https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-program-dotaci-pro-obnovu-obci-zasazenych-pozarem-zacne-v-puli-srpna?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Program dotací pro obnovu obcí zasažených požárem začne v půli srpna

3.8.2022 10:49 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Dotační program cílící na obnovu obcí zasažených požárem v Českém Švýcarsku vyhlásí ministerstvo životního prostředí (MŽP) v půli srpna. Za ministerstvo to ČTK napsal Ondřej Charvát. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) minulý týden uvedla, že resort na opravy poničené infrastruktury vyčlenil 100 milionů korun a v případě potřeby částku navýší.
reklama

 

"Výzva se aktuálně připravuje a bude vyhlášená zhruba v polovině srpna. Přijímat žádosti a vyplácet podporu bude Státní fond životního prostředí ČR," sdělil Charvát. Připomněl, že dotace budou vedle infrastruktury určené i na obnovu zeleně nebo sanaci svahů.

Na dotaz ohledně dalšího financování likvidace následků požáru Charvát uvedl, že ministerstvo v současnosti platí zasahujícím jednotkám jídlo a část pohonných hmot. Hubáčková minulé úterý sdělila, že na pohonné hmoty pro leteckou techniku MŽP připravilo deset milionů korun. Stejnou částku resort uvolnil i na likvidaci odpadu vzniklého v důsledku požáru.

Hasičům v Českém Švýcarsku se i včera dařilo zmenšovat plochu požáru v národním parku, likvidace požáru pokračuje desátým dnem. Oheň zachvátil přes 1000 hektarů, k pondělnímu večeru se tato plocha zmenšila zhruba na 600 hektarů a hasiči následně ohlásili, že požár mají zcela pod kontrolou. Na likvidaci ohně pracuje dál přes 1000 hasičů, kvůli horku se musí častěji střídat. Požár by chtěli hasiči zlikvidovat do několika dnů, uvedl dnes jejich mluvčí Martin Kavka.

Lidé, které postihl požár, mohou požádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci a o příspěvek na úhradu nezbytného jednorázového výdaje, například zaplacení správního poplatku při ztrátě osobních dokladů či za vydání duplikátu rodného listu. Na úřady práce se mohou obracet také starostové, při odstraňování škod je možné zajistit veřejně prospěšné práce.

Platforma Donio ve spolupráci se senátorem Zbyňkem Linhartem (za STAN) a Národním parkem České Švýcarsko vyhlásila na pomoc lidem v oblasti požáru sbírku. K dnešnímu poledni se v ní sešlo přes 8,7 milionu korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.8.2022 11:40
Pokud vím, shořelo par domů. To se mohl domluvit kraj s obci a poskytnout dotaci a nemusí s tím dělat takový tyjátr
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist