https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mladi-aktiviste-v-nigerii-vyrabi-modni-odevy-ze-sesbiranych-odpadku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladí aktivisté v Nigérii vyrábí módní oděvy ze sesbíraných odpadků

9.5.2021 01:41 | LAGOS (ČTK)
Mladá dívka doufá, že lidé na nákupech, kteří viděli jejich módní přehlídku, se zamyslí nad svým zacházením s obaly. Ilustrační foto
Mladá dívka doufá, že lidé na nákupech, kteří viděli jejich módní přehlídku, se zamyslí nad svým zacházením s obaly. Ilustrační foto
Foto | 808 Mālama pono / Wikimedia commons
Skupina mladých v největším nigerijském městě Lagosu chodí sbírat plastové odpadky, bránící průtoku vody v kanále, který má město chránit před povodněmi. V rouškách a s ochrannými rukavicemi vybírají odhozené věci, ze kterých vytváří módní oděvy. Jejich cílem je upozornit na dopady jednorázových plastových obalů na životní prostředí, informovala agentura Reuters.
reklama

 

Patnáctiletá Esohe Ozigboová a další aktivisté ze sebraného odpadu vyrábí oblečení, které předvádí na své trashion show (slovo trashion je spojením anglických slov trash - odpad a fashion - móda). Mladé aktivisty v jejich ekologickém projektu podporuje nezisková organizace Greenfingers, která s pomocí darů financuje módní přehlídky v obchodních domech. Na začátku dubna mohli návštěvníci obchodního centra nedaleko lagoského letiště vidět módní přehlídku teenagerů oblečených ve výtvorech z plastových pytlů, obalů nebo PET lahví.

Lagos je hospodářskou metropoli nejlidnatější africké země a podle odhadů v něm žije více než 20 milionů lidí. Odpadky jsou všudypřítomné a jejich zahození na ulici je běžnou praxí.

"Jsme jen teenageři, ale snažíme se ... změnit svět," uvedla Ozigboová. Mladá dívka doufá, že lidé na nákupech, kteří viděli jejich módní přehlídku, se zamyslí nad svým zacházením s obaly.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist