https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-kvuli-usporam-omezi-vytapeni-a-sviceni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství kvůli úsporám omezí vytápění a svícení

23.9.2022 00:40 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství zavádí úsporná opatření, která by měla ušetřit až deset procent nákladů na vytápění a ohřev vody. V budovách resortu bude teplota v kancelářích a zasedacích místnostech nastavená na 20 stupňů Celsia a na chodbách na 15 stupňů. V hlavní budově na pražském Těšnově se budou vyměňovat hlavice u radiátorů, úsporu elektrické energie by měla přinést také výměna zářivek za LED světla a omezení doby svícení v halách, sdělil mluvčí resortu Vojtěch Bílý.
reklama

 

"Jako jeden z mála resortů máme dohodnuté a zafixované ceny dodávky energií pro příští rok, přesto jsme připravili řadu opatření na snížení spotřeby energií. Některá z nich jsme schopní udělat okamžitě. Připravený ale máme i plán dlouhodobých technických opatření," řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

V případě vyhlášení stavu energetické nouze sníží ministerstvo v kancelářích teplotu o další dva stupně na 18 stupňů Celsia. V hlavní budově se plánuje výměna více než 200 termostatických hlavic radiátorů s pevně nastavenou teplotou nebo výměna topných těles na schodištích a v halách. V budově se také prodloužil čas tlumeného vytápění o dvě hodiny denně, uvedl Nekula.

V budově na Těšnově se plánuje i investice do výměny technologií vytápění a ohřevu vody za systém kondenzačních kotlů, zásadní investicí bude podle ministerstva výměna oken. "Při současném stavu oken může únik tepla z budovy dosahovat až 15 procent tepelných ztrát," uvedl ministr. Upozornil také na to, že výměna oken se plánovala již za jeho předchůdce Miroslava Tomana (ČSSD), projekt byl ale zrušen.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) tento týden řekl, že při úsporách energií musí jít stát příkladem. Země Evropské unie se v červenci dohodly, že dobrovolně od začátku srpna do konce března 2023 sníží spotřebu plynu o 15 procent proti průměru z posledních pěti let.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.9.2022 08:31
Pokrok nezastavíš !

Rozdávejte louče a petrolejky , mladší nechť se zahřívají sexem, starším doporučme vzpomínat na doby , kdy bylo teplo doma i na úřadech.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.9.2022 14:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
„vzpomínat na doby, kdy bylo teplo doma i na úřadech.“

Vzpomínám, že u mých sousedů bývá často přetopeno, i v zimě chodí po bytě jen velmi lehce oděni. Louče a petrolejky? Na řadě míst se zbytečně svítí (výlohy obchodů, veřejné osvětlení za denního světla atd.). Z energetické krize se neraduji, ale nastalá situace urychluje zavedení rozumných úsporných opatření, na která bychom se vykašlali nebo je dlouho odkládali, ač ve výsledku naše pohodlí významně neomezí.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.9.2022 14:46 Reaguje na Majka Kletečková
V tomto s vámi naprosto souhlasím. Také nechápu, proč musí být ve městech nasvícena kdejaká chujovina a týká se to i památek kostelů, věží etc.V bytě pak stačí 22,5C.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist