https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miliony-lidi-v-indii-slavi-divali-svatek-svetel-vyvolava-obavy-ze-znecisteni-vzduchu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miliony lidí v Indii slaví díválí - Svátek světel, vyvolává obavy ze znečištění vzduchu

24.10.2022 19:04 | DILLÍ (ČTK)
Díválí je časem hodování, modliteb a ohňostrojů a patří mezi nejdůležitější svátky v Indii. Lidé během něj rozsvěcují olejové lampy nebo svíčky jako symbol triumfu světla nad temnotou a dobra nad zlem.
Díválí je časem hodování, modliteb a ohňostrojů a patří mezi nejdůležitější svátky v Indii. Lidé během něj rozsvěcují olejové lampy nebo svíčky jako symbol triumfu světla nad temnotou a dobra nad zlem.
Foto | dksesh / Flickr
Indické ulice a domy se rozzářily barevnými lampiony a lucernami během hinduistického svátku díválí, který je známý také jako Svátek světel. Oslavy, do nichž se zapojují miliony lidí, vyvolávají obavy ze znečištění vzduchu, především ve velkých městech včetně metropole Dillí, napsal zpravodajský server BBC News.
reklama

 
Díválí je časem hodování, modliteb a ohňostrojů a patří mezi nejdůležitější svátky v Indii. Lidé během něj rozsvěcují olejové lampy nebo svíčky jako symbol triumfu světla nad temnotou a dobra nad zlem. Před dveřmi kreslí tradiční vzory rangoli s pomocí barevných prášků, aby do svého života uvítali štěstí a pozitivní energii.

Rodiny se shromáždí k modlitbám, odpalují petardy a další zábavní pyrotechniku a užívají si sváteční jídla. Lidé navštěvují přátele a příbuzné a dávají si sladkosti a dárky.

Termín konání díválí se každým rokem mění a rozhoduje se o něm podle polohy Měsíce. Ale obvykle připadá na období mezi říjnem a listopadem.

Poslední dva roky byly oslavy utlumené kvůli pandemii covidu-19. Letos ale už jsou všechny restrikce zrušené a lidé slaví podle libosti.

Svátek světel vyvolává obavy ze zhoršení chronicky špatného ovzduší. Přestože vlády v několika indických státech vyhlásily částečný nebo úplný zákaz petard, tisíce lidí je nadále odpalují, a vzduch je proto zamořený hustým kouřem. V Dillí, které je nejvíce znečistěným hlavním městem na světě, zavedly úřady úplný zákaz odpalování petard během díválí.

Ministr životního prostředí Gopál Rai před týdnem varoval, že lidem, kteří budou přistiženi při odpalování petard, hrozí pokuta 200 indických rupií (zhruba 60 korun) a až šestiměsíční vězení. Ti, kdo budou skladovat a prodávat zábavní pyrotechniku, pak mohou dostat pokutu 5000 rupií (zhruba 1500 korun) a tři roky vězení.

Pokuty se mohou zdát relativně nízké, ale odpovídají indickým podmínkám; ceny potravin a služeb v zemi jsou zhruba poloviční než v České republice, ale nízké jsou také platy. Průměrný plat se pohybuje v přepočtu kolem 5400 korun. Není ale stanovena žádná minimální mzda, a tak se výdělek zaměstnaných lidí může pohybovat v přepočtu i kolem 2000 korun měsíčně.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist