https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstva-podala-kasacni-stiznost-proti-rozsudku-tzv-klimaticke-zaloby?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstva podala kasační stížnost proti rozsudku tzv. klimatické žaloby

21.7.2022 15:18 (ČTK)
Společnou žalobu podalo loni v dubnu šest žalobců, spolek, obec Svatý Jan pod Skalou a čtyři jednotlivci, kteří pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě. Cílem žaloby bylo podle spolku přimět úřady k řešení klimatické krize.
Společnou žalobu podalo loni v dubnu šest žalobců, spolek, obec Svatý Jan pod Skalou a čtyři jednotlivci, kteří pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě. Cílem žaloby bylo podle spolku přimět úřady k řešení klimatické krize.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a dopravy se rozhodla podat proti rozsudku v tzv. klimatické žalobě kasační stížnost. Věc bude nyní přezkoumávat Nejvyšší správní soud (NSS), sdělil spolek Klimatická žaloba ČR. Pražský městský soud v polovině června rozhodl, že všechna čtyři žalovaná ministerstva zasáhla do práv spolku Klimatická žaloba ČR a dalších žalobců tím, že nestanovila konkrétní zmírňující opatření k dostatečnému snižování skleníkových emisí.
reklama

 

"Ministerstvo zemědělství se poté, co se seznámilo s odůvodněním rozsudku Městského soudu v Praze, rozhodlo, stejně jako ostatní dotčené resorty, podat proti němu kasační stížnost. Z hlediska resortu zemědělství je vhodné nechat Nejvyšším správním soudem přezkoumat otázky procesně právního charakteru týkající se vztahu výroku soudu k žalobnímu petitu a dále otázku rozhodnutí o nákladech řízení," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

David Hluštík z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu doplnil, že resort podá kasační stížnost v polovině srpna. Dodal, že je to především záležitost ministerstev zemědělství a životního prostředí (MŽP). Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP ČTK sdělila, že ministerstvo všechny klimatické závazky plní. "V programovém prohlášení má vláda závazek přijmout do konce příštího roku novou politiku ochrany klimatu. Ta bude propojena s novou Státní energetickou koncepcí a bude vycházet z nyní schvalovaného evropského balíčku Fit for 55," uvedla. Současně budou podle ní zapracovány nové cíle EU do roku 2030 a 2050 k naplnění Pařížské dohody. Také mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka ČTK sdělil, že pokud jde o správu dopravy, plány ministerstvo má. "Realizujeme je a v řízení jsme to prokázali. Takže v této části rozhodnutí nemá oporu v provedeném dokazování, tedy v soudním spisu," dodal.

Společnou žalobu podalo loni v dubnu šest žalobců. Prvním z nich je spolek jako právnická osoba. Dalším žalobcem je obec Svatý Jan pod Skalou a pak čtyři jednotlivci, kteří podle spolku pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě. Žalovali ministerstva a také českou vládu, žalobu proti ní ale soud odmítl. Cílem žaloby bylo podle spolku přimět úřady k řešení klimatické krize.

Podle soudu je zásah ministerstev do práv žalobců nezákonný. "Žalovaným (ministerstvům) se zakazuje pokračovat v porušování práv žalobců nestanovením konkrétních mitigačních opatření vedoucích ke snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030 ve srovnání s úrovní v roce 1990," konstatovala soudkyně Karla Cháberová. Limit snížení emisí vychází z evropského nařízení.

Soudkyně uvedla, že globální oteplování ovlivňuje životní prostředí, které je chráněno Listinou základních práv a svobod. Žalovaná ministerstva podle ní mají povinnost životní prostředí chránit a jsou povinna omezovat emise skleníkových plynů tak, aby docílila snížení.

Městský soud v Praze nařídil ministerstvům zjednat nápravu, tedy přijmout dodatečná klimatická opatření tak, aby byl splněn závazek, který si ČR dobrovolně stanovila v rámci Pařížské dohody. Rozsudek Městského soudu v Praze je pravomocný.

NSS věc projedná přednostně, sdělila serveru Česká justice mluvčí NSS Sylva Dostálová. Podle serveru se vzhledem k charakteru věci dá očekávat, že uvnitř soudu o ní bude intenzivní debata mezi všemi soudci. Rozhodnutí pražského městského soudu je navíc odborníky hodnoceno jako argumentačně precizní, uzavřel server.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

21.7.2022 17:25
Se nedivím. Soudy si nemají co hrát na aktivisty. Dost těch všelijakých pošuků kteří dělají dusno, ještě aby se přidávaly soudy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.7.2022 18:14 Reaguje na
1*
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist