https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/menici-se-klima-znamena-zmeny-i-pro-americke-hydroelektrarny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Měnící se klima znamená změny i pro americké hydroelektrárny

1.6.2022 06:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Řeka Colorado se už několik let potýká s minimálními průtoky. Zásobuje přitom pro americkou energetiku zásadní dílo, Hooverovu přehradu na hranicích Arizony a Nevady.
Řeka Colorado se už několik let potýká s minimálními průtoky. Zásobuje přitom pro americkou energetiku zásadní dílo, Hooverovu přehradu na hranicích Arizony a Nevady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve Spojených státech amerických je momentálně v provozu 2100 výkonem větších vodních elektráren. Většina z nich byla zprovozněna v minulém století a provozně byly navrženy na podmínky, které dnes už ne zcela platí. Jak se měnící klima odrazí na zdejší energetice?
reklama

 

Vodní elektrárny produkují v USA okolo 6 až 7 % veškeré elektrické energie, což se nemusí zdát mnoho. Jejich provoz je ale zásadní pro udržování a vyvažování chodu národní sítě. Je možné je zapnout či vypnout rychle, z minuty na minutu, třeba v reakci na změny vyšší poptávku odběratelů. Vodní elektrárny mají možnost vykrývat výpadky a špičky a tvoří až 40 % americké energetické rezervy, kterou lze při výpadku sítě spustit bez dodatečného napájení. K jejich „nastartování“ není zapotřebí další palivo. Jednoduše proto, že jejich turbíny pohání voda zadržovaná v nádrži za nimi. Tedy, většinou.

Na jihu je vody méně

Například setrvalý pokles hladiny u Lake Powell (na rozhraní Utahu a Arizony), typově největší vodní nádrže svého druhu v USA, znamená rizika pro provoz hydroelektrárny Glen Canyon. Za tělesem hráze momentálně není vody dost, aby to v případě výpadku dodávek elektřiny stačilo na vyrovnání produkce. Sytí ji totiž řeka Colorado, která se už několik let potýká s minimálními průtoky. Ta přitom zásobuje vodou další, pro americkou energetiku rovněž zásadní dílo. Hooverovu přehradu na hranicích Arizony a Nevady.

Pokud by v důsledku nedostatku vody byly obě dočasně odstaveny od provozu, neznamená to, že by v USA skončily bez elektřiny. Ale na území 7 přilehlých států by tím přišli o onu pohotovostní rezervu a schopnost pružně reagovat na případné výpadky sítě. Podobná situace už loni nastala u kalifornské vodní elektrárny v Oroville a podle odborníků hrozí, že se bude opakovat i letos.

Hodí se zmínit, že velké vodní nádrže a elektrárny hrají v americké energetice ještě jednu důležitou roli: slouží jako obří baterie. Tedy, minimálně 40 z nich tak funguje. Na principu přečerpávacích elektráren, které v případě lokální nadprodukce elektrické energie ženou vodu do elevací výše položených nádrží, aby ji odtud spouštěly dolů tehdy, kdy je v síti poptáván vyšší výkon. I toto opatření pomáhá vyrovnávat průběh elektrické energie v celonárodní síti, bránit jejímu přetížení či výpadkům. A i toto opatření je nyní v důsledku poklesu vodní hladiny ohroženo na funkčnosti.

Sever je za vodou

Ne všechny americké hydroelektrárny se potýkají s nedostatkem vody. Přesně opačný problém mají na severovýchodě USA. Vody je tu v důsledku srážkové situace až příliš a přehrady vodních nádrží tu prochází zatěžkávací výkonnostní zkouškou.

Výhled na blízkou budoucnost hydroelektráren v USA poskytla série inženýrských studií, které hodnotily jejich očekávané výkony v kontextu projevů klimatických změn. Jež mohou, ve zjednodušeném podání, regionálně znamenat méně i více vody ve vodních nádržích.

Závěry studií hovoří o tom, že v oblastech, kde jsou vodní nádrže elektráren syceny skrze řeky táním sněhu, se očekává vysoký nárůst potenciálu vodních elektráren. A tam, kde přispívají k sycení vodních nádrží srážky dešťové, se očekává pokles potenciálu, zvláště pak v letních měsících. Tím se prakticky odlišil americký sever a jeho východní/západní pobřeží od jižních partií USA, kde sucho setrvale snižuje potenciál výkonu a funkce.

Vodní nádrže na jihu Spojených států tedy nejspíš postupně budou ztrácet svůj význam pro národní energetiku (jejich význam coby zdrže pitné vody nebo vody pro závlahu v zemědělství bude spíš narůstat), zatímco na severu zintenzivňuje debata o výstavbě nových vodních děl. Autoři studií se spolu s dalšími odborníky shodují v tom, že kontext klimatických změn u hydroelektráren napříč celými USA neznamená katastrofu. Státy jsou prý přímo ukázkovým příkladem jak možných rizik, tak nových příležitostí.

Pro provozovatele vodních elektráren i distribučních sítí elektrické energie v USA se tím ale otevírá velmi široké pole změn, na něž nutně budou muset nějak zareagovat. Zvlášť v regionech, které suchem přichází o onen vyvažovací a balanční potenciál vodních elektráren.

Příkladem může být například společnost MISO (Midcontinent Independent System Operator), která spravuje 176 vodních elektráren od Minnesoty po Louisianu. Ty budou zažívat vodní přetlak nebo sucho (podle lokací konkrétních hydroelektráren) a provozovatelé tak budou muset velmi pohotově balancovat provoz jednotlivých zařízení.

Odlišná je situace u společnosti BPA (Bonneville Power Administration), která na území států Idaho, Oregon a Washington provozuje celkem 59 vodních elektráren (schopných generovat 83 000 MWh). Z perspektivy budoucnosti jsou takříkajíc za vodou, jejich potenciál k produkci energie spíše narůstá. A poškodit je může jen sousled několika za sebou následujících let bez sněhových srážek, což vzhledem ke geografické pozici regionů pravděpodobné není.

I do dalších let si vodní elektrárny udrží pro Spojené státy americké svůj význam, ale klimatické změny mohou ovlivnit, jak tyto elektrárny budou nadále využívány.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2022 06:39
Některé tamní řeky ani nedotečou do moře, veškerá voda je spotřebovaná pro závlahy nebo lidskou spotřebu, včetně plnění bazénů. A přímo tragicky se chovají k zásobám spodní vody, odběr mnohonásobně převyšuje schopnost krajiny ji doplňovat. I to je jeden z důvodů měnícího se klimatu, protože zásoby vody a její cirkulace v přírodě je tím silně narušena.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.6.2022 07:16 Reaguje na Karel Zvářal
No veď. Ľahko je napísať že za málo vody v priehradách môže klimatická zmena. Ale v podstate všetky veľké jazerá na svete vysychajú vplyvom odberu vody z ich prítokov na zavlažovanie. Dobrým príkladom je Aralské jazero. Pritom riešenia existujú, ale to by sa namiesto do grííndylu muselo investovať niekam inam.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.6.2022 07:51 Reaguje na Vladimir Mertan
tak
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2022 08:08 Reaguje na Vladimir Mertan
Ono je pohodlnější a bezpečnější říct, že "klíma se mění", než "měníme klímu ve jménu světlých zítřků a blahobytného konzumu". Zaměnit příčinu a následek je velmi snadné, bo nelze jednoznačně dokázat, zda bylo dříve vejce nebo slepice (mmch- už dinosauři kladli vejce).

Rozsáhlé močály (žádné Zdoňovy) kolem Misisipi byly odvodněny a vysušeny kvůli získání orné půdy, podobně i např. na Floridě (rozlezlá zástavba). Ale viníka změn máme (pán za to získal s prodlením Nobelovku), tak si můžeme ještě nějaký čas hrát na slepou bábu.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.6.2022 19:08 Reaguje na Vladimir Mertan
Kam byste investoval, pane Mertane, abyste zajistil Aralskému jezeru dost vody?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2022 19:31 Reaguje na Katka Pazderů
Jestli můžu... nápodobu Boleváku, ale v mnohem větším měřítku. Severní ledový oceán hned tak nevyschne, obrátit tedy část toku některých větších řek (Suchoma, Pečora) kanálem do Volhy. "Nadstav" přítoku do Kaspického moře by umožnil odklonit z řeky Ural část vod kanálem do Aralu. Dlouhodobá investice, ale svůj přínos by to mělo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.6.2022 07:50 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
MD

Milan Dostál

2.6.2022 14:36 Reaguje na Karel Zvářal
V jakém si dokumentu o vodě v této oblasti vykáceli plantáže stromů snad Ořešák, že prý saje moc vody z podzemí a z celého území udelali poušť, jako ochranu spodní vody.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.6.2022 20:11 Reaguje na Milan Dostál
To vymysleli ekologové? Tak snad je ta poušť aspoň zastínená a chráněná horami ze stran převládajících větrů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.6.2022 17:20 Reaguje na Karel Zvářal
Pokud řeka nedoteče do moře, tj. voda zůstane v krajině, tak to na klima může mít pouze pozitivní vliv.
A těžba zvodní je problém tam, kde se nedoplňují.
Jen na Arabském poloostrově je na téhle vodě závislých asi 50 miliónu lidí a hladina tam ročně klesá řádově o metry.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.6.2022 21:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Úžasný obří vodovod pod Saharou, který by zasoboval Lybii i sousední státy vodou, stavěl za Kaddáfího. Kvůli demokratizaci Lybie ale zůstane už navěky nedokončený.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2022 19:22 Reaguje na Jarka O.
To je taky taková zvodeň, která se nedoplňuje.
Libye ovšem nebyla nijak demokratizována, proběhla tam krutá občanská válka.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.6.2022 08:46
Američané jsou zvyklý plýtvat uplně se vším, ne tak s vodou. Je to uplně jiný způsob myšlení.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.6.2022 20:09
Pěkný článek o mnoha funkcích přehrad vč. funkce při suchu, ten by měli číst zdejší antipřehradni experti. Amerika je vzor, tak šup ji napodobovat a navíc mít kvalifikovanou obsluhu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.6.2022 12:04 Reaguje na Jarka O.
Já jsem pro .... https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/loni-ve-statech-zdemolovali-90-hrazi-aby-rekam-navratili-jejich-puvodni-charakter
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.6.2022 14:12 Reaguje na Svatá Prostoto
Teda já se fakt snažím napsat něco pozitivního o Américe a Vy mi to takhle kazíte, to není fér ;-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.6.2022 17:15 Reaguje na Jarka O.
To se zrovna vám nemůže nikdy podařit.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.6.2022 21:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Dokaźte to.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2022 19:22 Reaguje na Jarka O.
Zkuste to.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.6.2022 14:37 Reaguje na Jarka O.
Tohle ale rozhodně pozitivní je. Přehrady jsou nutné zlo, a právě proto by jich mělo být co možná nejméně. Takže pokud se po opětovném vyhodnocení ukáže, že je možno ji sundat a nechat řeku zase samu sobě, tak je to vždy plus.

Že to nejde vždy je samozřejmé, ale pokud ano, tak super.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.6.2022 16:25 Reaguje na Svatá Prostoto
OK:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2022 20:39 Reaguje na Svatá Prostoto
Přirozená řeka si hledá vždy nejkratší cestu do moře, takže krajinu odvodňuje. My potřebujeme opak.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist