https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-zrusilo-cast-vyjimek-na-kurovcovou-tezbu-v-jesenickych-rezervacich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP zrušilo část výjimek na kůrovcovou těžbu v jesenických rezervacích

24.11.2021 13:48 | PRAHA (ČTK)
Kůrovcová těžba v údolí Divoké Desné nedaleko hranice s NPR Praděd. Těžby byly provedeny na velice strmých svazích s vytvořením erozní rýhy po lanovce a svážení dřeva napříč svahem.
Kůrovcová těžba v údolí Divoké Desné nedaleko hranice s NPR Praděd. Těžby byly provedeny na velice strmých svazích s vytvořením erozní rýhy po lanovce a svážení dřeva napříč svahem.
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků, z.s.
Ministerstvo životního prostředí zrušilo část tří výjimek vydaných Správou CHKO Jeseníky, které umožňovaly kůrovcovou těžbu v některých oblastech národních přírodních rezervací Praděd, Králický Sněžník a Šerák-Keprník. Správa CHKO musí věc znovu projednat, napravit pochybení a připravit nové znění rozhodnutí, sdělil Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků, která se proti udělení výjimek odvolala s Hnutím Duha. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), pod kterou Správa CHKO Jeseníky spadá, upřesní data sloužící pro vydání výjimek a své rozhodnutí podrobněji zdůvodní, informoval ČTK Petr Šaj z AOPK.
reklama

 

"Je to pořád dokola. Správa CHKO vydává špatná rozhodnutí a umožňuje ničení vzácné přírody. Správa je tak vstřícná k lesníkům a k těžařům, že dokonce ani nerespektuje metodiku a pravidla stanovená ministerstvem. Pochybení je natolik závažné, že vyzýváme jak ředitele, tak vedoucího Správy CHKO, aby přijali odpovědnost a sami rezignovali ze svých funkcí," uvedl Bačík.

Ve zrušených výjimkách byla podle Bačíka sice část území vyčleněna jako bezzásahové pásmo A, ale v dalších částech rezervace bylo umožněno nejen odkorňování kůrovcem napadených stromů nastojato, ale také destruktivní metody asanace formou kácení stromů, odvětvení, manipulace a odkornění. V pásmech B a C pak Správa CHKO Jeseníky podle Bačíka povolila i použití jedovatých chemických postřiků na pokácené stromy. "Konkrétně v případě Národní přírodní rezervace Králický Sněžník tvořilo bezzásahové pásmo jen pět procent plochy lesů," uvedl.

Šaj řekl, že AOPK likvidaci kůrovce umožňuje za přísných omezujících podmínek především kvůli tomu, aby se rozpad lesů v určitých částech rezervací co nejvíce zpomalil. Opatření má navíc umožnit, aby tam v budoucnu mohl růst druhově pestřejší les. "Máme stejný cíl, ale s některými nevládními organizacemi se rozcházíme v tom, jak rychle mají být lesy v jesenických národních přírodních rezervacích kompletně bezzásahové," podotkl.

AOPK podle Šaje vždy posuzuje přírodovědnou hodnotu lesních porostů v jednotlivých územích, jejich historický vývoj, současný stav i aktuální vědecké poznatky o horských smrkových lesích. "Podle těchto kritérií jsou národní přírodní rezervace rozděleny do tří pásem. Ta nejcennější zůstávají bez lidského zásahu již dnes, vybraným segmentům ještě určitou dobu citlivé zásahy určitě prospějí. Kupříkladu většina lesů v Národní přírodní rezervaci Praděd je dnes již ponechána bez lidské intervence. Další místa k tomu postupně směřují," řekl.

Ekologové a správci lesů se dlouhodobě neshodnou na tom, zda je nutné kvůli kůrovcové kalamitě kácet stromy i v jesenických rezervacích. Ekologové a někteří odborníci tvrdí, že tyto lesy lze díky jejich značné schopnosti obnovy bez obav ponechat vlastnímu osudu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

24.11.2021 20:44
Ano, "je to pořád dokola". "Ekologové tvrdí". Ono bez jakékoliv odpovědnosti se dá tvrdit pomalu cokoliv. Pásma B,C co to je? Opravdu se pan Bačík snaží poslat Jeseníky šumavskou cestou? Naštěstí jsou Jeseníky pořád CHKO a ty rádoby zóny B,C jsou pořád hospodářským lesem.
NPR Praděd klesá Divokým dolem do nadmořské výšky nějakých 900 mnm. To je asi nejnižší místo NPR Praděd. V Divokém dole se co vím netěží. Fotka co by měla dokládat " ničení jesenické přírody" je potom z tamních "běžných lesů" a již pohled na ni ukazuje, že ty stromy vypadají úplně jinak než stromy v nadmočské výšce kolem 1200 m, kudy hranice NPR Praděd ponejvíce vede. Výkřiky o erozních rýhách je zase zbytečné komentovat. Na fotce žádná vidět není ale zmínit se o nich je již asi zažitým stylem pana Bačíka. Nemusí být vidět stačí , že o nich bude slyšet.
Ano, práce v takových svazích je náročná a namahavá a cena dřeva kterou se různí "ekologové" snaží manipulovat s veřejností je ve srovnání s náklady směšná. Nejde tu tedy o dřevo ale o zelené Jeseníky.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.11.2021 09:00 Reaguje na Jarek Schindler
Ano, vy prezentujete jako obvykle pohled těžařů... to je asi tak všechno co se k tomu vašemu ulhanému a pokřivenému slintu dá napsat a být slušný...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.11.2021 10:08 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nejdříve byste měl uvést co by mělo být na mém komentáři pokřivené nebo dokonce ulhané. Takto je to zase jen váš podivný výkřik ekotrotla. K věci nic jen snaha urazit. Jinak prezentuji svůj pohled a názor. Na rozdíl od vás nemusím čerpat z "ekopřírůček".
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.11.2021 10:14 Reaguje na Jarek Schindler
Plně s Vámi souhlasím, jsem např. pro, aby s neočkovanými zacházeli bezzásahově. Všem by se rázem dýchalo volněji.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.11.2021 11:01 Reaguje na Karel Zvářal
Neočkovaní sami se sebou "zacházejí bezzásahově". Uvidíme kam ta "bezzásahovost " povede.
Odpovědět
SS

Stanislav Svoboda

25.11.2021 21:05 Reaguje na Karel Zvářal
Jak neobyčejně vtipný a trefný komentář, který je v těchto souvislostech poněkud mimo mísu...
Nechejte prosím na zodpovědných státních úřadech rozhodnutí na čí straně je právo a pravda a popř. kdo a kde pochybil.
Děkuji.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2021 09:24
Hnutí DUHA jako správní ekologisti chtějí opět množit kůrovce, aby
bylo dost biomasy do přestavěných tepláren a elektráren. Osvědčený
scénář s namnožením v určité zóně s přesahem do hospodářských lesů
v okolí se osvědčil a tak mají za co bojovat. Zajímalo by mne, kdo
je skrytě podporuje, kdo má zájem na zničení zbytku smrkových lesů
a jejich náhradou náletovými dřevinami vhodnými tak leda na štěpku.
Odpovědět
SS

Stanislav Svoboda

26.11.2021 17:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Jůůů...🙂 To je konstrukt hodný trollí farmy...Další hlavička makovička co všude byla a všechno ví. Tady na Ekolistu si v komentářích vůbec dávají dostaveníčko všichni elitní myslitelé minimálně v rámci střední Evropy.
Tady se vždycky pěkně pobavím, uvolním se a upřímně se zasměju. Díky za další vtipný příspěvek!
Budu se těšit na další.
Pěkný den a hodně nových nápadů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2021 19:20 Reaguje na Stanislav Svoboda
Víte já se dnes už nedivím ničemu a tak i takový konstrukt
považuji za reálný. Nový energetický směr ve spalování
biomasy si musí do budoucna vytvořit co nejvíce jejich
zdrojů v co nejbližším okolí. Když čtu kolik přestaveb
tepláren a elektráren na biomasu se chystá, tak se ptám,
kde jsou ty zdroje biomasy, když už chybí nyní. Výroba
USB desek recykluje použité dříví a přitom z nového by
byla výroba asi snazší. Ale ono to dříví už zase na trhu
ubývá a to zatím na biomasu funguje pár tepláren. A profi
aktivistům bych se ani nedivil, že budou kopat za někoho,
kdo je ideově spřízněn a může pustit nějaký ten sponzorský
příspěvek. Možná jsem se i trefil do černého, když jste se
ozval a označil mne za trolla. Já kopu za sebe a zdravý
rozum, který mi velí poukazovat na hlouposti, byť naoko odůvodněné jako ekologie. Nebránit kůrovci v šíření už tu bylo a opakovat to znovu opravdu smrdí křivárnou.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist