https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-chce-vyhlasit-pet-novych-zvlaste-chranenych-uzemi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí chce vyhlásit pět nových zvláště chráněných území

27.2.2020 00:27 (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí chce vyhlásit tři nové národní přírodní rezervace a dvě národní přírodní památky. Na snímku Národní přírodní rezervace Bystřina.
Ministerstvo životního prostředí chce vyhlásit tři nové národní přírodní rezervace a dvě národní přírodní památky. Na snímku Národní přírodní rezervace Bystřina.
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce vyhlásit tři nové národní přírodní rezervace a dvě národní přírodní památky. Vyhlášky, které teritoria zařazují do kategorií zvláště chráněných území, resort poslal do připomínkového řízení. Národními přírodními rezervacemi by se měly stát lokality Nebesa v Karlovarském, Čtvrtě ve Středočeském a Děvín v Jihomoravském kraji. Národními přírodními památkami pak území Bystřina - Lužní potok v Karlovarském a Mladá ve Středočeském kraji.
reklama

 

Plocha vyhlašovaného zvláště chráněného území Nebesa činí zhruba 439 hektarů, nachází se v katastrálních územích Boč, Damice, Krásný Les, Osvinov, Peklo, Srní u Boče a Stráž nad Ohří. Vyhlašovaná rezervace Čtvrtě je v katastrálních územích Mcely a Studce, plocha má zabírat zhruba 94 hektarů.

Děvín leží v katastrálních územích Dolní Věstonice, Horní Věstonice, Klentnice, Pavlov u Dolních Věstonic, Perná. Plocha zvláště chráněného území má činit přibližně 391 hektarů. Stejnojmenná národní přírodní rezervace už na tomto místě existuje. "Původní zřizovací předpis z roku 1946 je neaktuální a rozloha jím chráněného území neodpovídá poznatkům a potřebám současného stavu ochrany přírody," uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě.

Národní přírodní památkou se má stát území Bystřina - Lužní potok v katastrálních územích Hranice u Aše, Pastviny u Studánky, Štítary u Krásné, Trojmezí a Újezd u Krásné (okres Cheb). Plocha zvláště chráněného teritoria má zabírat asi 532 hektarů. Území je v současnosti chráněné jako národní přírodní památka Lužní potok a přírodní rezervace Bystřina, takové vymezení je ale podle ministerstva už nevyhovující. "Aktuální stav území v terénu a rozsah výskytu předmětů ochrany neodpovídá vymezení území v platných vyhlašovacích předpisech," uvedl resort.

Lokalita Mladá ve Středočeském kraji je v katastrálních územích obcí Jiřice, Kbel, Lipník, Milovice nad Labem a Staré Benátky. Plocha zvláště chráněného území má být přibližně 1262 hektarů.

Za zvláště chráněná území se podle ministerstva považují "nejčastěji lokality s unikátní nebo reprezentativní biologickou rozmanitostí, a to na úrovni druhů, populací i společenstev, dále území s jedinečnou geologickou stavbou, území reprezentující charakteristické prvky krajinného rázu kulturní krajiny a území významná z hlediska vědeckého výzkumu." Národní přírodní rezervace a památky jsou dvě ze šesti kategorií zvláštně chráněných území. Národních přírodních rezervací je podle registru Agentury ochrany přírody a krajiny v Česku 111, národních přírodních památek 126.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MP

Miroslav Procházka

27.2.2020 07:21
Zkuste si ten článek přečíst znovu. Pokud to nebude stačit, můžete zkusit ještě snížit svou zášť vůči přírodě a lidem, kteří ji doopravdy chrání.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.2.2020 08:19 Reaguje na Miroslav Procházka
Pan Šimůnek to práská od boku, není to poprvé, co reaguje jako by to vůbec nečetl. Z jeho strany jde o čirou iracionální nenávist ke všemu co zavání ochranou přírody. Už jsem ho dříve několikrát žádal, aby si vytřel krev z očí, bohužel jak vidíte bez výsledku.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.2.2020 09:02 Reaguje na Jakub Graňák
Bohužel, protože relativně dobře znám místní situaci a hřebenovku od Děviček k Sirotčímu hrádku jsem prošel mnohokrát (a v rodinném archivu diapozitivů máme spoustu snímků Hlaváčku jarního, Kosatce nízkého i Katránu tatarského a dalších místních specialit), tak vím, že současný stav je víc než dobrý a jakékoli další vrtání do něj bude jen ke škodě věci. A o kousek níž Katce Pazderů vysvětluji, že rozšířit tuhle rezervaci v podstatě nejde bez drastických konfliktů se zájmy místního obyvatelstva.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.2.2020 10:30 Reaguje na Jan Šimůnek
No vidíte, zase jste si naběhl. Já jsem tam byl po dobu tří let, kdy jsem studoval ZF v Lednici prakticky obden a mám celou Pálavu prolezenou křížem krážem, tudíž vím, že zvláště chráněné taxony rostlin i živočichů se vyskytují na širším areálu, než je plocha NPR Děvín. Jedná se o rozšíření o 10 ha, takže o naprosté prd, tak tu nestrašte Šumavou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.2.2020 12:55 Reaguje na Jakub Graňák
Šumavu beru jako příklad toho, co dělají ekologové, pokud se včas a razantně nevezmou u huby.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.2.2020 10:31 Reaguje na Jan Šimůnek
Řekl bych, že se jedná o ty tři louky mezi lesem, když se díváte od vysílače dolů směrem na západ, výměrou to sedí. Uznejte sám, že tam by se to docela i hodilo, ten zub zasahující do plochy NPR asi není úplně košér.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.2.2020 05:45
Moc vašemu komentáři nerozumím. Stezky mohou vést i přes národní přírodní rezervaci, navíc, jde jen o rozšíření území, ne o změnu statusu rezervace.
Achjo, zase jeden diletant.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.2.2020 08:57 Reaguje na Katka Pazderů
Je mi líto, Pálavu znám od dětských let. Opravdu nestojím o to, aby byla "ekologicky" zdevastována jako třeba Šumava, protože na co ekologové, včetně jejich ministerstva (které by bylo zapotřebí kompletně a bez náhrady zrušit), šáhnou, to se totálně podělá a zničí.
Druhou věcí je, že tu rezervaci není v podstatě možné bez nějakých kolizí rozšiřovat. Na její hranice bezprostředně navazuje kulturní krajina (vinice, pole, lidská sídla), která by tímto rozšířením leda závažně utrpěla. Opět lze srovnat s tou Šumavou, kde místní obyvatelé mají horší podmínky k životu než druhdy obyvatelé ochranného pásma kolem "železné opony".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2020 09:00 Reaguje na Jan Šimůnek
Člověče nešťastná Pálava je rezervací už od války a vždy tam byl zákaz chůze mimo značené cesty a vždy to fungovalo. Jen horolezci měli výjimku na oblast Martinky a Trůnu a to jen na podzim, Klausa byla zavřená celoročně a všichni to respektovali.
Nevím, co se tam bude měnit, ale do okolní zemědělské krajiny to tutově nezasáhne.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.3.2020 19:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano., byla. Ano, chodilo se tam a chodí jen po vyznačených cestách s tím, že pamatuji "odpočinkovou" louku před hradem Děvičky, současný stav neznám.
Obávám se ale uzavření stávajících cest, jak se to stalo na Šumavě. Rád bych se mýlil, ale zatím mě negativní očekávání v souvislosti s ekologickými organizacemi a institucemi zklamala málokdy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.2.2020 11:15 Reaguje na Katka Pazderů
Jinak se orientuji spíše podle toho, kolik do té doby naprosto bezproblémově užívaných turistických i technických komunikací soudruzi ekologové zrušili bez jakékoli náhrady, když změnili Šumavu z CHKO na NP. Od těchto lidí nelze očekávat nic pozitivního.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist