https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlada-svedska-ekologicka-aktivistka-navrzena-na-nobelovu-cenu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladá švédská ekologická aktivistka navržena na Nobelovu cenu

14.3.2019 11:19 | PRAHA (ČTK)
Greta Thunbergová se loni v srpnu rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí.
Greta Thunbergová se loni v srpnu rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Mattias Nutt / WEF
Šestnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová byla nominována na Nobelovu cenu za mír. Školačka inspirovala v posledních měsících celosvětovou studentskou kampaň, která má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.
reklama

 

Na Nobelovu cenu za mír navrhli Thunbergovou tři norští poslanci ze Socialistické levicové strany. "Nominovali jsme Gretu, protože klimatická hrozba je možná jednou z nejvýznamnějších příčin válek a konfliktů," řekl poslanec Freddy André Övstegård norskému listu Verdens Gang. "Masivní hnutí, které Greta spustila, je velmi důležitým příspěvkem ke světovému míru," dodal.

Greta Thunbergová se loni v srpnu rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek.

V prosinci 2018 promluvila švédská školačka na klimatické konferenci OSN v polských Katovicích, v lednu pak přednesla projev na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. V obou případech kritizovala politiky za nedostatečnou reakci na klimatické změny a žádala je o rozhodnější kroky na ochranu životního prostředí.

Thunbergová rovněž vyzývala další studenty, aby následovali jejího příkladu a připojili se k jejím pátečním stávkám. Hnutí se postupně rozšířilo za hranice Švédska do dalších evropských států. Tento pátek, 15. března, se očekává dosud nejrozsáhlejší stávka, do níž by se měli zapojit studenti z více než stovky zemí, včetně České republiky.

Norský Nobelův výbor nominace na prestižní ocenění nezveřejňuje, někdy tak ale činí ti, kteří dotyčnou osobnost na cenu navrhují. Nominace, které pocházejí mimo jiné od parlamentů a vlád jednotlivých zemí, od univerzitních profesorů či nositelů ocenění z předchozích let, musejí být předloženy do 1. února. Po vypršení lhůty mohou své kandidáty přidat ještě členové Nobelova výboru na své první schůzce.

Na letošní Nobelovu cenu bylo nominováno 301 kandidátů, z toho 223 jednotlivců a 78 organizací, uvedly oficiální stránky Nobelových cen nobelprize.org. Jedná se o čtvrtý nejvyšší počet v historii. Nejvíce, 376 kandidátů, bylo navrženo v roce 2016.

Debata ke studentským klimatickým stávkám

Do začátku je dobré vědět, kdo je Greta Thunbergová a proč přestala chodit v pátek do školy. A že se z toho stala masová záležitost, která se týká i Česka.

Kriticky se na studentské stávky dívá Vladimír Wagner, viz K čemu povede hnutí studentů iniciované Gretou Thunbergovou? a Povede studentská stávka za klima k lepší znalosti dané problematiky? Ke studentské stávce se kriticky vyjádřil i klimatolog Ladislav Metelka textem Nepravdivé zdůvodnění studentské stávky za klima.

Kladně ji vnímá například ekopedagog Martin Kříž, viz jeho komentář Protesty žáků středních škol pohledem ekopedagoga, pedagožka Kristýna Hrubanová, viz její komentář Studenti plánují stávky za klima. Měli bychom se radovat, nebo Yvonna Gaillyová, viz její text Bouře našich vnuků aneb Studenti mohou dokázat to, co se nejlepším vědcům k jejich velké lítosti nepodařilo, ale i sto českých vědců.

Do širšího kontextu pak stávky zasazuje Jiří Dlouhý v textu Studentské stávky za klima aneb Něco se mění i ve společenském klimatu. Ekopedagog Jan Činčera pak odpovídá na otázku, zda máme děti vychovávat k tomu, aby stávkovaly.

Studentské prohlášení z 15. 3. 2019 Dáváme vám dva týdny!


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

14.3.2019 13:34
Už tady dostali Nobelovku jiní ptáčkové,tak proč by ji neměla dostat tato nemocná holka?O tom že ti poslanci co tuto stupidnost navrhli nejsou normální je víc než jasné.Ono Švédsko je vůbec pochybná země kde už delší čas nevládne zdravý rozum.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

14.3.2019 14:48
Ivan Brezina:

Takže si to hezky shrňme: 1. mentálně postižená šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová si bůhvíproč usmyslí, že nadchází konec světa, 2. nabalí se na ni tisíce dalších dětí ze středních škol včetně českých, 3. ke zfanatizovaným záškolákům se přidají stovky českých vědců, 4. a pak se ukáže, že je to celé totální nesmysl, protože mentálně postižená holka holt je mentálně postižená holka a blbě si to přečetla.

Dětem to vyčítat nelze, ale všichni ti čeští vědci jsou teď za idioty. To by člověk nevymyslel. Přesně takhle začínala nacistická i komunistická totalita. Někdo zfanatizoval děti a elity tomu nejen nezabránily, ale pochodovaly s nimi pod praporem s hákenkrajcem nebo rudou hvězdou.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

14.3.2019 22:05
Známé osobnosti s Aspergerovým syndromem:
Isaac Newton, Amadeus Mozart, Thomas Alva Edison, Thomas Jefferson, Franz Kafka, Henry Ford, Nikola Tesla, Mark Twain, Alan Turing, Albert Einstein, Steve Jobs, Isaac Asimov

Ještě že existují takoví chytří a rozumní lidé, kteří vědí, že jsou tyto lidé mentální a nemocní, a proto by se neměli poslouchat.
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.3.2019 22:14 Reaguje na Martin Jasan
taky jsem se dočetl, že všichni byli leváci. všichni měli dominantní matku. jejich teta z matčiny strany měla psa dlouhosrstého plemene. všem začaly růst mléčné zuby až po dovršení prvního roku věku. (všechno tohle jsem se v různých bulvárních plátcích a obskurních diskusích dočetl)
a teď jediné z toho vyvraťte. s chutí do toho a půl je hotovo.
Odpovědět

15.3.2019 08:36 Reaguje na Martin Jasan
Jasane, tím vaším blábolem nikoho neoslníte,ale když už, tak TITO LIDÉ.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

15.3.2019 11:34 Reaguje na Martin Jasan
a) U těchto lidí je Aaspergerův syndrom předpokládán. To na základě jejich sociálních interakcí a dalších znaků AS.

U diagnostikovaných je to např. nostiel Nobelovy ceny za ekonomii Vernon L. Smith:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vernon_L._Smith

b) Aspergerův syndrom evidentně neznamená, že je člověk "mentální".

Aspergerův syndrom (AS) patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se především potížemi v komunikaci a sociálním chování, které jsou v rozporu s celkově dobrým intelektem (u některých jedinců může být i velmi nadprůměrný) a řečovými schopnostmi (pasivní slovní zásoba bývá velmi bohatá, vývoj řeči není opožděn).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Asperger%C5%AFv_syndrom

Takže jako "blábolení" mi jednoznačně přijde spíše to vaše.

To že někdo nesouhlasí s vaši idologií klimaskepticismu, totiž vůbec neznamená, že je: "mentální, zfanatizovaný, podplacený".
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.3.2019 12:33 Reaguje na Martin Jasan
ten stručný útočný nepodepsaný komentář nebyl ode mne. a za překlepy nemám ve zvyku se posmívat.

jak níže psáno, není každý aspergráč laskavý a hodný génius s horší schopností komunikace. a ani ten, kdo vykazuje takové znaky, ještě nemusí být aspergráčem.

k meritu - jakou má či nemá propíraná slečna diagnozu je úplně egal, navíc nám do toho nic není. podstatné je něco jiného. úžasné spontání hnutí stojící na vratkých nohou a nikdo pořádně nedokáže vysvětlit za co protestuje a co vlastně chce, ale všichni jsou opojení tou atmosférou. vzpomínám si, jak jsem někdy na přelomu osmdesátek a devadesátek v jakémsi klubovém kině shlédl film jahodová proklamace, asi se na něj znova kouknu, jestli mi uvízl v paměti správně.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

15.3.2019 16:11 Reaguje na Lukas B.
I) Diagnózou se ohání někdo jiný, proto můžete napsat Šimůnkovi, Kainovi a Hoškovi. Na ty jsem reagoval.

II) Hnutí se odkazuje na zprávy IPCC. Málokterý vědecký problém je tak dobře dokumentován. Takže na vratkých nohou tak uplně nestojí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.3.2019 18:11 Reaguje na Martin Jasan
Problém je, že materiály IPCC nejsou vědecké, ale politické.
Odpovědět
LB

Lukas B.

20.3.2019 14:49 Reaguje na Martin Jasan
odpusťte, necítím se zodpovědný za ty pány, se kterými někdy více a jindy méně názorově souzním.
argumentovat případnou diagnozou té slečny je jednak irelevantní a druhak to vnímám jako neslušné (a s tím výčtem vynikajících osobností, údajných aspergráčů, jste si začal Vy). to mi ovšem nebrání označit to, co hlásá, a to co se z toho tvoří za hnutí, jako neobyčejně naivní a velmi pitomé.

mimochodem, tu Jahodovou proklamaci fakt doporučuji. je to o hipících co protestují proti Vietnamu a shledávám tam jisté podobnosti.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.3.2019 12:12
@Martin Jasan
Jako hlavní problém, který ignorujete, je fakt, že lidé s Aspergerem mají totálně rozvrácený hodnotový systém.
Asperger se dá předpokládat u dozorců z koncentračních táborů (dost hodně bych si vsadil na tuhle diagnózu u autora "úsporného opatření" z Majdanku, podle něhož byly malé děti házeny do pecí krematoria živé, takže se ušetřil Zyklon B). Jsem toho názoru, že duševně normální člověk by tuto "práci" dělat nemohl, aniž by se z toho zbláznil.
Asperger se dá předpokládat i u Dr. Mengeleho (a měli ho s vysokou pravděpodobností i drasticky se chovající jiní výzkumníci, které dnes hodnotíme spíš pozitivně).

Čili ti vámi jmenovaní byli, zcela náhodně, konformní s potřebami společnosti, a tím jí přinesli nějaký užitek. Pro Gretu Thunbergovou tohle jednoznačně neplatí. Ta se spíš podobá těm, kterých se společnost různými cestami zbavovala.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

15.3.2019 12:51 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane docente - podle údajů v IS MUNI jste spíše než psychologem docentem přes výživu člověka a plísně knih v Rajhardské knihovně, proto Vaše úsudky o lidech s Aspergerovým syndromem bude dobré brát trochu s rezervou. Dovolil jsem si Váš příspěvek zkopírovat a požadám nějakého psychologa o názor.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.3.2019 15:49 Reaguje na Zbynek Ulcak
Neexistuje oblast lidského vědění, které by pan docent nerozuměl. Přijměte to jako axiom!
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.3.2019 18:12 Reaguje na Zbynek Ulcak
V jiných diskusích pod články na toto téma jiní citují Wikipedii, kde je +- to samé. Takže, je mi líto. Konec konců, mám z psychologie i psychiatrie zkoušku.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.3.2019 16:07

SVĚT: Vládci a chytrá Gréta

Petr Robejšek

Politici tvrdí, že vládnutí je tak složité, že na to mají jen takoví duševní obři jako oni sami. A zrovna tihle lidé teď poslouchají šestnáctiletou Grétu Thunbergovou.

Vládnout nesmí každý

Když většinová společnost chce alespoň občas sama rozhodovat o svém osudu, tak jí to vládnoucí odepřou kvůli nedostatečnému vzdělání. Referendum? „Vyloučeno, necháte se zmanipulovat jen těmi špatnými. Přímá demokracie? „Ani náhodou. Chybí vám odborné znalosti.“

Vládnoucí vrstva odpírá právo spolurozhodovat těm lidem, kteří se dokáží uživit vlastníma rukama a vychovávat své děti. Odmítá podíl na moci těm, kteří platí a doplácí na politiky. Nejsou prý dost vzdělaní. Tak a teď si poslechněte příběh o chytré Grétě.

20. srpna loňského roku začala šestnáctiletá Gréta Thunbergová každý pátek místo školy stávkovat před švédským parlamentem. Pravidelně o tom informovala mediální firma We Don’t Have Time. Její majitel Ingmar Rentzhog prohlásil, že dal Grétě k dispozici svoje kontakty. Jak uvidíme, tak byly zřejmě velmi vlivné. O Grétině přínosu pro jeho akciovku by se také dalo ledacos říci, ale to dnes nechci rozebírat. Zajímá mě pouze otázka, jak je možné, že šestnáctiletá dívka smí poučovat světovou elitu.

Gréta na cestách

V prosinci 2018 jela Gréta spolu se svým otcem v elektromobilu (stylově) na klimatickou konferenci do polských Katovic, pronesla tam projev a pohovořila mimo jiné s generálním sekretářem Spojených národů Antóniem Guterresem. Koncem ledna 2019 vyrazila vlakem na Světové hospodářské fórum do Davosu. Tam se setkala s šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardovou, polit-bardem Bonem a dalšími celebritami. V Davosu přednesla referát o klimatických změnách.

V únoru promluvila Thunbergová před Evropským hospodářským a sociálním výborem. Požadovala, aby EU do roku 2030 snížila emise CO2 nejméně o osmdesát procent. Při té příležitosti se samozřejmě setkala i s vedením Evropské unie. Sbírka politických celebrit, které již poučila, utěšeně roste.

Ale proč jí vůbec naslouchají?

V Katovicích, Davosu a v Bruselu seděli v publiku právě ti, kteří odmítají brát vážně názory a přání normálních lidí, protože prý nejsou dost vzdělaní. Ale ty samé politické veličiny, které povyšují politiku na tajnou vědu, se nechají poučovat pubertující, autistickou dívkou, která jim jako v tranzu metá do tváře věty jako: „Chci, abyste propadli panice. Náš dům hoří.“

Ano, Gréta Thunbergová trpí Aspergovým syndromem. Tuto informaci jsem převzal z německé wikipedie, která zcela určitě nechce chytrou Grétu očerňovat. Aspergův syndrom je varianta autismu, která se projevuje stereotypním chováním, omezenými zájmy a nedostatečnou schopností porozumět řeči těla ostatních lidí. Česky řečeno to znamená, že si postižený prostě mele svou, aniž by bral ohled na to, s kým právě mluví a jak na to ten člověk reaguje.

A tak se ptám znovu. Co je zdrojem autority této nemocné dívky? Jak to, že právě jí naslouchají členové světové elity, kteří se na obyčejné smrtelníky dívají shora? Nastudovaného toho Gréta moc mít nemůže. Mnohdy ale dělá dojem náboženského vytržení, a tak bych tipoval na osvícení. Ale řekněte mi jakého a hlavně od koho?

Odpovědět
MJ

Martin Jasan

16.3.2019 17:51 Reaguje na Vladimír Hošek
Neúspěšný politický kandidát Robejšek, se snaží zviditelnit. A co má být?
Dalo by se souhlasit se shrnující částí článku. Nakonec však všechno hezky pokřiví a udělá si jemu naprosto účelový a chybný závěr, který už nemá s realitou nic společného. Tipický demagogický manipulátor. Jeho neoliberálním nohlsedům, to ale asi imponuje. Co k tomu dodat?

Asi to že to co popisuje, se dá vyložit uplně jinak, logičtěji a pravděpodobněji.

Není tím pravděpodobnějším závěrem např., to že Greta T. soustředila svoje "omezené zaměření" právě na klimatické změny.
O klimatické změny se údajně zajímá od svých 9 let, tedy cca 7 let. To je na člověka jejího věku a takto odborné téma úctihodný výkon. To ale není nevýhoda, ne? Tedy asi pro každého kromě ideologických popíračů klimatických změn.
A pak druhý rys aspergerů oproti normálním lidem, který Robejšek popisuje, je, to že si "mele" (tady Robejšek úmyslně používá očerňující slovíčko - prostě mu došli argumenty a tak se snížil k podpásovce) stále to svoje.
Jasně naprostá většina nás "normálních" lidí by to pod společenským tlakem okolí vzdala (nebo by se k tomu ani neodvážila). Ale právě ona aspergrovská umíněnost a neohlížení se na to co si ostatní lidé myslí, ji od toho neodradila.
To ale nemusí přece být na škodu. Nebyl umíněností známý např. Steve Jobs, nebo Alan Turing nebo třeba Mahátma Gándhí.

A právě pro její osobní odhodlání a odvahu v jejím věku, ji naslouchají politické špičky.

PS: Nevím kde Robejšek bere tu sebejistotu tvrdit, že "Nastudovaného toho Gréta moc mít nemůže". Asi mu chyběl závěr, a tak si vypomohl tím co ho napadlo jako první.



Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.3.2019 11:16 Reaguje na Martin Jasan
Vy spolu s Grétou tedy víte co dělat, tak nám řekněte co by tedy ti politici nejpozději za 14 dní měli dělat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.3.2019 18:17 Reaguje na Martin Jasan
Prostě právě proto, že má psychiatrickou diagnózu, se takto chová. Jestli od 7 let čte nějaké bláboly o "vědeckém oteplismu", aniž by byla, vzhledem k té chorobě, provést korekci zdravým rozumem, tak z toho muselo vzniknout něco podobného.
Vzpomeňte na film Rain Man, jak si vynutil jízdu autem, protože "letadla padají" a nebyl schopen elementárního porovnání rizika cesty autem a letadlem. Tahle dívenka funguje zhruba stejně.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

16.3.2019 17:55 Reaguje na Vladimír Hošek
Oprava pro puntičkářké rýpaly - samozřejmě: "Typický" a "došly argumenty"
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.3.2019 18:20 Reaguje na Vladimír Hošek
Zcela jistě jsou v pozadí síly, obávající se toho, že jim lidem přestávají věřit. To vedlo i k vítězství Trumpa v USA i ke hnutí "žlutých vest" ve Francii, které má jednoznačné požadavky na zrušení / odvolání bezcenných nesmyslů, které hlásají ekologové a které zakomponoval Macron do francouzských zákonů.

Duševně chorá dívka je jejich poslední "argument".
Odpovědět
ZD

Zuzana Derflerová Brázdová

8.4.2019 10:09
Jménem Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity se jako jeho přednostka důrazně distancuji od všech příspěvků, vyjadřujících názory doc. MUDr. Jana Šimůnka, CSc. Reakce Jana Šimůnka vyjadřují jeho ryze soukromá stanoviska - odmítám jakoukoli vazbu těchto textů na pracoviště ÚOPZ. Jako významnou poznámku připojuji konstatování, že pracoviště ÚOPZ zpracovává sice dlouhodobě studie hodnocení zdravotního stavu obyvatel ve vztahu k prostředí, ale doc. Jan Šimůnek se žádné takové studie aktivně neúčastnil a pochybuji, že přišel do styku s podrobnými výsledky těchto studií. Tento komentář píši s politováním k obsahu diskusních příspěvků doc. Jana Šimůnka, nicméně s respektem ke svobodě vyjádřit osobní názor.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist