https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/modernizacni-fond-podpori-temer-30-mld.kc-dalsi-upravy-teplaren-i-rozvoj-oze?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Modernizační fond podpoří téměř 30 miliardami korun další úpravy tepláren i rozvoj OZE

12.4.2022 01:44 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z Modernizačního fondu půjde 30 miliard korun na projekty modernizace tepláren, rozvoj obnovitelných zdrojů i na komunitní energetiku. Prostředky se podařilo obhájit na dubnovém zasedání Investičního výboru Modernizačního fondu, uvedl za ministerstvo životního prostředí (MŽP) Ondřej Charvát. Nové výzvy podle něho začnou na přelomu května a června. Cílem Modernizačního fondu je přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje, do roku 2030 má nabídnout minimálně 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Fond i první výzvy z něj byly spuštěny loni.
reklama

 

Na modernizaci soustav tepláren je podle MŽP v programu HEAT vyčleněno 14 miliard korun, sedm miliard korun půjde na nové obnovitelné zdroje energie v energetice (OZE) z programu RES+. Projekty pro zlepšení energetické účinnosti a snižování emisí v průmyslové výrobě zařízení, která jsou která jsou součástí systému emisního obchodování EU ETS, poputuje šest miliard ze sekce ENERG ETS a na moderní veřejné osvětlení pak jedna miliarda korun z programu LIGHTPUB. Jde o druhý balík peněz pro teplárny, výstavbu fotovoltaiky a inovace v průmyslových podnicích, který Česko obhájilo v souvislosti s fondem, když první získalo v loňském roce.

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana (SFŽP) nové prostředky umožnily rozšířit dotační výzvy o další oblasti a žadatele. SFŽP má na starost správu a rozdělování dotací a přípravu i obhajobu tvz. schémat před Evropskou investiční bankou a Evropskou komisí. Valdman sdělil, že za necelý rok od prvních výzev byla schválena celková podpora 4,4 miliardy korun pro téměř stovku projektů.

"Přechod na čistší energetiku a zbavování se závislosti na fosilních zdrojích potřebujeme i v kontextu dnešní ruské agrese. Proto ještě letos chceme vypsat minimálně deset nových výzev v Modernizačním fondu," uvedla k dotacím ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). "K nim patří především nové dotace na výstavbu FV elektráren v menších obcích do tří tisíc obyvatel. Obce se díky projektům posunou k větší energetické soběstačnosti a budou moci nastartovat komunitní energetiku," dodala ministryně.

Z Modernizačního fondu bylo doposud vypsáno sedm výzev z prvních tří programů HEAT, RES+ a ENERG ETS s celkovou alokací 18,3 miliardy korun. U většiny výzev byl zároveň spuštěn neomezený zásobník. SFŽP podle rezortu zatím přijal přes 400 žádostí s požadavkem na dotaci 33 miliard korun. Další prostředky budou MŽP a SFŽP obhajovat na říjnovém Investičním výboru v Praze. Ve výboru zasedají zástupci 13 zemí Evropské unie a reprezentanti Evropské investiční banky a Evropské komise.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist