https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-rozsirilo-oblast-lesu-nejvice-zasazenych-kurovcem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství rozšířilo oblast lesů nejvíce zasažených kůrovcem

8.11.2022 01:12 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství (MZe) rozšířilo oblast lesů nejvíce zasažených kůrovcem. V takzvaných červených zónách nemusí lesníci dodržovat některá opatření. Prodlužuje se v nich například lhůta pro zalesnění ze dvou na pět let. Podle ministerstva je rozšiřování zón potřeba, i když kůrovcová kalamita zpomaluje.
reklama

 

Aktuálně je podle MZe v těchto zónách 6542 katastrálních území, což je zhruba polovina katastrů v ČR, od 1. ledna 2023 se rozšíří o 128 katastrálních území.

V ČR se stále obnovují lesy po rozsáhlé kůrovcové kalamitě, loni se podle Českého statistického úřadu vytěžilo 30,3 milionu metrů krychlových dřeva bez kůry a 86,9 procenta vytěžených stromů bylo zasaženo kůrovcem. Meziročně bylo vytěženo o 7,6 milionu metrů krychlových kůrovcového dříví méně.

Mluvčí MZe Vojtěch Bílý uvedl, že zařazení do červené zóny je informace pro vlastníky, lesní hospodáře nebo státní správu o tomu, že se vytváří speciální podmínky pro zvládnutí kalamity a řešení jejích následků. MZe nezjišťuje celkovou rozlohu lesů v těchto zónách, protože pro zařazení katastrálního území je rozhodující vývoj kůrovce, nikoliv rozloha lesů, která je v každém území různá a liší se jejich skladba.

Ministerstvo vydalo nové opatření obecné povahy, které bude platit od 1. ledna příštího roku a které upravuje povinnosti lesníků v červených zónách. Od roku 2023 přestane platit výjimka z povinnosti používat proti kůrovci lapače. Neprodlužuje se také možnost odložení těžby kůrovcových souší nebo využívání reprodukčního materiálu lesních dřevin z kterékoli přírodní lesní oblasti a nadmořské výšky kromě smrku ztepilého k zalesňování holin po kalamitě.

V platnosti zůstává kromě prodloužení lhůty pro zalesnění možnost ponechat v lesích nezalesněné pruhy v červených zónách. "Opatření obecné povahy plní svůj účel, kůrovcová kalamita pomalu slábne, kůrovec však stále zůstává pro naše lesy významným rizikem a kalamitní holiny ještě nejsou zcela obnoveny novým lesem, proto budou nejpotřebnější opatření platit i v roce 2023," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

V loňském roce bylo v českých lesích vysazeno 40 679 hektarů nových porostů, meziročně o 7000 hektarů více. V novodobé historii ČR je to rekordní hodnota. Lesní pozemky na konci roku 2021 zaujímaly plochu 2 678 804 hektarů, z toho státní lesy tvoří 54 procent plochy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

8.11.2022 07:30
Kalamita je celoplošná. Jak si úředník představuje, že zdroje pracovníků a vypěstovaných sazenic se budou lišit pro různé zóny vzdálené i desítky kilometrů?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.11.2022 08:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
Bursík a spol, se postarali, aby tomu tak bylo.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist