https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-zastavili-smenu-pozemku-mezi-lesy-cr-a-vojenskymi-lesy-a-statky-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři zastavili směnu pozemků mezi Lesy ČR a Vojenskými lesy a statky ČR. Označili ji za kontroverzní aktualizováno

30.12.2021 15:07 | PRAHA (ČTK)
Směnu pozemků podle ministra zemědělství a ministryně obrany provázely pochybnosti.
Směnu pozemků podle ministra zemědělství a ministryně obrany provázely pochybnosti.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se po vzájemné dohodě rozhodli odložit směnu majetku mezi Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR, kterou schválila bývalá vláda a měla platit od ledna. Směnu podle ministrů provázely pochybnosti. V následujícím půl roce chtějí oba resorty upřesnit seznam pozemků, které si měly tyto státní podniky vyměnit, uvedly ve společné tiskové zprávě. Směnu schválila vláda 7. června a zdůvodnila ji snahou zlepšit hospodaření v lesích a vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity.
reklama

 

"Rozhodli jsme se s Janou Černochovou kontroverzní směnu majetku mezi Lesy ČR a Vojenskými lesy a statky zastavit a mít čas během prvního pololetí příštího roku tuto velkou směnu upravit a převést jen to, co opravdu je nutné převádět," napsal na twitteru Jurečka, který minulý týden odvolal z funkce generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka.

Lesy České republiky měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze bezmála 32.500 hektarů včetně staveb, které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Pozemky dosud patří Vojenským lesům a statkům ČR. Ty měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze přes 41. 000 hektarů lesních pozemků přiléhajících zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště.

"Mám velké pochybnosti o této směně, která byla provedena za minulé vlády. Chci znát rozsah, důvod a okolnosti celé změny. V některých případech jde totiž pouze o účelovou směnu, která vyvolává u odborné veřejnosti velké otazníky. Při výměně musíme zpřesnit pozemky tak, aby se na nich mohlo efektivněji hospodařit," zdůvodnil odklad Jurečka.

Černochová soudí, že převod mezi oběma státními podniky byl proveden bez hlubší analýzy a pozemky ani infrastruktura nebyly naceněny. Dohoda o odkladu podle ní bude ku prospěchu obou státních podniků.

Převod práva hospodařit měl platit od ledna 2022. Nyní budou oba státní podniky ve spolupráci se svými zakladateli, ministerstvem zemědělství a ministerstvem obrany, upřesňovat seznam majetků, které si mají vyměnit. Cílem je zvýšit efektivitu hospodaření na scelených pozemcích, uvedla ministerstva.

Bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) po schválení směny uvedl, že Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR díky výměně "sjednotí své dosud roztříštěné pozemky, takže na nich budou moci efektivněji hospodařit a účinněji zasahovat proti kůrovci".

Lesy ČR měly v souvislosti se směnou vytvořit na území divize Mimoň nový lesní závod, který by vlastními kapacitami o lesy pečoval a zasahoval i v sousedních oblastech postižených kůrovcovou kalamitou. Převody majetku měly být bezúplatné. Počet pracovních míst na jednotlivých převáděných majetcích měl zůstat zachován. Směna neměla být spojena s mimořádnými investicemi do nemovité či movité infrastruktury.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

30.12.2021 18:09
Ty výměny jsou před privatizací zbytečné. Jen na to veřejnost připravit
a do čtyř let to stihnout. Zbohatlíci potřebují zhodnotit úspory a prázdná
státní pokladna bude dostatečným důvodem, jak zašantročit poslední zbytek
státního majetku. Šéfové lesů už jsou vyměněni a ti noví dostanou nové
zadání, než byla efektivita a rozvoj státních a vojenských lesů. Pokud se tak nestane, tak dám jako ateista na modlení.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.12.2021 20:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Mohou to navlíknout tak,že ti jejích lidé to umyslně povedou cugrunt do minusu a pak prohlásí svojí frázi-stát je nejhorší hospodář.Privatizovat.A do jejích kapes a stranických pokladen se budou kutalet zlataky.
Odpovědět
sv

31.12.2021 00:31 Reaguje na karel krasensky
Zlodějiny burešových podržtašek se dostávají na povrch a místní kašpaři znovu přežvykují burešou stokrát omletou vylhanou propagandu a nedochází jim, že na "zašantročování majetku" byl odborník právě bureš.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.12.2021 09:28 Reaguje na karel krasensky
Přesně tak. Vidím, že vám paměť slouží a víte, co se dělo
v minulosti. Nejprve zhuntovat, snížit cenu na minimum
(nejlépe za symbolickou korunu) a pak prodat jako přítěž
státu to, co snášelo kdysi zlatá vejce. Je to stále stejný
scénář a nic nového.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.12.2021 10:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Hezky jste popsal vývoj této země za posledních 70 let, máte u mně smajlíka
Odpovědět
rl

rýpal lesní

31.12.2021 20:29 Reaguje na Jakub Graňák
Třicettři, Jakube, třicettři. <rl>
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist