https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-ode-dneska-docasne-ridi-marian-jurecka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí ode dneška dočasně řídí Marian Jurečka

1.11.2022 10:40 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Vedení ministerstva životního prostředí se dnes ujímá vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Post ministryně po necelém roce opustila Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), která odstoupila ze zdravotních důvodů. Prezident Miloš Zeman minulý týden přijal její rezignaci k dnešnímu datu. Jurečka by měl podle představ lidovců i premiéra Petra Fialy (ODS) vést ministerstvo dočasně, než se vyjasní situace kolem kandidáta na ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL).
reklama

 
Jurečka novinářům po návratu vládní delegace z Kyjeva do Prahy řekl, že dnes má na ministerstvu v plánu poradu vedení. "Nepočítám s tím, že by tu byla nějaká provizorní doba, kdy by se čekalo s rukama v klíně," uvedl. Kromě předsednické agendy je podle něj nutné naplno pracovat především na boji s energetickou krizí prostřednictvím podpory úspor energií a budování obnovitelných zdrojů.

Hubáčková oznámila úmysl rezignovat ze zdravotních důvodů na začátku října, lidovci rovnou informovali, že ji ve vládě nahradí stranický místopředseda Hladík. Jeho schůzku s prezidentem, která byla v plánu 13. října a obvykle předchází jmenování ministrů, však Hrad zrušil z technických důvodů.

O týden později požádali o odklad Hladíkovy schůzky se Zemanem lidovci kvůli policejním razii související s korupční kauzou okolo udělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v kauze není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá.

Jurečka by tak měl ministerstvo vést dočasně, než se vysvětlí Hladíkovo zapojení do kauzy. První místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek o víkendu v televizi CNN Prima News řekl, že doufá v to, že v brněnské kauze bude jasněji maximálně do čtyř týdnů. Poté lidovci rozhodnou o dalším postupu. "Myslím, že nemůžeme vyčkávat příliš dlouho. Bavme se v řádu pár týdnů, než bude jasný vývoj kauzy," uvedl.

Jurečka si tak dočasně vyzkouší vedení i posledního ze tří resortů, které náleží lidovcům ve Fialově vládě. Loni při jmenování kabinetu zbrzdil nástup ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) jeho pozitivní test na covid-19, Jurečka za něj proto vedle vedení svého ministerstva práce zaskakoval od poloviny prosince do začátku ledna.

Kromě pozdního nástupu Nekuly znamená konec Hubáčkové druhou ministerskou změnu v nynější vládě pětikoalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Od prosincového jmenování původní sestavu dosud opustil jen ministr školství Petr Gazdík (STAN), který rezignoval ke konci června kvůli svým kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Nahradil ho právník Vladimír Balaš (STAN).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist