https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-blanensku-se-udajne-pohybuje-medvedice-s-mladetem-varoval-starosta?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Blanensku se údajně pohybuje medvědice s mládětem, varoval starosta

6.9.2022 19:16 | Šebetov (Blanensko) (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Blanensku se údajně pohybuje medvědice s mládětem, na možný výskyt šelmy upozornil na webu Šebetova na Blanensku starosta Zdeněk Čížek. Medvědici podle něj spatřila rodina nedaleko oborského rybníka. Starosta ČTK řekl, že zřejmě nešlo o stín či divočáka. Před možným výskytem medvěda na starostův popud varovaly i okolní obce. Na varování před medvědem upozornil blanenský Deník.
reklama

 

"Žádáme občany, aby dbali zvýšené opatrnosti, v dané lokalitě se nepohybovali a nevenčili tam psy," stojí na webu Šebetova.

Podle starosty medvědici spatřila rodina, která se v lokalitě pohybovala. "Vzhledem k tomu, že to byla dospělá žena, její bratr a děti, vyhodnotili jsme, že skutečně neviděli jen nějaký stín v křoví nebo divočáka či zatoulaného psa," uvedl Čížek. Řekl, že se na ně žena obrátila s tím, že lesy jsou plné houbařů, tak aby situaci nepodcenili.

Čížek uvedl, že následně kontaktoval policii i sousední obce, které upozornění také vyhlásily. "Nikdo jiný výskyt medvěda zatím nepotvrdil, tak doufáme, že už odešel někam jinam," uvedl starosta. Podle něj je nejpravděpodobnější, že šelma utekla nějakému chovateli. "Během covidu skončila spousta cirkusů, někteří chovatelé si ta zvířata vzali domů, možná ten medvěd utekl někomu z nich," uvedl starosta.

Na jižní Moravě je výskyt medvěda ojedinělý, pokud šlo o medvěda, může jít o migrující zvíře nebo o zvíře, které uteklo právě chovateli. Svědectví o zahlédnutí medvěda na jihu Moravy přicházela v červnu 2019 z okolí Týnce a Tvrdonic na Břeclavsku, medvěda tehdy zachytila i fotopast u Bzence. Nebylo to tehdy poprvé, co se na Břeclavsko medvěd zatoulal. Lidé tuto šelmu viděli už v letech 2012 a 2015. Ani v jednom z případů nezpůsobilo zvíře žádné problémy nebo škody na majetku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.9.2022 20:04
V posledních letech na vých. Moravě bylo pozorování medvědů více, resp. spíše zachycení na FT. Nelze proto vyloučit, že z několikatisícové slovenské populace se utrhl nějaký imigrant za lepším životem na Západ.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.9.2022 15:10 Reaguje na Karel Zvářal
Před léty byl asi dvouletý medvěd sražen autem u obce Dobrá u Frýdku Místku. Moc by mě zajímal osud toho medvědího puberťáka, co dělal před pár roky takový rozruch na Valašsku. Vzhledem k tomu, že další rok se už neukázal, jsou ve hře možnosti že buď se vrátil na Slovensko a nebo ho někdo upytlačil.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.9.2022 08:51
To budou zase ekomanévry. Už se na to těším.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist