https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mikroplasty-se-nasly-ve-vsech-vzorcich-vody-odebranych-pri-ceste-napric-oceany?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mikroplasty se našly ve všech vzorcích vody odebraných při cestě napříč oceány

6.6.2023 11:06 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Námořníci během několik měsíců trvající cesty napříč světovými oceány našli mikroplasty ve všech vzorcích vody, které testovali. V některých oblastech byla koncentrace až 18krát vyšší než při jejich poslední plavbě v rámci závodu Ocean race v roce 2018. Vědci z britského Národního oceánografického centra (NOC) ve vzorcích naměřili až 1884 částic na metr krychlový vody, cituje z výsledků měření deník The Guardian.
reklama

 

"Je opravdu znepokojivé, že jsme našli mikroplasty ve všech vzorcích, při pobřeží i daleko na širém oceánu," uvedla vědkyně Victoria Fulferová z americké univerzity Rhode Island, která v současnosti působí v NOC. "Letos jsme pozorovali výrazně vyšší koncentraci, což může být známkou rostoucího znečištění, ale může to mít spojitost i s vyšší citlivostí naší analýzy," dodala Fulferová.

Ocean race je etapový vytrvalostní závod týmů, který trvá několik měsíců. Posádky lodí nabíraly vzorky mořské vody během prvních tří etap závodu mezi lednem a červencem. Filtry na lodích dokážou zachytit částice o velikosti 0,03 až pět milimetrů. Vzorky se denně posílají do NOC na analýzu.

Lodě pluly vodami jižního Atlantského oceánu, který je považován za vodní plochu nejodlehlejší od lidské civilizace, a mikroplasty se našly i tam. Jejich nejvyšší koncentrace byla v mořích poblíž městských oblastí u pobřeží Jihoafrické republiky, kde ke hromadění mikroplastů přispívají mořské proudy. Loni zde vědci naměřili zhruba 800 až 1700 částic na metr krychlový, zatímco před pěti lety to bylo 50 až 100 částic na metr krychlový.

V nejodlehlejším bodě plavby, kterým byl Point Nemo vzdálený od pobřeží 2688 kilometrů, se našlo 320 částic mikroplastů na metr krychlový. Při předchozím měření jich tam bylo zhruba deset až 40.

Fulferovou znepokojila vysoká koncentrace mikroplastů v blízkosti pobřeží, protože v těchto vodách se loví ryby, a existuje tak velké riziko, že se mikroplasty dostanou do lidského těla.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist