https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-da-obcim-postizenym-bouri-400-milionu-na-obnovu-infrastruktury-a-zelene?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP dá obcím postiženým bouří 400 milionů na obnovu infrastruktury a zeleně

1.7.2021 14:11 | PRAHA (ČTK)
Podle ministra mohou obce žádosti podávat od poloviny července, případně začátku srpna. Vyplacené mohou být dopředu jako záloha.
Podle ministra mohou obce žádosti podávat od poloviny července, případně začátku srpna. Vyplacené mohou být dopředu jako záloha.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí dá obcím zasaženým tornádem až 400 milionů korun. Ze speciálních dotačních výzev bude možné financovat obnovu vodohospodářské infrastruktury nebo zeleně, uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec, který navštívil zasaženou obec Hrušky na Břeclavsku. Podle Brabce budou dotace stoprocentní a mohou být vyplacené dopředu jako záloha. Peníze ministerstvo vyčlenilo i na likvidaci dočasných skládek.
reklama

 

Bouřky s kroupami a tornádem nejvíce postihly Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Lužice a Hodonín. Poničily 1200 domů a vyžádaly si šest obětí.

Brabec představil jihomoravskému hejtmanovi Janu Grolichovi (KDU-ČSL) dotační program, který ministerstvo připravilo spolu se Státním fondem životního prostředí ČR. "Následky ničivého tornáda jsou katastrofické, to už bohužel vrátit nelze. Co ale udělat můžeme, je co nejrychleji obnovit běžný život v obcích. Pro obce postižené živelní katastrofou jsme proto připravili speciální dotační výzvy, ze kterých budou moci financovat obnovu vodohospodářské infrastruktury či obnovu zeleně," uvedl Brabec.

Podle ministra mohou obce žádosti podávat od poloviny července, případně začátku srpna. Vyplacené mohou být dopředu jako záloha. "Chceme, aby obce měly s vyřízením co nejméně práce, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman bude starostům plně k dispozici," informoval Brabec.

S Grolichem řešil i dočasné skládky, které vznikly na několika místech postižených obcí. "Odpad neustále přibývá. Přislíbil jsem, že s likvidací skládek kraji pomůžeme. V tuto chvíli jsme na to vyčlenili 200 milionů korun. Likvidační práce ale zdaleka neskončily. Každopádně se lidé z postižených obcí mohou spolehnout, že je v tom nenecháme," řekl Brabec.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist