https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meteorolog-odpalovani-pyrotechniky-v-brne-zhorsilo-kvalitu-ovzdusi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meteorolog: Odpalování pyrotechniky v Brně zhoršilo kvalitu ovzduší. Nejvíce za posledních deset let

3.1.2022 16:32 | BRNO (ČTK)
Brzezina upozornil, že na kvalitu ovzduší mají vedle samotných znečišťujících látek vliv i další faktory, tím nejzásadnějším jsou meteorologické podmínky.
Brzezina upozornil, že na kvalitu ovzduší mají vedle samotných znečišťujících látek vliv i další faktory, tím nejzásadnějším jsou meteorologické podmínky.
Foto | Akil Mazumder / Pexels
Odpalování pyrotechniky v Brně na přelomu roku výrazně zhoršilo kvalitu ovzduší, a to nejvíce za posledních až deset srovnávaných přelomů let. Naopak v Praze byly koncentrace prachových částic i jejich zvýšení kolem půlnoci na nejnižších hodnotách minimálně za posledních deset let. Čtyři stanice v ČR také překročily imisní limit. Na blogu brněnských meteorologů o tom informoval Jáchym Brzezina.
reklama

 

V souvislosti s odpalováním pyrotechniky meteorologové sledují především koncentraci prachových částic PM10 a jemných prachových částic PM2,5. U ostatních látek s platným imisním limitem, které se na stanicích monitorují, se výraznější nárůst neočekával. "Naopak jiné látky, jejichž koncentrace odpalování pyrotechniky do ovzduší vylučuje, nemají v zákoně imisní limit stanoven a na stanicích se rutinně neměří," upozornil Brzezina. Jde podle něj například o draslík, síru, baryum či stroncium.

Hodnotu imisního limitu pro průměrnou 24hodinovou koncentraci částic PM10 v této souvislosti podle meteorologa překročily 1. ledna čtyři místa v ČR. Šlo o stanice Brno-Dětská nemocnice, Olomouc-Hejčín, Zlín a Zlín-ZŠ Kvítková. V případě prachových částic PM10 byla situace z celé ČR nejhorší právě na stanici Brno-Dětská nemocnice. Ta leží blízko centra města a zároveň je mírně vyvýšená. "Tato její pozice je pravděpodobnou příčinou faktu, že zde bývá vliv odpalování velmi výrazný, protože se sem při konkrétním směru větru dostává kouřová vlečka z pyrotechniky odpalované v centru a také blízkém okolí stanice," uvedl Brzezina.

V Brně bylo podle meteorologa zvýšení koncentrací prachových částic na přelomu roku velmi výrazné na řadě měřicích stanic a celkově nejvýraznější z posledních až deset srovnávaných přelomů let. V Praze podle něj naopak byly koncentrace částic PM10 i jejich zvýšení kolem půlnoci na nejnižších hodnotách minimálně za posledních deset let. Koncentrace prachových částic byly v hlavním městě nejvyšší na přelomu let 2016 a 2017.

Brzezina upozornil, že na kvalitu ovzduší mají vedle samotných znečišťujících látek vliv i další faktory, tím nejzásadnějším jsou meteorologické podmínky. Velmi nízké teploty, které vedou k vysoké intenzitě vytápění, znamenají vyšší emise znečišťujících látek, a tedy i horší kvalitu ovzduší. Stejně tak vytvoření přízemní teplotní inverze působí jako poklička, která vede k soustředění znečišťujících látek u povrchu a horší kvalitě ovzduší než za situace bez teplotní inverze při totožném množství emisí. Významný vliv má také rychlost a směr větru. Rychlost větru udává intenzitu rozptylu látek, obecně lze říci, že vyšší rychlost větru přispívá k lepší kvalitě ovzduší. Směr větru pak udává směr šíření látek od zdroje a ovlivňuje tak kvalitu ovzduší v konkrétních místech.

V případě hodnocení vlivu odpalování pyrotechniky na kvalitu ovzduší je pak podle Brzeziny nutné vzít v potaz právě meteorologické podmínky. Spíše než absolutní dosažené hodnoty koncentrací se proto sleduje jejich nárůst.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist