a jsme rádi, že Adaptační strategie pro město Mělník nám pomůže identifikovat hlavní hrozby, prioritní projekty i možnosti financování. Chceme zachovat kvalitu života v našem městě i přes negativní efekty klimatické změny a díky strategii bude plánování akčních kroků a praktických změn mnohem jednodušší," uvedl starosta Ctirad Mikeš (Mé město).

Podle Agnieszky Buchtové z Asitisu analýza už ukázala, že je v Mělníku ohrožení přívalovými povodněmi v porovnání s jinými městy nízké, ale kvůli klimatické změně je třeba se zaměřit na území zranitelná vůči vlnám horka. Strategie mimo jiné mapuje možnosti, jak se město může přizpůsobit dopadům klimatické změny a jak může město méně přispívat ke klimatické změně. Pomůže nejen s výběrem vhodných opatření, ale například i s využitím dotací. S dokumentem bude Mělník moci pracovat při plánování investičních projektů města nebo úprav územního plánu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Marouš

7.1.2022 17:44
Jakožto člověk bydlící kousek od Mělníka, trošku tuším odkud vítr vane. K motivaci pana Mikeše se vyjadřovat nebudu, každý trochu znalý ví, co je tento pán zač.
Posledních několik let Mělník velmi sužují vlny extrémního vedra v letních měsících, a to pouze za podmínky, že vaně západní vítr v rychlosti přes 6m/s. Zdrojem tohoto extrémně teplého vzduchu je solární elektrárna u Nové Vsi, která v létě sužuje podobnými vlnami přehřátého vzduchu ve směru větru všechny obce až do vzdálenosti 25km.
Další problém je v Mělníku úbytek městské zeleně. Mnoho zelených ploch bylo přeměněno na stavební parcely, vysoké vzrostlé stromy byly na mnohých místech nahrazeny okrasnými zákrsky etc.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist