https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moneta-zada-ekology-aby-nenarusovali-pondelni-valnou-hromadu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moneta žádá aktivisty, aby nenarušovali pondělní valnou hromadu.

16.12.2021 16:44 | PRAHA (ČTK)
Moneta a skupina PPF v listopadu oznámily, že se dohodly na novém modelu financování spojení banky a bankovní části PPF.
Moneta a skupina PPF v listopadu oznámily, že se dohodly na novém modelu financování spojení banky a bankovní části PPF.
Zdroj | Piqsels
Moneta Money Bank žádá ekologické organizace, aby upustily od plánů narušit jednání pondělní valné hromady banky. Na ní mají akcionáři rozhodovat o plánovaném spojení se skupinou Air Bank, patřící PPF, a o navýšení kapitálu banky. Spojení Monety se skupinou PPF je důvodem protestů při valné hromadě, vyplývá z vyjádření Radka Kubaly z iniciativy Zastavme špinavé prachy.
reklama

 

"Moneta patří podle hodnocení Greenpeace k těm lepším, co se týče udržitelnosti. Nicméně máme obavu co nastane, až nad Monetou získá podstatně větší vliv PPF a případně uhlobaron Pavel Tykač. PPF již v minulosti asistovala například EPH v koupi hnědouhelných dolů a elektráren v německé Lužici. Firma Severní energetická Pavla Tykače je jednou z největších uhelných korporací v ČR a sám se netají plány udělat z Monety banku, která bude podporovat tradiční český průmysl, což v jeho podání znamená jednoznačně uhlí," uvedl Kubala.

Z veřejně dostupných zdrojů podle Monety vyplývá, že zástupci ekologických organizací, sdružených v on-line platformě Zastavme špinavé prachy, plánují narušit jednání pondělní valné hromady. "Moneta by je proto ráda požádala, aby tak nečinili. Banka je přesvědčena, že pro takovouto aktivitu neexistuje žádný důvod. Moneta je příkladem zodpovědné finanční instituce ve vztahu k podpoře udržitelnosti i aktivit pro ochranu životního prostředí, " uvedla banka.

Moneta má podle svého vyjádření svou trvale udržitelnou politiku nastavenou od roku 2016, kdy vstoupila na burzu, a od té doby je v této oblasti systematická a transparentní. Svou novou střednědobou strategii udržitelnosti zveřejnila letos v říjnu společně se svými environmentálními závazky do roku 2026.

Moneta a skupina PPF v listopadu oznámily, že se dohodly na novém modelu financování spojení banky a bankovní části PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). O aktuálním návrhu rozhodnou akcionáři na valné hromadě. Nově mohou akcionáři upsat akcie za kurz 82 korun (jednu novou za každé dvě, které vlastní) a prodat je PPF za 90 Kč. Zvýšení vlastního kapitálu vyžaduje podporu alespoň dvou třetin přítomných akcionářů. Největším akcionářem Monety je s 29,94 procenta akcií skupina PPF.

Spojením může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist