https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlade-zelvy-mohutne-zlinske-zoo-bylo-loni-jedine-ve-svetovych-zoo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mládě želvy mohutné zlínské zoo bylo loni jediné ve světových zoo

23.2.2021 10:58 | ZLÍN (ČTK)
Mládě želvy se vylíhlo loni 20. ledna, vážilo 45 gramů.
Mládě želvy se vylíhlo loni 20. ledna, vážilo 45 gramů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Zlín
První mládě želvy mohutné, které se loni v lednu vylíhlo po třech letech chovu ve zlínské zoologické zahradě, bylo jediným mládětem odchovaným v roce 2020 ve světových zahradách, sdělila mluvčí zlínské zoo Romana Bujáčková.
 

"Jde o poddruh phayrei, zlínská zoo je jednou z 23 zoo na světě, která tento podruh největší suchozemské želvy Asie chová. Mládě zdárně prospívá," uvedla mluvčí.

Pár želv mohutných poddruhu phayrei se ve zlínské zahradě objevil poprvé v roce 2017. Želvy jsou v expozici u Zátoky rejnoků, k dispozici mají vytápěnou vnitřní ubikaci i venkovní výběh. První snůška 30 vajec se objevila na konci roku 2017, bohužel ani jedno vejce nebylo oplozeno. Stejně tomu bylo i v následujícím roce, teprve v listopadu 2019 se situace změnila. "Při kontrole jsme zjistili, že konečně máme v inkubátoru jedno oplozené vejce. Vejce podobná menšímu kulatému míčku totiž vždy z expozice odebíráme a umístíme je do líhně. Jsou zde optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicí," uvedl zoolog Václav Štraub.

Mládě želvy se vylíhlo loni 20. ledna, vážilo 45 gramů. Po vylíhnutí jej chovatelé umístili do terária s teplotou kolem 30 stupňů Celsia a vysokou vlhkostí vzduchu. "Mládě, u kterého ještě neznáme pohlaví, je vitální a velmi dobře prospívá. Nyní již váží 650 gramů, do expozice jej však dát nemůžeme. Želvy mohutné jsou opravdu mohutné, naše samice má 30 kilogramů," uvedl Štraub.

Domovinou želv mohutných jsou deštné pralesy jihovýchodní Asie. Poddruh chovaný ve zlínské zoo se vyskytuje od Thajska po severovýchodní část Indie. Jde o druhou největší suchozemskou želvu na světě, váha dospělých jedinců se pohybuje od 20 do 30 kilogramů. Ve volné přírodě patří mezi velmi ohrožený druh.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist