https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-chce-obnovit-ucast-ekologickych-spolku-na-rizenich-tykajicich-se-staveb?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP chce obnovit účast ekologických spolků na řízeních týkajících se staveb

18.7.2022 01:44 | PRAHA (ČTK)
Stavba nových domů v Horoměřicích.
Stavba nových domů v Horoměřicích.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce obnovit účast ekologických spolků ve všech řízeních o stavebních záměrech, které by mohly mít negativní vliv na zájmy ochrany přírody a krajiny. Proti jsou například ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu. S obnovením účasti spolků počítá návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku, které by mělo pro všechny stavební záměry nahradit správní úkony podle devíti různých zákonů o životním prostředí.
reklama

 

K návrhu podle předkládací zprávy na vládním webu obdržel úřad Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) devět stovek připomínek od ostatních ministerstev a organizací včetně zástupců krajů, obcí či zaměstnavatelů. Rozpor přetrvává v pohledu na snahu ministerstva obnovit účast ekologických spolků, která byla novelou stavebního zákona omezena od roku 2018 na řízení vedená podle zákona o ochraně přírody a krajiny.

Ministerstvo snahu zdůvodnilo naplněním práva na příznivé životní prostředí, které zaručuje Listina základních práv a svobod. Ústavní soud ale loni v lednu omezení nezrušil. Ministerstvo poukázalo na to, že jeho snaha je v souladu s menšinovým stanoviskem ústavních soudců.

Proti záměru obnovit účast ekologických spolků na řízeních týkajících se staveb se kromě dvou ministerstev postavily Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Sdružení místních samospráv, Svaz průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Ministerstvo financí odmítlo jakýkoliv nárok na navýšení potřeb v personální či platové oblasti, s nímž záměr počítá v případě krajů a obcí.

Zákon o jednotném environmentálním stanovisku vychází z vládního programového prohlášení a souvisí s chystaným novým stavebním zákonem. Stanovisko má být vydáváno na pět let s možností prodloužení této platnosti. Požádat o něj bude moci stavebník nebo stavební úřad, a to primárně elektronickou cestou prostřednictvím portálu stavebníka. Vydávat stanovisko mají zpravidla odbory životního prostředí krajských úřadů nebo obcí s rozšířenou působností.

Změna podle ministerstva životního prostředí zjednoduší administrativu. "Namísto několika správních úkonů vydávaných často více orgány působícími na úseku ochrany životního prostředí bude vydáván pouze jediný správní úkon, a to ve formě závazného stanoviska," uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 05:59
Pozdě, ale přece !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.7.2022 07:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
nechvalme dne před večerem...kdyby raději udělali kvalitní zákony aby se nemuselo připomínkovat kde co a krajina měla zákonnou společenskou hodnotu nejen developerské projekty a beton kde se člověk podívá.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.7.2022 09:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Problém je také, že současní "statici" již nepovolí jiné stavby než se spoustou železobetonu a na tepelnou ochranu budovy se docela kašle, pokud to naženete pomocí FVE a TČ.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.7.2022 12:04
Aby to nebyla dvouečná zbraň, kdy každá stavba bude pozdržena řádově o spoustu měsíců jenom proto, že si zelení postaví hlavu.
Odpovědět
ig

18.7.2022 13:06
Jestli mají poslanci rozum, neschválí to. Ekologické spolky je potřeba odstřihnout od veřejného života, když se konečně jasně ukázalo, jaké těžko napravitelné škody způsobily jimi prosazované ideje v celé evropské ekonomice.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.7.2022 16:54 Reaguje na
1*
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.7.2022 15:17
Podle mého názoru by ekologické spolky měly mít právo účastnit se řízení týkajících se staveb. Přispěje to k lepší ochraně přírody a krajiny.
Odpovědět
ig

18.7.2022 19:32 Reaguje na Majka Kletečková
Řekl bych, že to povede spíš k lepšímu financování ekologických spolků :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.7.2022 15:23
Jak to tak čtu, tak tohle asi Vršovice nevyhrajou.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.7.2022 17:18
A co včelaři, ti se nebudou moci účastnit?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.7.2022 10:21 Reaguje na Richard Vacek
Jako včelař bych inicioval zákaz výroby a používání HMYZOMLÝNKÚ
(rotačních sekaček a traktůrků). Šup zpátky ke kosám a nebo třeba
lištovým sekačkám. Ty miliardy denně rozsekaného hmyzu nikomu z
ekospolků nevadí a jen blokují obchvaty měst a obcí ve kterých
sami nežijí. U nás v obci lidé po celý rok neotvírají okna směrem
k silnici, protože ty tisíce vozidel jim udělaly ze života peklo.
Pro tyto lidi je sprostým slovem ekologický aktivista a ekospolek.
Navíc se k obchvatu vyjadřuje spolek z druhé strany republiky
a místní spolek pouze přihlíží blokádě, protože obchvat chápe
jako nutné zlo pro klidný život obyvatel. Když vyjádření, tak
by mělo být pouze od místních a nikoliv od někoho, koho se to
bezprostředně netýká. Já taky neblokuji budování pražského
okruhu a nebo jiné stavby. Ono to opravdu "smrdí" něčím jiným,
než obyčejnou starostí o přírodu, protože životním prostředím
je taky ten život obyvatel kolem frekventované silnice.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.7.2022 12:47 Reaguje na Břetislav Machaček
"Šup zpátky ke kosám ..." ... no to by z vás měli ve špitálech radost:-).

Konec konců, já už to taky neumím, a že jsem se v mládí na chalupě celkem snažil ... a i tak jsem byl proti sousedovi dřevák.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist