https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-spusti-nove-kolo-aukci-na-podporu-stavby-vetrnych-ci-vodnich-elektraren?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO spustí nové kolo aukcí na podporu stavby větrných či vodních elektráren

16.1.2023 19:44 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v úterý spustí nové kolo aukcí na provozní podporu výroby elektřiny z nových nebo modernizovaných obnovitelných zdrojů. Aukce mají podporovat například stavbu větrných či vodních elektráren nebo bioplynových stanic. Ministerstvo si od toho slibuje mimo jiné další snížení závislosti země na zemním plynu z Ruska. Vyplývá to z informací MPO. Resort už první kolo aukcí vyhlásil loni na podzim, nikdo se však tehdy nepřihlásil. Nyní proto upravil podmínky.
reklama

 

Energetické aukce fungují v řadě evropských států, soutěží v nich výrobci energií z obnovitelných zdrojů o výši provozní podpory. Myšlenkou je to, že stát si určí, kolik chce mít například větrných elektráren, a výrobci budou v aukci soutěžit o to, kdo dokáže dodat do sítě daný objem elektřiny s nejnižší veřejnou podporou.

Ministerstvo chce prostřednictvím vyhlášených aukcí podpořit stavbu výroben elektřiny využívající bioplyn s výkonem od jednoho megawattu (MW), s celkovým instalovaným výkonem pěti MW, dále výstavbu větrných elektráren od šesti MW nebo s více než šesti zdroji elektřiny a s celkovým výkonem 30 MW a také nových nebo modernizovaných malých vodních elektráren s výkonem sedm MW. Zájemci mohou své projekty přihlašovat od úterý do 22. března.

Nová výzva navazuje na první kolo aukcí z loňského podzimu. MPO však tehdy nedostalo žádnou nabídku. Podle oborového serveru oEnergetice.cz se proto nyní rozhodlo upravit parametry aukce tak, aby bylo vyhlášení výzvy pro sektor atraktivnější. Jde především o zvýšení maximální výše ceny, kterou může zájemce v aukci požadovat, a to z původních 2376 Kč za megawatthodinu o 20 procent u vodních elektráren a bioplynových stanic, a o téměř 50 procent u větrných elektráren. Prodloužily se také lhůty pro dokončení staveb.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

17.1.2023 08:09
Krátkozraká pošetilost, že změny občasných zdrojů energie nás spasí.
S půdním suchem můžou vodní elektrárny přijít o “ pohon” brzo
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 11:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vy potřebujete spasit? To se musíte obrátit na nejbližší faru.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.1.2023 16:23
Řeky už jsou dost zničené stávajícími MVE. To není nikomu z "ekologů" blbé?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 16:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Další budování zrovna tady je si dost problém. dají se využít možná staré mlýny, ale ty už stejně dávno jako elektrrny jedou, ale výkon je malý.
v dnešní dezolátní době postavit přehradu je už mimo realitu.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist