https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mokrady-a-tune-na-podblanicku-ceka-obnova?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mokřady a tůně na Podblanicku čeká obnova

13.12.2021 16:43 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | tdlucas5000 / Flickr.com
Mokřady a tůně v devíti oblastech na Podblanicku čeká obnova, cílem je lepší zadržování vody v krajině. Vzniknout má 54 nových nebo obnovených tůní, což povede i k návratu ohrožených druhů rostlin, obojživelníků a hmyzu. Počítá s tím projekt Voda pro českou krajinu, který uvolnil 1,2 milionu korun na obnovu krajiny nejen kolem Blaníku, ale i v Hořiněvsi na Královéhradecku a oblasti V Krejdách u Žďáru nad Sázavou. ČTK to za iniciativu Voda pro českou krajinu řekla Michaela Juračáková.
reklama

 

Nejrozsáhlejší obnova čeká síť mokřadů a tůní pod horou Blaník, kde hrozí nejen sucho, ale i ztráta biologické rozmanitosti. První terénní práce tam začnou počátkem příštího roku. "Chceme zde revitalizovat krajinu, změnit její vodní režim a vytvořit několik desítek tůní. Na dlouhodobém suchu v Česku se podílí ubývající mokřady, bez kterých voda z přírody velmi rychle odteče pryč. Snahou je proto znovuoživení míst, kde se voda bude moci lépe zadržovat a v období sucha následně postupně uvolňovat," uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Na Podblanicku téměř vymizela řada cenných mokřadních luk kvůli narovnávání vodních toků. Projekt má výrazně podpořit vodní režim. Odborníci očekávají také návrat ohrožených druhů rostlin, obojživelníků, ale i hmyzu. Jde například o vachtu trojlistou, čolka velkého, vážku žíhanou, skokana zeleného nebo raka bahenního.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

13.12.2021 18:00
Moc se mi to líbí. Sám jsem ve svém lese jsem zbudoval tři jezírka s mělkou vodou pro obojživelníky.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.12.2021 22:15
Díky za dobrou zprávu. Těmto a podobným úpravám krajiny držím palce.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

14.12.2021 07:06
Jen tak dál! Dobrá práce :)

Toto je přesně ta náprava krajiny, o které se pořád tak mluví... kéž by se méně mluvilo a více realizovalo.... navíc by bylo potřeba přistoupit i k navrácení přirozených niv s meandrujícími toky a vhodnou vegetací.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist