https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-becve-zahaji-provoz-stanice-ktera-bude-nepretrzite-sledovat-kvalitu-vody?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Bečvě zahájí provoz stanice, která bude nepřetržitě sledovat kvalitu vody

3.6.2022 14:52 | VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Na Bečvě bude dnes oficiálně zahájen provoz monitorovací stanice, která bude nepřetržitě sledovat kvalitu vody. Zařízení schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody a odebírat vzorky má předejít ekologickým haváriím, jaká byla například na Bečvě v září roku 2020. Monitorovací stanice je ve Lhotce nad Bečvou nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku. O provoz stanice se stará ostravská pobočka Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.
reklama

 

Biologická jakost vody se měří a vyhodnocuje nepřetržitě za využití vodních organismů – perlooček. Monitoruje se jejich reakce na aktuální kvalitu vody, v případě varovných signálů je možné automaticky odebrat vzorky. Projekt by podle předpokladů měl trvat rok. Výsledky budou poté vyhodnoceny a předány zástupcům státní správy pro další případné využití. Výzkumný ústav chce projektem ukázat řešení, které by mohlo být využito na vodních tocích v Česku, kde by mohly vzniknout havárie.

Ekologická havárie postihla Bečvu 20. září 2020. Podle České inspekce životního prostředí ji způsobily kyanidy. Postižený byl úsek začínající pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky poškodily biotop a podmínky pro všechny organismy vázané na vodu na 40 kilometrech toku.

Kvůli otravě Bečvy obžaloval na konci března státní zástupce rožnovskou firmu Energoaqua a jejího ředitele Oldřicha Havelku z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Vsetínský okresní soud však v květnu státnímu zástupci vrátil případ k došetření, důvodem byly nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Státní zástupce podal na rozhodnutí vsetínského okresního soudu stížnost, rozhodne o ní olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RK

Roman Kolář

3.6.2022 14:21
Umistěno ve Lhotce nad Bečvou nad výpusťmi z Dezy? :-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.6.2022 16:56
Někde zaznělo, že je to jen krátkodobý ověřovací provoz, nikoli trvalý.
Odpovědět
os

orb slavík

3.6.2022 17:37
Dobrá zpráva, snad ta velká otrava řeky přinese i nějaké pozitiva. Moc to řece přeji.
Nicméně jsem hluboce rozčarován, že takový ,,průser" dokázal bureš s kamarády, tak dokonale zamaskovat, začmodrchat a dovést do konců, že nejsou takřka žádné důkazy. Prosím všechny slušné Čechy, aby nevolili tohoto slovenského estébáka,
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.6.2022 09:47
Dokud nebudou před každou výpustí kontrolní nádrže s rybí obsádkou a nebo
tyto monitorovací stanice, tak je ta jedna pouze pokus bez praktického
efektu. Pokud k ní doteče voda z dvaceti výpustí, tak budou zase pracně
zjišťovat, ze které to bylo. Takový rybníček 10x5 metrů by vyšel levněji
a měl by být POVINNÝ pro každou výpusť do řeky. Jednoduché, levné a šlo
by okamžitě podle stavu ryb zjistit, kdo řeku otrávil. Není ale vůle,
neboť se toho někteří bojí jako čert kříže. Ono by se totiž zjistilo, že ani "vyčištěná" voda z čističky není k životu!
Odpovědět
hi

4.6.2022 11:48
OK. Co ale dále?
Při havárii se odeberou vzorky, ale kdo udělá rozbory.
Zjistí se např. opět kyanidy, jak se havárie bude likvidovat a kdo ji bude likvidovat?
Existuje nějaký funkční havarijní plán, podle kterého bude možno postupovat?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist