https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-od-prosince-zastrelili-v-moravskoslezskem-kraji-pres-3000-divocaku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci od prosince zastřelili v Moravskoslezském kraji přes 3000 divočáků

22.3.2022 00:35 | OSTRAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Myslivci od prosince, kdy se jako prevence před africkým morem prasat rozšířila oblast s intenzivním odlovem, zastřelili v Moravskoslezském kraji více než 3000 divokých prasat. Všechny vzorky otestované na tuto nákazu byly zatím negativní. ČTK to řekli ředitel Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka a ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Zbyszek Noga.
reklama

 

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Oblast s intenzivním odlovem byla kvůli šíření nákazy v Polsku a Německu vyhlášena nejprve v nejrizikovějších oblastech Libereckého a Ústeckého kraje. Od prosince se rozšířila na pohraniční dalších krajů včetně Moravskoslezského. Pásmo zahrnuje území zhruba do 35 kilometrů od hranic.

"Hlídají se tam střelená prasata i uhynulá nebo sražená, těch je samozřejmě mnohem méně," řekl Noga. Myslivci dostávají peníze za zastřelená i nalezená uhynulá divoká prasata. Veterináři se je tím snaží motivovat k většímu odlovu černé zvěře. Pokud se choroba dostane do chovu prasat, musí se chov vybít. "Zástřelné je 2000 korun a nálezné je v oblasti s intenzivním odlovem proti klasickému náleznému zvýšené z 2000 na 3000 korun," řekl Noga.

Jen za prosinec, tedy první měsíc, kdy byla oblast intenzivního odlovu v kraji vytyčena, převzala pracoviště moravskoslezské veterinární správy 1169 vzorků ze zastřelených divokých prasat. "Je toho hodně a pokračuje to dál, už je to více než 3000 prasat zastřelených v Moravskoslezském kraji a je teprve březen. To samozřejmě od nás vyžaduje větší úsilí, administrativu, sledování, potvrzování zástřelného," řekl Noga.

Česká republika je od března 2019 oficiálně považována za stát bez nákazy africkým morem prasat, v Evropě se s ní však potýká řada zemí. "Jsme jediní, kteří dovedli ohnisko afrického moru prasat zlikvidovat," řekl Kaděrka.

Africký mor se v České republice poprvé objevil v červnu 2017 u Zlína a mimo Zlínsko se nerozšířil. Poslední pozitivní případ této choroby veterináři zaznamenali u uloveného divokého prasete v roce 2018.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

B5

Bohumil 56gogo

22.3.2022 22:10
vybijte všechno až nebude co žrát půjdeme se napást
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

23.3.2022 07:56
napřed zlenivělí lidoví pytláci nechali spárkatou a černou zvěř přemnožit a pak jim lobbisti přihráli takový kšeft u černé zvěře.ještě tak zahýbat v zákulisí u spárkaté a bude po problému s přemnožením.přitom se zemědělcům jen smějou ohledně vymáhání škod na polnostech a úrodě při vymáhání škod na jejich sdruženích ! ještě příjdou na řadu údajně škodící bobři a vydry !
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist