https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mestska-spolecnost-zacala-v-praze-budovat-fotovoltaicke-elektrarny.od-pristiho-roku-chce-realizovat-dve-tydne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Městská společnost začala v Praze budovat fotovoltaické elektrárny. Od příštího roku chce realizovat dvě týdně

11.8.2022 17:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Fotovoltaické panely instalované městskou společností Technologie hl. m. Prahy.
Fotovoltaické panely instalované městskou společností Technologie hl. m. Prahy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | THMP
Jedna sluneční elektrárna na střeše bytového domu na Černém Mostě a dvě v Libni – tři pilotní projekty sloužily k tomu, aby městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) otestovala technologie a nastavila procesy. Nyní už přechází do ostrého režimu výstavby. Do konce roku chce nainstalovat fotovoltaické panely na dalších 17 objektů, od příštího roku pak zvýšit tempo až na dvě fotovoltaické elektrárny týdně. Městská společnost to oznámila ve své tiskové zprávě.
reklama

 

Čistou energii budou ihned po připojení do sítě díky THMP využívat první tři bytové domy v Praze. V letošním roce se jí dále dočká třeba i domov pro seniory v Ďáblicích, objekt Policie ČR v Praze 4 nebo škola na Praze 11. „Střechy domů nachází díky fotovoltaickým panelům smysluplné využití. Zvlášť v současné situaci, kdy řada domácností zažívá zdražování elektřiny. Oproti tomu fotovoltaické elektrárny zajišťují vlastní zdroj levné energie a tím úsporu té, kterou je jinak nutné nakupovat ze sítě. Úspora se pohybuje mezi 20 až 40 procenty,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast správy majetku Jan Chabr a dodal, že budování slunečních elektráren na pražských střechách významně přispívá také k plnění Klimatického plánu hlavního města Prahy do roku 2030.

V letošním roce se fotovoltaické elektrárny dočká třeba i domov pro seniory v Ďáblicích, objekt Policie ČR v Praze 4 nebo škola na Praze 11.
V letošním roce se fotovoltaické elektrárny dočká třeba i domov pro seniory v Ďáblicích, objekt Policie ČR v Praze 4 nebo škola na Praze 11.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | THMP

Technologie hl. m. Prahy v celém projektu tzv. „Pražské solární elektrárny“ zajišťují vypracování projektové dokumentace, povolovací procesy a na jejím základě pak instalaci celé solární elektrárny. Práce vedoucí k hotové elektrárně trvají podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka zhruba čtyři týdny: „Pokud není vyžadováno stavební povolení, které celý proces prodlouží, máme projektovou dokumentaci pro jeden objekt hotovou obvykle do tří týdnů. Samotná realizace už je rychlejší – ta zabere týden. Podmínkou je ale dostatek potřebného materiálu, zejména FVE panelů.“

Fotovoltaické panely bude THMP instalovat nejen na městské objekty, ale také na bytové a rodinné domy. „Pro následující rok jsme si stanovili cíl dokončit až dvě fotovoltaiky týdně. Plánujeme proto významně posílit stav našich elektromontérů a projektových manažerů, kteří by nám pomohli ambiciózního výsledku dosáhnout,“ dodal Tomáš Jílek.

Sluneční elektrárny vybudované v letošním roce mají mít souhrnný maximální výkon 400 kWp. Ambicí pro příští rok je navýšení až na 3 MWp.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DB

Darth Bane

11.8.2022 19:42
Takže vezmeme pocitadelko, a začneme přesouvat vlastovicky.....2 baráky týdne, to je 104 baráku ročně. Kolik že je v Praze baráku????? 50000???? Táže Praha má co dělat 500 let, ledaže by přestala fungovat nabosilka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.8.2022 21:20
To je krok správným směrem. Sice jsme zaspali jak dycky, ale fve je pro nás energie budoucnosti, jiných možností moc nemáme.
Odpovědět
DB

Darth Bane

12.8.2022 00:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, vyhlasime válku zákonu zachování energie, druhé větě termodynamicke, matematické trojclence a nabosilce. To jsou uhlavni nepřátele každého ekoteroristy, a ropaka a ichtyla Hanzla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.8.2022 07:26 Reaguje na Darth Bane
Račte na mě nereagovat, příspěvky arogantních a sprostých idiotů nečtu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.8.2022 08:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestaňte psát lži a demagogie a nebude na vás reagovat nikdo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.8.2022 21:07 Reaguje na Jaroslav Studnička
No právě. Mě baví, když na mě lidé reagují. Třeba vy, jste takový truba a urážíte, ale nejste arogantní a pořád to ještě jde.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.8.2022 21:20 Reaguje na Pavel Hanzl
To již u vás hraničí s úchylkou Hanzle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.8.2022 07:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
Chodit sem diskutovat je už samo úchylka, žena mi říká že "gambleřím". A diskuse přece není o tom, že někdo napíše svatou pravdu a ostatní mlčí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

13.8.2022 15:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Diskuze rozhodně není o tom, co tu předvádíte vy, tedy lži a demagogie
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

14.8.2022 21:33
PRAVIDLA DISKUSE ???
Normální slušný člověk, si tu napíše, co se mu líbí nebo nelíbí a co si o tom myslí. Hned je napadán, urážen a zesměšňován provokatéry a posléze redakcí zablokován.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist