https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/migrujici-jerabi-dorazili-do-izraele-pozdeji-nez-obvykle?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Migrující jeřábi dorazili do Izraele později než obvykle

21.11.2020 17:07 | TEL AVIV (ČTK)
První jeřábivětšinou přilétají na konci září, letos to bylo o čtrnáct dní později.
První jeřábivětšinou přilétají na konci září, letos to bylo o čtrnáct dní později.
Foto | budak / Flickr.com
Do Chulského údolí v Izraeli letos přiletěli jeřábi se čtrnáctidenním zpožděním. Teď lze na místě někdejšího biblického jezera Meróm pozorovat 100 000 ptáků při zásnubních rituálech. Podle odborníků citovaných agenturou Reuters může být příčinou pozdního příletu ze severských zemí teplé září.
reklama

 

Jeřábi s načervenalým peřím na hlavách přilétají na místa, která kdysi Izrael ve snaze vyhovět potřebám zemědělství vysušil a později částečně znovu zaplavil.

Z Ruska, Finska a Estonska míří většinou až k etiopskému jezeru Tana, někteří ake v Izraeli zůstanou po celou zimu. Letos dorazilo 100 000 ptáků později než v jiných letech.

"První z nich většinou přilétají na konci září, letos to bylo o čtrnáct dní později. Myslíme si, že jedním z důvodů bylo teplé září, takže neměli proč vydat se na jih," řekla školící manažerka v přírodní rezervaci Chulského údolí Inbar Šlomit Rubinová.

Hlavní ornitolog národní židovské nadace Jaron Charka považuje ptačí migraci za přírodní hodiny. "Vidíte ty hodiny tikat každý rok a vždy je to podobné. Blíží se sezona a ptáci přilétají v pravý čas. Někdy ale pozorujete změny a o jejich příčinách si nejsme moc jistí. Většinou by to mělo souviset s klimatickou změnou," řekl ornitolog.

Do národního parku v údolí začali za jeřáby proudit návštěvníci, kteří si užívají uvolnění koronavirové uzávěry. "Úžasné množství lidí, kteří milují přírodu, chce vyjít ven, pozorovat ptáky a trochu se vydýchat. Má to léčivé účinky," řekla Rubinová.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

22.11.2020 09:37
Že by i jeřáby respektovali izraelský lockdown?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist