https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-jurecka-odvolal-generalniho-reditele-statnich-lesu-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Jurečka odvolal generálního ředitele státních Lesů ČR Aktualizováno

22.12.2021 11:13 | PRAHA (ČTK)
Josef Vojáček řídil Lesy ČR od září 2018, dříve vedl vojenské lesy.
Josef Vojáček řídil Lesy ČR od září 2018, dříve vedl vojenské lesy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Vicepremiér a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal k dnešku generálního ředitele státního podniku Lesy ČR (LČR) Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy. O Vojáčkově odvolání na webu informovalo ministerstvo zemědělství. Vojáček řídil podnik od září 2018, k důvodům svého odvolání se zatím přímo nevyjádřil. Uvedl, že podnik vedl v době největší krize vyvolané kůrovcovou kalamitou.
reklama

 

"Děkuji všem zaměstnancům a partnerům Lesů ČR za spolupráci, zvládnutí kalamity a překonání zřejmě nejkrizovějšího období podniku. Svému nástupci přeji hodně úspěchů," sdělil Vojáček ČTK. Mluvčí podniku Eva Jouklová uvedla, že podnik rozhodnutí ministra respektuje.

Ministerstvo zatím neuvedlo, kdo Vojáčka ve vedení podniku vystřídá, podle informací ČTK by mělo jméno nástupce zveřejnit odpoledne. Podle serveru Seznam Zprávy by podnik měl vést dočasně pověřený ředitel, kterým by měl nejspíše být Jiří Groda, jenž je nyní lesním správcem Lesní správy Vítkov na Opavsku.

Podle předsedy think-tanku Czech Forest Jana Příhody jde o čistě politické rozhodnutí, odborné důvody vedoucí k takovému kroku mu nejsou známé.

"Při problémech, se kterými se lesníci musí potýkat, není možné řídit podnik centrálně z několika málo míst, naopak je třeba naslouchat těm, kteří nejlépe znají daný region a podle toho přijímat efektivní opatření v místě," kritizoval reorganizaci podniku Jurečka, který vede resort dočasně do očekávaného jmenování Zdenka Nekuly (KDU-ČSL) ministrem.

LČR při reorganizaci mimo jiné nahradily svých 11 krajských ředitelství sedmi oblastními ředitelstvími. Změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství podle Jurečky vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ.

Mimo nevydařené transformace státního podniku do nové organizační struktury oblastních ředitelství patří k důvodům odvolání generálního ředitele i některá další manažerská pochybení a personální politika, uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Podle Příhody ale současné vedení nedoprovází žádný korupční skandál ani zásadní odborná pochybení. "Z analýz satelitních snímků lze konstatovat, že Lesům ČR se daří bojovat s kůrovcovou kalamitou, což dokládají i data o poklesu kůrovcových těžeb a nezpracovaných napadených stromů ke konci roku," sdělil ČTK. Pokud odejde kompletní vedení, což podle něj naznačují pracovníci podniku, může dojít k destabilizaci fungování státní firmy.

"Manažerská pochybení nejsou ve zdůvodnění ministerstva nějak specifikovaná. Reorganizace vyvolaná potřebou úspor asi nebylo nejšťastnější řešení, ale lze pochybovat, že se jednalo o rozhodnutí autonomní rozhodnutí vedení LČR bez vědomí zakladatele, tedy ministerstva zemědělství," uzavřel Příhoda.

Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR míní, že fungování podniku nestojí ani nepadá s osobou ředitele. "Změna způsobu řízení státní organizace je možná pouze celkovou reformací a přenastavením procesů," sdělila ČTK mluvčí sdružení Jana Divišová.

Lesy ČR obhospodařují zhruba polovinu lesů v Česku. LČR obhospodařují více než 1,2 milionu hektarů lesů. Loni státní podnik kvůli kůrovcové kalamitě vytěžil rekordních 14,35 milionu metrů krychlových dřeva. Letos celkovou těžbu po několika předchozích korekcích směrem dolů očekává kolem 11,5 milionu metrů krychlových. Díky rostoucím cenám dřeva se vrátil v letošním prvním pololetí do zisku 680 milionů korun. Loni ve stejném období LČR vykázaly ztrátu 480 milionů korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (39)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pája Žížala

Pája Žížala

22.12.2021 11:02
Já měl radost, že Jurečka prahnul po jiném resortu, než zemědělství. A hle on se tam nakonec vloudil!
Tak to se máme na co těšit!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2021 11:15
Noc dlouhých nožů začíná i u zastupujícího říšského protektora(ministra).
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 12:33 Reaguje na Břetislav Machaček
1+
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 12:33 Reaguje na Břetislav Machaček
1+
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2021 13:39 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
sv

22.12.2021 14:09 Reaguje na Břetislav Machaček
To jsi situaci v LČR v roce 2018 popsal přesně. Na současné burešovy diletanty přisáté ke kdejakému státnímu korýtku stačí dlouhý bič a malý dvorek.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.12.2021 12:04
To nemá nový ministr odvahu udělat to sám, až nastoupí? Ale na druhou stranu Jurečka je takový šikovný, hloupý mouřenín....
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 12:32
Ten jurečka vubec neměl právo toho ředitele odvolat když má zastup jen na chvílí za toho druhěho.Vypádá,že má stav českých lesu v paži a chce hodně dobře placený flek pro někoho podobného jako on.Co jste si zvolili to mate.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2021 16:07 Reaguje na karel krasensky
No jo, ale když ta moc, tak chutná !
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

22.12.2021 13:16
Jurečka se jednoznačně připravoval na to, že po volbách, pokud vznikne vláda s KDU-ČSL, převezme funkci ministra zemědělství. Pan Nekula neměl před volbami asi ani páru o tom, že po něm bude někdo chtít, aby dělal ministra. Když už je tedy nepřipravený ministr v karanténě, proč toho tedy nevyužít a neprovést to, co bylo připraveno? Nekula se neodváží ani ceknout a všechny politické kroky pana Jurečky schválí a pochválí. Někdy si říkám, jestli má opravdu Covid nebo jen na ty čistky uvolnil Jurečkovi dočasně prostor.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

23.12.2021 18:40 Reaguje na Marcela Jezberová
Jurečka nemohl chtít zemědělství. Převedl sice farmu na manželku, ale stejně by do něho šili kvůli střetu zájmu. A on byl z těch , který Babiše kritizoval vlastně za podobnou situaci. Když koryto , tak jiné vedlejší. Že tomu nerozumí ? A kdo z nich jo ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2021 13:40
Jmenován jiným, takže překáží, není lidovec.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.12.2021 13:43
Podturčenec horší Turka. Ten chlap má ale odvahu. Dostane resort na pár dnů a vyhodí ředitele lesů, aby tam dosadil přítele? Co to jako je?
Pana Vojáčka si vážím, jeden z lepších ředitelů lesů ČR.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 13:55
Trochu pomoct více škodit to se vždycky muže hodit-s pozdravem váš lidovec
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 14:12
Už je to delší dobu kdy jsem si na YT pustil rozhovor s Karlem Randakem bývalym šefem nějaké tajné služby.Pronesl v něm větu,která by se měla vytesat do kamene a povinně vyučovat na všech stupních škol.Politici jsou nejhorší sortou lídí v této společnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 15:32 Reaguje na karel krasensky
Jistě, v Randákově společnosti. A taky Zemanovy, ten měl vždycky nos na nejhorší šmejdy.
Ale v normální Evropské zemi nikoliv, to my si volíme tuhle sběř....ale dnes to vypadá nadějně, profesůrek Fiala dobře vyběhl s čučkařem....
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 15:39 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.12.2021 16:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Přečetl jste si dobře, k čemu se Fiala zavázal? Vyběhl, ale s Fialou!
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

23.12.2021 18:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Už Fialka skončil s placenými příspěvky do časopisu o Barmských ženách , který stát dotuje a nikdo ho nečte ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 14:16
Základem naší další prosperity musí být odbabišování státní správy.
Svěřenecký fond Agrofertu by bylo potřeba převést na stát (Bureš vždy tvrdil, že jeho není) a začít z něho odškodňovat postižené a okradené. Samozřejmě soudruh musí stát před soudem, ale ten se potáhne roky, mezitím se musí udělat restituce, jen tak se můžeme vrátit mezi právní státy. Bez toho se neobnoví podnikatelská aktivita, což je základ ekonomiky každého státu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2021 15:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ať žijí čistky, znárodnění a lidové soudy se soudcem Hanzlem.
Takoví lidé jako vy, se zadrhli v padesátých létech a zákon
berou jako nástroj ideologického boje. Ještě, že je tu jakýsi
právní stát a nerozhodují pouze Hanzlové. To bych se musel
bát, že mě necháte zavřít za jiný názor a vaši kritiku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 15:28 Reaguje na Břetislav Machaček
S čistkama začli komunisti, po plyšáku proběhly taky, ale dost nedůsledně. Každopádně jsme mohli nastartovat slušnou prosperitu.
Dnes to provedl komunista estébák a země je v sérii hlubokých krizí.
Já vůbec nechci nikoho zavírat za názory, ale postavit ho před nezávislý a spravedlivý soud.
Vy si fakt myslíte, že stamiliónové defraudace a krádeže se nemají stíhat? Že stát může zcela beztrestně "kleknout" na jakoukoliv firmu, nebo ji zničit neoprávněným zajišťovacím příkazem?
Kdo je proboha v padesátých letech, Elementární spravedlnost je "ideologický boj"???
Na Paroubkově Marsu tam mají taky tak zavedené?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2021 16:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Alespoň si pamatujte co píšete! Píšete:"Svěřenecký fond...by bylo potřeba převést na stát...". Tam
není ani slovo o soudu, ale o převedení na stát,
což byla činnost při znárodňování bez soudu pouze
dekretem prezidenta a později zákonem. Vinou bylo
vlastnictví a to samé vyplývá z vaši formulace.
Podruhé napište "soudit, odsoudit, soudně zabavit"
a ne pouze "převést na stát".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 17:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě, převést na stát. Komu to dnes patří? Burešovi ne, ten to stále popírá, tak komu? Vypadá to jako uprázdněné léno a to vždy připadalo králi (dnes státu).
Má platit neskutečné reparace a odskodnění v miliardách a stejně stráví zbytek života v kriminále, tak na co by mu to bylo, že?
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 17:12 Reaguje na Břetislav Machaček
V klidu.Je svým zpusobem zajímavé pozorovat jak u jednodušších jedincu bz schopností vlastního myšlení a logického uvažování dokaže masívní propaganda zdeformovat už tak nevalné rozumové schopnosti.Zdravím
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2021 17:53 Reaguje na karel krasensky
Máte pravdu. Nebýt Babiše, tak si ho snad
někteří "svazáci" vymyslí, jako důvod všech
problémů. Třicet let vše hatili komunisti
a teď to bude třicet let hatit zase Babiš.
Budiž blahoslaveni chudí duchem.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

22.12.2021 18:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Největší for je, že Jurečka vyhodil člověka, který dal po něm dohromady tu prasečinu, kterou způsobil lesům jako ministr zemědělství. Petrův Zdar
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2021 19:15 Reaguje na Jan Knap
Je to bohužel smutné a není to asi
poslední změna. Já řediteli fandil,
že měl odvahu znovu zavádět vlastní čety lesních dělníků s technikou
k okamžitým zásahům a že přestal
prodávat kvalitní dříví za pár
korun překupníkům, jako jeho
předchůdci. Nefandil jsem moc
organizačním změnám, ale asi věděl,
že ředitelů a náměstků je na pár
zaměstnanců moc. Ono šlápnutí na
kuří oko dobře placeným ouřadům
se nepromíjí a taky je to jeden
z ministrem udaných důvodů.
Takové snížení nákladů je asi
v rozporu s vládní praxí(taky
jich přibývá) a na privatizaci
lesů je potřeba mít kejvala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 20:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Hlavně, že oprávě vy tady nejvíc bečíte, jak jsme chudí a jak nás zahubí drahá energie! A PROČ jsme teda tak chudí, když 40 let komunismu byl laláč a bába vlastně tu zemi dobře vedl, že?
To jen hlupáci zkorumpovaní z EU mají trojnásobné platy!!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2021 21:51 Reaguje na Pavel Hanzl
To blahoslaveni chudí duchem platí
pro všechny, kteří si na ty vaše
otázky neumí odpovědět jinak, než
obvinit ty, kteří tu po válce byli
cca 4O let a zanechali po sobě
elektrárny, přehrady, továrny atd.
Za 32 let ani jedna elektrárna, ani jedna velká přehrada a továrny
v rukou cizáků. Tomu říkám úspěch!
Vily zbohatlíků nás neuživí a ani
nevyrobí potřebné zboží a elektřinu.
Brát jako úspěch opravené domy
z peněz vydělaných lidmi samotnými
je chlubení se cizím peřím. Tak
samo se chlubit sklady a montovnami cizích firem je směšné. No a ty
předražené zvlněné a rozpadající
se silnice a dálnice? Tak to je
tedy úspěch. Státu zůstaly pouze
dluhy a starosti, jak zajistit
sociální smír v zemi u snědeného
krámu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.12.2021 06:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak jest !
Ale nadávat na těch 40let, budou mnozí snad donekonečna.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.12.2021 07:23 Reaguje na smějící se bestie
Je to módní, kdo nenadává, není in.Ale moudré to není.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.12.2021 08:00 Reaguje na Břetislav Machaček
A taktéž komunisté po válce ukradli co mohli. Minimálně jednou zbankrotovali a to při měnové reformě. Zemi zadlužili - ano, nevykazovali státní dluh - dluhy přesouvali na státní podniky. Vytvořili hromadu nedobytných pohledávek u RVHP. Nechali zaostat ekonomiku - je to patrné v mezinárodním srovnání. Vytvořili velkou ekologickou zátěž. Atd. .... Jooo, byly to zlaté časy. Se slzou v oku na to vzpomínám. :(
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.12.2021 09:49 Reaguje na Petr Eliáš
Jistě! Tak například Polsko nám
splatilo část dluhů postavením
čistírny odpadních vod v Bohumíně prostřednictvím firmy Budimex. A tak to bylo stát
od státu a celkový účet byl + !
To prostě okecat nejde pane, že
žijeme na dluh a z toho, co se
tu jako základní infrastruktura
vybudovalo v minulosti. Oni měli peníze na 6 bloků JE a my
nyní ani na jeden. Vše se staví
na dluh, z kterého jsme schopni
tak leda splácet úroky. To je
jako hypotéka na dům, který
bude do smrti patřit věřiteli.
To je už vlastně pouze nájem
a jsme tak nájemníky v naši
bývalé vlastní zemi. Jinak ty
zátěže, jako třeba laguny v
Ostravě, kontaminovaná zemina
v okolí rafinérií mají původ
z doby 1.republiky a nebo po
bombardování za 2.sv. války.
Ano nic nebylo pouze košér,
ale to není ani nyní. Skládky
všeho možného vznikají stále
a "ekologicky" se likvidují jako předevčírem pneumatiky
v Kladně. Buďte soudný a koukejte se kolem i s tím, že
vše se vyvíjí a ani ten režim
by nezamrznul na Favoritech
a dvou programech v ČT. On
si taky prošel cestu od Tudora po toho Favorita atd. Měl své
chyby, ale je ten dnešní tak
dokonalý?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.12.2021 12:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Ach jo tvl. Vy jste přesný důvod toho, proč bych nechal zavést povinné studium historie a ekonomie pro všechny občany! .... Komunisté vládli tak dobře a měli tolik peněz, že interní dluh ČSFR byl v roce 1990 odhadnut na 1,6 bilionu Kčs (!). Byl u toho Zeman, Komárek a Kočárník.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.12.2021 13:15 Reaguje na Petr Eliáš
Internáí dluh byl výrazně vyšší. Západní firmy sem investovaly 2 bilióny a zaplatily tím jen část.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.12.2021 13:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Komunisté převzali zemi, která patřila mezi 10 nejvyspělejších na světě, pasovali jsme se Švýcarskem (nikoliv Rakouskem nebo Něměckem) a měli jsme taky nejlepší vývojové prognózy, naše měna patřila mezi ČTYŘI nejtvrdší měny světa.
Když řachli v roce 89, byli jsme někde na místě asi 90 a naše kačka neměla směnitelnost (cenu) VŮBEC ŽÁDNOU.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.12.2021 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
A dalších 30letech jsme kde ?

NO ! ! !
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

24.12.2021 13:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslím si,že jsme právě proto chudí,že po 40 letech komunismu se k moci dostali lidé Vašeho formátu,kteří bohužel a na rozdíl od Vás nemlátili jen neškodně prázdnou slámu na ekolistu,ale své myšlenky převedli do praxe.Výsledek 30 let kapitalismu -čtyři strašáci,komunisti,Babiš,Rusko a Covid.Tak že se dál utápějte ve svých ideologických pravdách,protože ty nikomu neubližují ,ani nezdražují základní lidské potřeby ve jménu vyšších cílů.Myslím, že Vaše studnice nápadů vyschne,jakmile první problém zaklepe na Vaše dveře.Proto Vám přeji pevnost ve víře.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist