https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-zahranici-francie-a-britanie-jednali-o-energiich-i-klimatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři zahraničí Francie a Británie jednali o energiích i klimatu

11.11.2022 17:11 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři zahraničí Británie a Francie James Cleverly a Catherine Colonnaová dnes v Paříži jednali kromě jiného i o ochraně klimatu. Shodli se na nezbytnosti spolupráce při zajištění dodávek energie i na další pomoci Ukrajině čelící od února ruské agresi. O obsahu jednání informovali ve společném prohlášení zveřejněném Londýnem.
reklama

 

Obě země chtějí spolupracovat na zajištění dodávek energie a urychlení přechodu na čistou energii se zaměřením na větrné elektrárny na moři. Paříž a Londýn chtějí spolupracovat také v jaderné energetice a v Paříži dnes podle prohlášení dosáhly pokroku v jednání o investici do výstavby jaderné elektrárny Sizewell C v hrabství Suffolk na východě Anglie.

Elektrárna má zajišťovat až sedm procent celkové spotřeby elektřiny v Británii, kritici však tvrdí, že bude drahá a její výstavba potrvá roky. Britská vláda se tento týden projekt z úsporných důvodů rozhodla přezkoumat.

"Je nutné naléhavě řešit všechny formy nelegální migrace, včetně vstupů na malých člunech, a řešit jejich základní příčiny," uvedli ministři v prohlášení. O dalším postupu vůči migrantům dnes podle agentury AFP na klimatické konferenci COP27 v Egyptě jednali i britský premiér Rishi Sunak a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Nedávný nástup Sunaka do čela vlády přinesl zlepšení vztahů s Francií, píše AFP. Po letech hádek za působení Borise Johnsona a krátce i Liz Trussové se Sunakem přichází doba důležitých dohod, o kterých píší i ministři v dnešním prohlášení, poznamenala agentura.

Vedle odhodlání pokračovat v politické, vojenské, humanitární a hospodářské pomoci Ukrajině chtějí obě země "bojovat proti beztrestnosti" Ruska za napadení sousední země. Francie a Británie chtějí také zvýšit tlak na Čínu, aby plnila své povinnosti stálého člena rady bezpečnosti OSN při odsouzení ruské agrese.

Cleverly a Colonnaová v prohlášení odsoudili "násilné potlačování zákonných pokojných protestů íránským režimem a íránskou podporu nezákonné války Ruska na Ukrajině, mimo jiné prostřednictvím bezpilotních letounů používaných k nevybíravým útokům na civilisty a civilní infrastrukturu." Odsoudili rovněž destabilizační aktivity Íránu na Blízkém východě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist