https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-berounce-vznikly-dva-nove-rybi-prechody?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Berounce vznikly dva nové rybí přechody Fotogalerie

5.10.2020 16:42 | PRAHA (ČTK)
Štěrbinový přechod
Štěrbinový přechod
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Povodí Vltavy vybudovalo na jezu Řevnice na řece Berounce dva rybí přechody. Stavba za 21,4 milionu korun začala loni v květnu a trvala 13 měsíců. Na pravém břehu vznikl balvanitý rybí přechod se skluzem pro vodáky a na opačném štěrbinový. Součástí projektu byla rekonstrukce jezu u levého břehu, informoval ČTK mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.
reklama

 

"Stavba těchto dvou nových rybích přechodů je příspěvkem k udržení druhové pestrosti vodní fauny na řece Berounce a v neposlední řadě dojde také ke zvýšení bezpečnosti vodáků při sjíždění jezu pomocí nově vybudovaného skluzu," uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Rybí přechod na pravém břehu je dlouhý 38 metrů a tvoří ho železobetonový žlab široký 3,6 metru s kamenným obkladem. Pro zkušené vodáky vedle přechodu vybudován skluz tvořený železobetonovou šikmou rampou s přelivnou plochou opatřenou dubovými fošnami. Méně zdatní vodáci mohou přenášet plavidla po pravém břehu. Rybí přechod na levém břehu je dlouhý 66 metrů a tvoří ho železobetonový žlab široký 1,8 metru.

Účinnost rybích přechodů prokáže dvouletý biologický monitoring. Rybí přechody jsou napájeny vodou z minimálního zůstatkového průtoku, o který se dělí s jezem, a nesnižují tak průtok na sousední vodní elektrárně.


reklama

Dva nové rybí přechody na jezu Řevnice na Berounce

předchozí    další
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Štěrbinový přechod
Štěrbinový přechod
Balvanitý rybí přechod
Balvanitý rybí přechod
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist