https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-letos-nabidne-7-5-mld.na-vodovody-i-kanalizaci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí letos nabídne 7,5 miliardy na vodovody i kanalizaci

16.8.2022 00:13 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř 7,5 miliardy korun letos nabídne ministerstvo životního prostředí (MŽP) z nového Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) na nové vodovody, výstavbu čistíren odpadních vod i kanalizací. První čtyři výzvy MŽP spustilo a jeho zástupci je představili na tiskové konferenci. V OPŽP 2021-2027 je na projekty zlepšující přístup k pitné vodě či lepšího čištění vod dohromady 14 miliard korun, skoro deset miliard pak podpoří opatření k zlepšení zadržování vody v krajině. Menší obce, mohou také žádat o dotaci na spolufinancování projektů podpořený z OPŽP.
reklama

 

Podle náměstka ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) Jana Kříže v současné výzvě podpoří čtyři miliardy korun výstavby centrálních čistíren odpadních vod a výstavby či dostavby kanalizací. Na vodovody v místech, kde chybí zásobování pitnou vodou z veřejného vodovodu, je zatím vyhrazeno 900 milionů korun. Obě tyto výzvy jsou podle Kříže průběžné. O dotaci lze požádat do 28. února 2023.

Na výstavby vodovodů za účelem zlepšení dodávek pitné vody a vznik nebo zvýšení kapacity úpraven pitné vody ministerstvo nyní uvolnilo miliardu korun. Na nové čistírny odpadních vod a vylepšení těch stávajících a odkanalizování a čištění odpadních vod je pak k dispozici 1,5 miliardy korun. Obě výzvy jsou podle Kříže soutěžní a příjem žádostí v nich potrvá do letošního 20. října.

Kříž také řekl, že další 2,5 miliardy budou letos k dispozici na přípravu přírodě blízkých protipovodňových opatření a projekty pro lepší nakládání se srážkovou vodou. Zájemci si o podporu na tyto počiny budou moci požádat od 14. září do konce října příštího roku. Náměstek také podotkl, že 150 milionů korun z programu je připraveno na preventivní protipovodňová opatření. Příjem žádostí bude od letošního 16. listopadu do 28. dubna příštího roku.

Menší obce budou moci také požádat o půjčku k dofinancování projektů podpořených z OPŽP. Půjde z Národního programu Životní prostředí (NPŽP). "Pro obce do 2000 obyvatel máme k dispozici 800 milionů korun, které se dají použít právě na půjčku k evropské dotaci," řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP)

"Modelový příklad - obec získá evropskou dotaci na dobudování vodovodní sítě a napojení na kapacitní vodárenskou soustavu. U nás na fondu si požádá o nízkoúročnou půjčku, která pokryje rozdíl mezi evropskou dotací a celkovými náklady. Ta půjčka bude mít úrok jedno procento, začíná se splácet až po kolaudaci projektu a splatnost té půjčky je desetiletá," popsal Valdman. Fond spustí příjem žádostí v září. V rámci NPŽP lze využít i výzvy financující nové zdroje pitné vody či posílení dodávek vody obcím.

Hubáčková pak upozornila na výhody pro obce ve zvláště chráněných územích, například přírodních rezervacích. "Jednotlivým obcím připravujeme nejenom klasické dotační programy, ale i jakési zvýhodnění, a to pobídkou dotačních deseti procent navíc," řekla k této podpoře ministryně.

OPŽP 2021 - 2027 nabídne z fondů EU celkem 61 miliard korun, největší částka má jít právě na projekty zlepšující přístup k pitné vodě, hospodaření s ní a její čištění. Podpora cílí hlavně na obce a kraje, o některé dotace si však budou moci požádat i domácnosti a firmy. Žádosti o dotace z OPŽP spravuje Státní fond životního prostředí ČR.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.8.2022 13:42
Hlavně by ty projekty na to a potom práce samotné, měly být dělány účelně.
A ne, na co největší cenu !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.8.2022 19:38
Dokud neseženou vodu do toho potrubí tak se jedna jen o trapný folklor. Dokud bude CO2 větší téma než recyklace vody koleduje si Evropa o pořádný příděl hladomoru
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist