https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-da-ze-zdroju-eu-na-ochranu-prirody-a-vody-v-krajine-1-9-miliardy-korun?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun

1.11.2022 00:52 | PRAHA (ČTK)
Dotace podpoří například projekty výstavby a úpravy malých vodních nádrží i revitalizace rašelinišť a tůní.
Dotace podpoří například projekty výstavby a úpravy malých vodních nádrží i revitalizace rašelinišť a tůní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dá 1,9 miliardy korun z unijních zdrojů na ochranu biodiverzity, péči o chráněná území i udržení vody v krajině. O pěti nově spuštěných výzvách za ministerstvo informoval Ondřej Charvát v tiskové zprávě. Budou financovány z nového Operačního programu Životní prostředí (OPŽP 2021 - 2027). Ve čtyřech výzvách mohou zájemci poslat žádost o dotaci do konce června 2023, jedna zůstane otevřená do konce února příštího roku.
reklama

 

Podle končící ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) dotace podpoří například projekty výstavby a úpravy malých vodních nádrží i revitalizace rašelinišť a tůní. "Stejně důležitá je pomoc mířící ohroženým druhům a také oblast budování návštěvnické infrastruktury v chráněných územích," dodala Hubáčková.

Na podporu udržení vody v krajině a péči o významná přírodní stanoviště je vyhrazeno 370 milionů korun. Tato výzva zahrnuje i možnost příspěvku na opatření, která pomohou ohroženým druhům v městském prostředí, ale i omezení šíření invazních druhů rostlin a zvířat. "O podporu se mohou rovněž ucházet projekty, které přispívají ke zprůchodnění migračních překážek pro suchozemské i vodní živočichy nebo naopak omezují šíření invazních druhů," doplnil pak Charvát k další dotační výzvě, pro kterou MŽP vyhradilo 290 milionů korun. Tyto výzvy cílí například na obce, kraje, veřejnoprávní a výzkumné instituce, školy, podniky, ale i příspěvkové organizace či fyzické osoby.

Na projekty ochrany přírody v národních parcích a dalších státem chráněných územích pak přispěje výzva určená resortním organizacím MŽP dotacemi za 600 milionů korun. Na přípravu koncepčních dokumentů pro chráněná území, včetně podkladů souvisejících s jejich vyhlášením, poputuje do krajů 40 milionů korun. O dotaci ze zmíněných výzev lze požádat do 30. června příštího roku.

Na projekty monitoringu ochrany přírody vyplývající ze strategických a koncepčních dokumentů MŽP vyhradilo 600 milionů korun. Prostředky z této dotační výzvy, otevřené do 28. února 2023, mohou přispět organizacím ministerstva i na zpracování odborných studií k ochraně přírody.

OPŽP 2021 - 2027 byl spuštěn letos v srpnu. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana z něj od té doby MŽP vyhlásilo dohromady 25 výzev. "Do konce roku plánujeme otevřít další výzvy. Největší z nich se zaměří na odpadové hospodářství a úspěšní žadatelé si jejím prostřednictvím budou moci rozdělit půl miliardy korun," dodal Valdman. Fond dotace z OPŽP spravuje.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist