https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-spustilo-formular-k-registraci-invaznich-druhu-zvirat-v-zajmovem-chovu?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz&fbclid=IwAR1XP_SmMxFlacGU8PQTf7sO8DQcChv9bbv_RVVbchLxitQ1ezP7asbPsKI
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP spustilo formulář k registraci invazních druhů zvířat v zájmovém chovu

25.4.2022 14:36 | PRAHA (ČTK)
Mezi zvířata uvedená na seznamu invazních druhů patří například želva nádherná.
Mezi zvířata uvedená na seznamu invazních druhů patří například želva nádherná.
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spustilo on-line formulář pro registraci invazních druhů zvířat, která lidé chovají jako domácí mazlíčky. Za resort o tom informovala Dominika Pospíšilová. Od ledna platí v Česku nová pravidla pro invazní nepůvodní rostliny a živočichy z unijního seznamu. Lidé tyto druhy nesmí vypouštět, vysazovat, dovážet, převážet, uvádět na trh, ale i chovat nebo pěstovat na území Evropské unie. Pokud však lidé svá zvířata do konce letoška zaregistrují a zajistí proti úniku, mohou si je podle MŽP ponechat na dožití.
reklama

 

"Klíčové je, aby majitelé živočichy z unijního seznamu nerozmnožovali, aktivně bránili jejich únikům a v žádném případě je nevypouštěli do přírody," uvedl ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků na MŽP Jan Šíma. "Z uniklých jedinců invazních druhů mohou být poměrně rychle životaschopné populace, které ohrožují naše původní druhy a společenstva. Například u raka mramorovaného stačí jediná samice k tomu, aby vznikla rozsáhlá populace raků, a ta přenosem račího moru decimovala naše raky říční a kamenáče," řekl Šíma.

Ve formuláři majitelé vyplní své kontaktní údaje a informace o chovaném zvířeti - například počet jedinců, jejich stáří, ale i vybudovaná opatření proti jejich úniku. Chovatelé také potvrdí potřebná prohlášení o splnění podmínek péče o daný druh. "Vyplněné informace se propíší do osvědčení s unikátním evidenčním číslem, které majitel následně obdrží od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Registrace, resp. toto osvědčení bude dokladem o tom, že jde o jedince držené v souladu s evropským nařízením o invazních druzích 'na dožití', a neuplatní se u nich příslušné zákazy," uvedla Pospíšilová. Pokud zvíře uhyne nebo jeho majitel změní adresu, je nutné zaslat AOPK aktualizované údaje spolu s evidenčním číslem z prvotní registrace. Databáze živočichů v registru je neveřejná.

Počátkem roku 2023 se pro invazní druhy z unijního seznamu zápis do registru uzavře. Další držení či chov nezaregistrovaných zvířat pak bude porušením zákazů stanovených evropským nařízením. "V případě, že uvedené jedince invazních nepůvodních druhů nebudou majitelé schopni nebo chtít nadále držet, mohou je odevzdávat do k tomu určených zařízení," uvedla Pospíšilová. Jejich přehled MŽP zveřejní během letoška na webu resortu. Případné dotazy pak mohou chovatelé také poslat na e-mail invaznidruhy@nature.cz.

Mezi zvířata uvedená na seznamu invazních druhů patří například i rak červený, rak pruhovaný, krab čínský či želva nádherná. Ze savců jde třeba o nutrii říční, ondatru pižmovou nebo psíka mývalovitého.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

25.4.2022 16:33
Další byrokratická buzerace, která bude mít jako výsledek to, že lidé budou invazivní druhy nekontrolovaně vypouštět do přírody. Mohl by mi někdo z "úřednických odborníků" vysvětlit, jak mám třeba v domácím chovu nechat dožít samici mramorovaného raka, která je schopna se množit partenogeneticky a může za jediný rok nasekat stovky mláďat?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.4.2022 18:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ještě dodatek:
Abyste si udělali představu o inteligenci úředníků, kteří ten seznam pro ČR tvořili, tak jsou tam druhy, které se u nás nevykytují a leckdy ani nemají šanci se u nás v přírodě zabydlet, na druhé straně druhy, které se invazivně u nás šíří, nebyly do seznamu zahrnuty.
Ze suchozemských rostlin je tam třeba travina Cortaderia, rdesno Persicaria perfoliata, které se u nás nevyskytují, ale jsou označeny jako invazivní. Na druhé straně nechápu, proč v tom seznamu chybí křídlatky, které se naší přírodou šíří jako lavina. Z vodních rostlin tam je uveden třeba druh Lagarosiphon major a rod Eichhornia, které nemají šanci u nás přežít zimu. Stejně tak pupečník Hydrocotyle ranunculoides je uváděn jako invazivní druh, i když se u nás nevyskytuje. Rovněž mě zaráží, že mezi rybami není uveden hlaváč černoústý, který se lavinovitě šíří našimi řekami. Mezi ptáky mi pak chybí kormorán velký, který doslova plundruje naše vody. Zřejmě tam není zahrnut proto, že před časem jej stát naprosto nemyslně chránil. Mezi savci mi chybí jelen sika. Evidentně je to ulitba myslivecké obci, byť tento druh dokáže v zimě páchat velké škody tím, že se sdružuje do velkých stád, která na lesních porostech dokáží napáchat velké škody. Navíc se tento nepůvodní druh kříží s naším jelenem lesním, čímž populaci tohoto druhu znehodnocuje. Závěrem můžu říct jedno - tento seznam sestavili byrokratičtí diletanti, kteří jsou úplně odtrženi od reality.
Odpovědět
Anyr

Anyr

26.4.2022 11:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Och, ty jsi mi ale chytrý, trefný kritik! Vše víš nejlépe a jedině dobře!
Ale co s tvojí invazivní račicí nevíš, co, inteligente? A pořizoval sis jí bez znalosti čehokoliv, že? Protože fakt, že se množí jak šváb, je obecně znám i bez úředníků, a to řadu let, stejně jako další letitý fakt, že částečně mohou za decimování raků evropských, viz třeba https://www.natur.cuni.cz/biologie/ekologie/vyzkum/projekty/raci.
Nu a když k tomu připočteš délku života raka, asi je jasné, že z šerého dávnověku nepochází, a pořídil sis ho nedávno.

Ale remcat, kecat, uraážet a strašně chytře radit, to tu umíte téměř všichni.
Radši si jdi otevřít pivko, dej si k tomu tlačenku, a nechej svět tak.
Pěkně podle "buď pomáhat - nebo neškodit!".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.4.2022 12:52 Reaguje na Anyr
A napadlo Tě. mudrlante, že toho raka nemusím mít já? Tyhle potvůrky se pořád prodávají v akvaristikách nebo na burzách a ne každý musí být tak vzdělán, aby věděl, že se jedná o invazivní druh. To, že některé druhy cizokrajných raků jsou nositeli račího moru a zároveň jsou vůči němu imunní, vím už dávno. Jenže tady je vidět, že stát s osvětou zaspal a teď se to snaží nahnat formou restrikcí.
A ještě poznámka na závěr - s ohledem na to, že tento druh se množí partenogeneticky, může se u některého chovatele tento druh vyskytovat třeba 25 - 30 let, což není zrovna zanedbatelná doba.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

26.4.2022 14:09
Ekologistické. Chci chovat želvu. Bahenní nemůžu, jelikož je chráněná. Nádhernou taky ne, poněvač je potencionálně invazivní. Cílem chovu je rozmnožování, aby se nemusel provádět odchyt v přírodě. Je vidět, že ekologisti věrni Marxismu-Leninismu rozšiřují ideový boj a třídní nenávist na další skupinu obyvatelstva. Dosud to byli myslivci, rybáři, včelaři, zahrádkáři, akvaristé a nyní i teraristé. Inu všechny moje záliby.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.4.2022 16:07 Reaguje na Michal Ukropec
Těch želv, které byste mohl chovat, aniž byste musel podstoupit papírovou vojnu a nebyl v konfliktu se zákonem, je celá řada. Místo želvy nádherné byste mohl chovat želvu ozdobnou, která se od nádherné liší akorát tím, že barevné skvrnky na bocích hlavy má žluté místo oranžových. A ze suchozemských bych doporučil želvu stepní, kterou taky nemusíte nikde evidovat. Je ale zarážející, že v německém jezeře Wittsee se už několik desetiletí množí populace kajmanek dravých, které by se za určitých podmínek mohly rozšířit po celé Evropě. A tenhle druh nechává naše úředníky klidnými. Přitom dospělá kajmanka je schopná ucvaknout děcku třeba i celou dlaň. Jo a ještě jeden námět k přemýšlení. Ve Stuttgartu už dlouhé roky prosperuje populace papoušků amazoňanů velkých. Neměli by naši ouřadové prohlásit tento druh za invazivní?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

26.4.2022 21:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To byla nadsázka. Želva bahenní byl můj sen. Z želv jsem měl jen žlutohnědou. Jinak gekony a leguány.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.4.2022 12:49 Reaguje na Michal Ukropec
Bahenky jsem za totáče měl a pravidelně jsem je množil. Ty jejich mimina jsou prostě bóží.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

28.4.2022 13:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To se mi nepovedlo. V jednom zverimexu měli jen jednu, a do páru jsem už nic nesehnal. Se mi zdá, že byla v Olomouci.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist