https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mestske-lesy-chrudim-obnovily-33-tuni-na-zachyceni-vody-v-krajine?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Městské lesy Chrudim obnovily 33 tůní na zachycení vody v krajině

5.7.2020 01:22 | CHRUDIM (ČTK)
Obnova jezírek nebyla nákladná, stačilo ve vybraných lokalitách bagrem prohloubit a rozšířit odvodňovací kanály a vytvořit hrázky s přepadem. Ilustrační obrázek
Obnova jezírek nebyla nákladná, stačilo ve vybraných lokalitách bagrem prohloubit a rozšířit odvodňovací kanály a vytvořit hrázky s přepadem. Ilustrační obrázek
Foto | tdlucas5000 / Flickr.com
Městské lesy Chrudim obnovily přes tři desítky jezírek a tůní na zadržování vody v krajině. Leží na melioračních příkopech vytvořených v minulosti. Na rozdíl od dřívějších dob v současnosti podmáčení porostů nehrozí, řekl novinářům ředitel městské firmy Zdeněk Odvárka.
reklama

 

"Problém s vodou je obrovský. Není úplně pravda, že lesy umírají na kůrovce. Zásadní problém je sucho a teplo. Snažíme se tam, kde voda spadne, ji trochu zadržet," uvedl Odvárka.

Ve třech etapách vzniklo v rekreačních lesích na Podhůře a také v lesích v okolí Pohledu a Palučin celkem 33 tůní. Kromě vodohospodářského významu slouží i jako napajedla pro zvěř. Některá si zřejmě vodu udrží celý rok, jiná budou sezonně vysychat.

Obnova jezírek nebyla nákladná, stačilo ve vybraných lokalitách bagrem prohloubit a rozšířit odvodňovací kanály a vytvořit hrázky s přepadem. Městské lesy vyšla jedna tůňka na necelé 3000 korun. "Z našeho pohledu je to směšná cena za to, jaký přínos to má pro přírodu," dodal Odvárka.

Městské lesy v posledních letech trpí usycháním porostů. Radnice proto pro firmu vytvořila speciální rezervní fond pro stabilizaci jejího hospodaření, neboť očekává ztráty. Musí likvidovat následky rozšíření kůrovce a dlouhodobého sucha a obnovovat lesní porosty.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SC

Stanislav Chytrý

5.7.2020 19:11
Jen tak dál. Palec nahoru.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist