https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/modrozeleny-petrin-pripomene-pet-let-od-podpisu-klimaticke-parizske-dohody?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Modrozelený Petřín připomene pět let od podpisu klimatické Pařížské dohody

11.12.2020 15:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Petřínskou rozhlednu je možné nasvítit škálou barevných světel. Zítra to bude modrá a zelená. Ilustrační snímek.
Petřínskou rozhlednu je možné nasvítit škálou barevných světel. Zítra to bude modrá a zelená. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | libreshot
Praha se v sobotu 12. prosince připojí k iniciativě, která připomíná pět let od podpisu průlomové Pařížské dohody o klimatu. Petřínská rozhledna se v podvečer rozsvítí modře a zeleně, tedy barvami planety Země. Smyslem je upozornit na boj s klimatickými změnami způsobenými člověkem
reklama

 

„Praha přijala v roce 2019 svůj klimatický závazek snížit emise CO2 o 45 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 2010. Do roku 2050 se Praha chce stát uhlíkově neutrální,“ uvedl k tomu v tiskové zprávě hl. m. Prahy náměstek primátora Petr Hlubuček.

Odklon od fosilních paliv při výrobě energie, v dopravě a při dalších ekonomických aktivitách města nepovažuje Praha za hrozbu, ale za příležitost postupně transformovat město v ekologicky přátelskou metropoli, atraktivní pro život.

Petřínská rozhledna se rozsvítí modrozeleným světlem v sobotu v 16:20 hodin a bude svítit do nedělních 7:40 hodin.

Modrá a zelená jsou zároveň barvami mezinárodní konference COP26, která se uskuteční příští rok ve skotském Glasgow. Další modrozelené budovy připojí Brno i Ostrava.

„Připomenutí barev naší modrozelené planety formou rozsvícení Petřína je to nejmenší, co pro ni můžeme udělat. Životní prostředí a klima zůstává právem v popředí zájmu pražské koalice. Ostatně jsme se zavázali, že během osmi let v Praze vysázíme jeden milion stromů,” uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Signatáři Pařížské dohody, mezi něž patří i Česká republika, se před pěti lety zavázali, že budou usilovat o to, aby se globální průměrná teplota nezvýšila o více než 1,5 ˚C ve srovnání s předprůmyslovou dobou. Každý z nich si také na národní úrovni stanovil, jak přispěje k tomuto cíli, tedy o kolik zredukuje své emise skleníkových plynů.

Zítřejší rozsvícení modrozelených světel je snahou tento milník připomenout.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist