https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-mexiko-se-propada-o-50-centimetru-za-rok.nova-studie-varuje-pred-katastrofou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Mexiko se propadá o 50 centimetrů za rok. Nová studie varuje před katastrofou

16.5.2021 06:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
To, že se město na některých místech propadá, zaznamenali vědci už na počátku 20. století.
To, že se město na některých místech propadá, zaznamenali vědci už na počátku 20. století.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Město Mexiko se kvůli intenzivnímu odčerpávání vody a velké tíze zástavby propadá. Na některých místech je to o téměř 50 centimetrů za rok. Podle nové studie je tak v ohrožení infrastruktura města, ale i zásoby pitné vody pro miliony lidí. Studie byla zveřejněna v žurnálu JGR Solid Earth.
reklama

 

To, že se město na některých místech propadá, zaznamenali vědci už na počátku 20. století. Tehdy se jednalo přibližně o osm centimetrů ročně. Do roku 1958 se ale propad zvýšil na 29 centimetrů. To přimělo představitele města jednat a omezit odběr vody ze studen v centru města. Po tomto kroku se míra propadu půdy snížila zpět na devět centimetrů ročně. Nově provedená analýza ale odhaluje, že historické centrum města se na některých místech propadá až o 40 centimetrů ročně. V severovýchodní části města, oblasti, která stále ještě není plně urbanizovaná, se půda propadá dokonce téměř o 50 centimetrů ročně.

„Intenzivní odčerpávání vody a tíha zástavby má za následek velké stlačení podloží. Už nyní je půda stlačena o 17 %. Očekáváme, že se ve výhledu 150 let může stlačit až o 30 %. Bohužel jsou tyto změny nevratné,“ komentují autoři studie.

To, že se různé části města propadají různou měrou, může podle autorů studie vést k velkým škodám na infrastruktuře, potažmo to může způsobit i kontaminaci vody. Déšť a voda, která na jaře do města přitéká z okolních hor, totiž mohou lehce způsobit záplavy a kontaminovat podzemní vodu.

Podle autorů studie je zapotřebí, aby město zcela zásadně přehodnotilo svůj přístup k hospodaření s vodou. V současné době totiž pochází 70 % pitné vody ve městě z vrtů v okolí města, které odčerpávají zásoby vody v celém regionu. Autoři studie doporučují vytvořit infrastrukturu, která by umožnila znovu využívat odpadní vodu, a také systém na zachytávání dešťové vody.

Ve Ciudad de México žije více jak 9 milionů lidí. Asi 1,1 milionu domácností ve městě nemá přístup ke zdravotně nezávadné vodě. Velká část propadu půdy a praskání podloží se přitom děje v oblastech, kde žijí lidé s nízkým socioekonomickým postavením.


reklama

foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

16.5.2021 11:50
Může za to vyvážení odpadků. Naši předkové odpadky nechávali v místě svého sídla a to se jim tak postupně zvedalo nad okolní terén. Archeologové se v takových vrstvách rádi přehrabují a čím hlouběji, tím starší nález je.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.5.2021 17:51 Reaguje na Richard Vacek
ono by spíš zajímalo, jestli může takhle klesat poddolovaná Ostrava. Jinak vysoušením podzemních rezervoárů vody je problémem i Teheránu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.5.2021 23:04 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ostrava klesá. Kupříkladu ostravský hrad za posledních sto let klesl asi o 16 metrů. To je celkem dost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.5.2021 17:53 Reaguje na Richard Vacek
hlavní město Mexika je v obrovském údolí a je otázka, jak stabilní má podloží, což hraje taky svoje
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.5.2021 20:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nejspíš každý trochu bohatší obyvatel má na svém pozemku zainvestováno do zemního vrtu a nejnovějšího čerpadla, které žene dostatek vody do jeho nemovitosti. A použitá voda se vede kanalizací pryč.
Je to docela zajímavé, protože v původním jezeře, které tam bylo za doby Aztéků, voda nebyla pitná, protože byla tuším zasolená.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 13:05
To je nějaké podivné, pokud by se už 100 let propadalo město ryhlostí řádově 20 centimetrů ročně, tak to bude už 20 metrů pod terénem.....
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist