https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-broumovsku-pribylo-utoku-vlku-na-zvirata-hlasi-farmari?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Broumovsku přibylo útoků vlků na zvířata, hlásí farmáři

24.7.2020 11:15 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Poslední útok se stal tento týden v obci Božanov. Vlci tam na pastvině zabezpečené elektrickým ohradníkem zadávili tři ovce. Podle Petra Kafky ze Správy CHKO Broumovsko nebyla přesto pastvina proti vlkům dostatečně zabezpečena, ochranáři na to farmáře dříve upozornili. Ilustrační obrázek
Poslední útok se stal tento týden v obci Božanov. Vlci tam na pastvině zabezpečené elektrickým ohradníkem zadávili tři ovce. Podle Petra Kafky ze Správy CHKO Broumovsko nebyla přesto pastvina proti vlkům dostatečně zabezpečena, ochranáři na to farmáře dříve upozornili. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Broumovsku, v severní části Královéhradeckého kraje, za první pololetí přibylo útoků vlků na hospodářská zvířata. Je jich více než za celý loňský rok, sdělili ČTK zástupci hejtmanství a Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu.
reklama

 

Kraj vyplatí do konce července na náhradách škod farmářům přes 1,4 milionu korun. Jde o nahlášené škody po vlcích od podzimu 2019. "Útoky vlků na hospodářská zvířata jsou nejčastěji v jarních a podzimních měsících, a proto lze očekávat, že počet stržených zvířat bude letos rekordní," uvedli zástupci kraje a institutu.

Podle nich jsou na Broumovsku ohroženi vlkem všichni chovatelé hospodářských zvířat, protože vlci neútočí jen na ovce. Za poslední půlrok zaznamenali chovatelé na Broumovsku ztrátu 26 telat a dvojnásobku ovcí.

Poslední útok se stal tento týden v obci Božanov. Vlci tam na pastvině zabezpečené elektrickým ohradníkem zadávili tři ovce. Podle Petra Kafky ze Správy CHKO Broumovsko nebyla přesto pastvina proti vlkům dostatečně zabezpečena, ochranáři na to farmáře dříve upozornili. "Nebylo to poprvé, co mu vlci zadávili ovce. Byla otázka času, kdy se tam podobný útok bude opakovat," řekl ČTK Kafka.

Farmáři z Broumovska, kde se vlci usadili před pěti lety, jsou jedni z nejhlasitějších odpůrců vlků. Mají největší ztráty v celé ČR. Požadují změnu legislativy, aby se mohli vlkům bránit. Navrhují také vlkům vyčlenit bezpečné území, například národní parky nebo vojenské prostory. Mají podporu hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána (ČSSD), který označil počty útoků vlků v regionu za abnormální.

"Musíme najít rovnováhu mezi zájmy lidí a přírody. To, co se stalo při posledním útoku na Broumovsku, vedlo k tomu, že dotyčný farmář se svojí činnosti skončil. Současná situace je pro pastevce velmi obtížná a v zájmu nás všech musí být to, aby Broumovsko nebylo jen turistickým skanzenem, ale dobrým místem pro život," řekl ČTK Štěpán.

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle odhadů CHKO Broumovsko více než 20 vlků ve třech smečkách, které mají jádrové oblasti teritorií zřejmě na polské straně hranice, ale vydávaji se i na Broumovsko či Trutnovsko. Jedna z těchto smeček letos prokazatelně vyvedla mladé, tři vlčata v červnu zachytila fotopast polských lesníků na česko-polské hranici nad Heřmánkovicemi.

Podle zástupců Správy CHKO Broumovsko nemají lidé ve volné přírodě důvod se vlků bát a odmítli názory, že by se vlci na Broumovsku chovali nestandardně. "Útoky na hospodářská zvířata na okrajích vesnic pár desítek metrů od domu tady máme od začátku, co se tady vlci objevili. Je to dané tím, že jsou tu obce tzv. lánového typu, kdy na domy podél silnice či potoka navazují pole, pastviny a dále volná příroda. Není to tedy tak, že by vlci byli čím dál tím troufalejší," řekl ČTK Kafka.

Hradecký kraj vyplatil za rok 2019 na náhradách škod po vlcích rekordních více než 2,2 milionu korun. Kraj vyplácí odškodné chovatelům vybraných hospodářských zvířat od roku 2016.


reklama

Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (77)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

24.7.2020 11:35
To je zase snůška blábolů, lží a demagogie......
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

24.7.2020 11:45 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Myslíte od p. Kafky ?
Nemá rád termín "přemnožený predátor". Predátorů je tolik , kolik je kořisti. jenže problém je v tom , že přirozené kořisti je málo ( a uživilo by se málo vlků, jen podroušený jedinec by šel do lovu divočáků), ale dostupné jsou ovce a hovězina. Kořisti je tolik , že jen pozabíjí , něco sežere a zbytek nechá ležet. Termín "dostatečné zabezpečení" je silně zavádějící. Asi jako vydra se časem dostane do rybníčku, i vlk časem najde skulinu v systému. Ohradit vysokými ploty zapuštěnými třeba 70cm do země jaksi nejde - co průchodnost malebnou krajinou ? Takže ochránci vlky "krmí" ovcemi a chovatelům se to nelíbí. Pokud mám ke zvířatům vybudovaný vztah , tak jaksi nechci nalézti zbytky přítele v trávě u plotu. Jak velká smečka psů s jakými náklady pastvinu ohlídá ?
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

24.7.2020 11:54 Reaguje na Petr Pekařík
Osobně by mne zajímalo porovnání ztrát chovatelských zvířat a divokých zvířat zadávených predátory. Jak jsou na tom majitelé divokých koní,praturů a koz a ovcí v městských lokalitách nejen Nymburska. Pytlačící psi jsou podobně jako vlci pohromou pro divokou zvěř , s tím rozdílem, že ti se většinou člověka nebojí a neutečou před ním.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.7.2020 12:02 Reaguje na Krejcar Stanislav
Na tom, co by Vás zajímalo vůbec nezáleží. Důležité je, že vlci jsou opravdu škodná a proti byli v těchto zeměpisných šířkách lidmi v minulosti vyhubeni. Srovnávat pytlačící psi,kteří utekli svým majitelům, s ekoteroristy podporovanými vlky, je zcela mimo realitu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.7.2020 12:05 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Roztrhané ovce jsou hmotný a nezvratný důkaz škody, nikoliv blábol, lež nebo demagoie a to pro každého, kdo nezblbl ze zeleného ekoterorismu.
Odpovědět
Hu

Hunter

24.7.2020 11:36
Klasika.
Odpovědět
KR

Kamil Remeš

24.7.2020 12:05
Pro pánakrále vracíme do nějakého přirozeného stavu, tj. lidi co mají ovce, mají mít také pořádné psy a maj klid.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

24.7.2020 12:20 Reaguje na Kamil Remeš
Co je to "přirozený stav " ? Pár set a možná tisíc let tu byli vlci a chovatele a ti je lovili a občas vlci lovily ovce. Vytvořil se strach z člověka a strach z represe, takže i ti psi měli respekt. Jenže časy se změnily , vlček je hezké zvířátko pro panelákové aktivisty a nejlepší je ten polokrotký vypuštění v Poslu nebo Rusku ( zde to zatím nebylo dokázáno , ale zkuste se v Polsku poptat). Další věcí jsou kříženci , přestože jejich vznik řada vědců popírá s tím , že se v přírodě pářit nemohou( napadnou se, ve smečce psa zabijí apod., alfa samec nic nepřipustí apod.). Přesto se objevují a v BRD zašli tak daleko , že aby nemusel stát platit náhrady ( u psů a kříženců není nárok) , tak veterina všude napíše "zvíře podobné vlku napadlo ovce" a tím je z obliga. Vy musíte prokázat , že v útočníkovi nebylo ani % psí krve a nejde tedy o křížence. Takže hodně úspěchu ! Jo a větší sranda bude za pár let s medvídky!
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

24.7.2020 12:31 Reaguje na Kamil Remeš
Čemu říkáte přirozený stav? Vždy v minulosti, v tom přirozeném stavu, mimo ochranných opatření používali i "výchovu" vlků. A toto opatření bude nezbytné i u nás.
Odpovědět
dm

david matoušek

24.7.2020 13:40 Reaguje na Kamil Remeš
Tak tenhle koment radim mezi top nejhloupejsich, co jsem na tohle téma letos čet. Díky za pobavení, jde vidět, že víte o čem pisete.
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

24.7.2020 17:26 Reaguje na Kamil Remeš
Takhle uvažuje většina městských lidí, kteří mají zkreslené představy o chovu skotu a ovcí v těchto lokalitách. Škoda že tito chytráci nemají možnost vidět na vlastní oči výsledek vlčího lovu. Většinu telat Skotského náhorního skotu Vám každoročně strhnou a zlikvidují vlci. Podobné to je s ovcemi, ale také s divokou zvěří. Tyto fotografie i fotografie stržené zvěře by měli tito ochránci ukazovat i ve školách, protože podle nich to patří k přírodě. Jenom mě udivuje, že obrázky zraněných pejsků a kočiček tak všichni odsuzují a tohle jim nevadí. Komu se to líbí, ať si za vlastní peníze přispěje na zakoupení lesních pozemků, které si na vlastní náklady oplotí a tam si vlky chová a kupuje jim potravu. Jenom se bojím, že dlouho by to nikdo nefinancoval, z cizího totiž opravdu krev neteče. Doufám, že až vzbudí jednou za pomoci DNA Tyranosaura rexe, tak ho také vypustí, protože tu byl jako původní druh už kdysi.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.7.2020 12:15
Veškeré náklady by měly být vymáhány po ekoteroristech, kteří tu chov vlků prosazují. A po úřednících, kteří jim jdou na ruku. A pokud nemají dost majetku, tak zavřít do nějakých robotáren, dokud si na tu úhradu škody nevydělají.

A škodnou, samozřejmě, vyhubit.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

24.7.2020 12:23 Reaguje na Jan Šimůnek
Problém je , že tyto zájmové skupiny čerpají ohromné prostředky , konají a prosazují změny , mění životy jiných , ale naprosto odmítají morální i ekonomickou odpovědnost. Prostě se spletli , někdo to zacáluje a život jde dál.
Odpovědět
va

vaber

24.7.2020 15:15 Reaguje na Jan Šimůnek
mně žerou slimáci papriky , taky mám vymáhat škodu na ekoteroristech
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

24.7.2020 15:39 Reaguje na vaber
Kdo vám brání proti slimákům zasáhnout?
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

24.7.2020 21:37 Reaguje na vaber
možná i mozek.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.7.2020 11:18 Reaguje na vaber
Proti slimákům můžete bezproblémově zasáhnout, od chemie až po prostředky typu miska s pivem.
Odpovědět
Hu

Hunter

24.7.2020 14:29
Na základě zkušeností z Německa lze předpokládat meziroční nárust populace vlka někde kolem 30%. Není tedy příliš složitý výpočet, jak ta populace bude vypadat třeba za 5 let. Tomu budou odpovídat škody. Ze strany ekologistů však nelze očekávat jakoukoliv snahu tuto situaci nějak řešit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.7.2020 15:30
No, čistě z ekonomického hlediska je výše náhrad nic ... 2,2 mega, to na kraji vymění tonery do tiskáren a dají za to možná víc.

A je zřejmé, že někteří tomu jdou vyloženě naproti ... "Vlci tam na pastvině zabezpečené elektrickým ohradníkem zadávili tři ovce. Podle Petra Kafky ze Správy CHKO Broumovsko nebyla přesto pastvina proti vlkům dostatečně zabezpečena, ochranáři na to farmáře dříve upozornili. "Nebylo to poprvé, co mu vlci zadávili ovce. Byla otázka času, kdy se tam podobný útok bude opakovat," řekl ČTK Kafka.".

Jednak je jasné, že el ohradník sám o sobě asi predátora nezadrží, to by musel být chromej. Jednak pokud v praxi zjistím, že ten ohradník nefunguje a neudělám lautr nic dalšího, tak se nemohu divit, že to vlci zkusí znovu. Jednou to v pohodě vyšlo, není důvod to nezkusit znovu. Lidi se tak chovají zcela běžně, těžko to vyčítat vlkům. Známý měl stavebniny v jedné ne zcela exkluzivní části Ústí, mohl by o tom napsat román:-) ... a za vlky by byl štěstím bez sebe.

Že nějaká racionální regulace vlků (včetně případného odstřelu) v budoucnu bude muset přijít je zřejmé, ale za takovou opravdu nepovažuji stav, že je zase komplet vyzmizíkujeme proto, že někdo není schopen/ochoten si hospodářská zvířata adekvátně chránit a sám o své vůli dvakrát vleze to samého potoka.
Odpovědět
Hu

Hunter

24.7.2020 15:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Co je to dostatečně zabezpečená pastvina? Pokud vím, tak proti vlkům takovou ještě nikdo nevymyslel. A nejlepší pojistka proti škodám je pojistka na flintě. To platí jak u spárkaté zvěře, tak u vlků. Vlci jsou dostatečně inteligentní a pokud nezjistí, že útočit na hospodářská zvířata se nevyplácí, tak ta situace bude jen horší a horší. Nejde o to je zlikvidovat, ale mít je v oblastech,kde jejich působení nebude kontroverzní a nebude neustále vytvářet další a další třecí plochy. Kam vede naprosto nesmyslná absolutní ochrana jsme už viděli na příkladech kormorána, bobra, vydry......
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.7.2020 17:07 Reaguje na Hunter
Moment, ale vy píšete o situaci, kdy by byl vlk zastřelen, nebo min zahnán, při vlastním útoku na stádo. Protože pouze z takové situace může zjistit (nebo ti, kteří na rozdíl od odstřeleného exempláře přežijí) to, o čem píšete. Proti tomu nicméně nejsem. Pokud ale k odstřelu dojde někde jinde a někdy jinde, tak se z toho mohou ostatní těžko poučit žádaným způsobem.

Jinak jak jsem psal, z principu proti žádné regulaci nejsem ... nejen u vlků ... ale zatím jsem nějaký ucelený a smysluplná způsob nezaznamenal. Což je ale možná i moje chyba, zase mne to tak nebere a těch lokalit, kterých se to v současné době týká není tolik.

Jinak já samozřejmě chápu, že někdo má k chovaným zvířatům nějaký citový vztah. Já ale ne, pro mne je to hospodářská činnost jako každá jiná a adekvátní zabezpečení prostě patří mezi její nákladové položky. A nikdy samozřejmě nebude na 100%. My když na tom našem plácku:-) vysadíme stromky a zabezpečíme je proti okusu ohrazením taky nemáme 100% jistotu, že k okusu nedojde. Nebudu denně lítat po lese a kontrolovat, zda ohrazení je plně funkční (samozřejmě se na to nemohu ale vykašlat úplně a nejít tam třeba měsíc). A zákazník mi taky občas nezaplatí, byť je to výjimečně, a následně se taky vše nepodaří vymoci. Prostě riziko k podnikání patří a buď se s ním nějak vyrovnám, nebo jdu dělat něco jiného. Ostatně, když ta chovaná zvířata ... třeba právě ty ovce ... chytnou nějakou breberu, tak je hotovo a náhradu myslím chovatel nedostane žádnou. Před pár lety takhle známému "odešlo" celé stádo ... můj odhad cca 30 ... a žádat mohl tak max v kostele.
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

24.7.2020 21:48 Reaguje na Svatá Prostoto
pane Prostá Svátosti.
Některé Vaše kombinace jsou prostě úchvatné. Bohužel je to jednodušší, a někdo chce prostě podnikat v chovu skotu, nebo ovcí. A pokud mu ,,někdo, anebo něco" jeho záměr hatí, snaží se to změnit, stejně jako Vy, se svým podnikáním. Bohužel je to vázáno na místo, kde k podnikání dochází, a k důsledkům, které mu (v tomto případě chráněný, domestikovaný a uměle vypuštěný vlk tomu brání. To je pro Vás tak těžké pochopit?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

24.7.2020 16:29 Reaguje na Svatá Prostoto
To , že po ochraně kormoránů nastává doba dotací na jejich eliminaci , u vyder a bobrů se to blíží , vlci je možná předběhnou..., to je právě ta nezodpovědnost ekoaktivistů. Něco způsobit za těžký prachy , pak to obhajovat a u dalších těžkých prachů se stáhnout "a my nic" . Příroda se vyvíjí. Vlk má na to, jak do ohrady , celou noc zjišťování. Jak to chcete za pár min od stolu s kafem zjistit vy ? Viděl jsem kunu , co si lehla na záda a nadzvedla vrstvy bobrovek a skulinou prolezla do půdy. To taky do té doby nikdo neviděl. Víte ... když můj předek postaví dům, založí hospodářství a pak najednou přijde např....člověk z velkého města s tím , že bude venku túrovat motory a zkoušet třeba čtyřkolky a já si pak musím pořídit nová okna o zrušit chovy splašených zvířat. Takže zde si musím já vše oplotit a pořídit smečky psů, na jejichž chov mi stát možná smrkne pár tisíc a hlavně jsem je nikdy nechtěl. Nebo se mohu sbalit a vypadnout. Krajina je silně urbanizovaná, ti vlci časem půjdou do měst, jako nyní lišky a mývalové atd.. Zde je medvídci už předběhli.
Odpovědět
RT

Richard Toman

24.7.2020 16:32 Reaguje na Svatá Prostoto
Sice pisete ciste ekonomicky, ale srovnat naklady na tisk s nahradami skod na zivych zviratech, mi prijde hodne ujete. Navic k tomu pripoctete neprime skody, treba nasledne uhyny a utraceni v dusledku nemoci zpusobenych stresem, dotace na ochranu stad. A za vsechny kraje a jeste bych k tomu dal nahrady za zbytek chranenych druhu, jmenovite kormoran, vydra,bobr a uz je to suma na polemiku o smyslu toho vseho.
Odpovědět
dm

david matoušek

24.7.2020 16:37 Reaguje na Richard Toman
Ještě bych pricetl náklady na ty různé monitoringy, managementy pece, skoleni, studie apod.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.7.2020 16:52 Reaguje na Richard Toman
Psal jsem to proto, že pod několik články byla v diskuzích plamenná prohlášení, že dotyční ty škody platit nebudou a že je mají platit ochránci.

V článku je psáno o vlcích a o HK kraji, tedy jsem psal o nich. Jaká je situace u jiných chráněných živočichů nevím, myšleno z hlediska náhrad, co se krajů týče, tak asi jak kde. Nicméně si troufám tvrdit, že moc krajů kde by byly vyplaceny náhrady v podobné výši nebude a v řadě krajů nebudou žádné.

O nic víc nešlo.

Jinak blbě řečeno, ale proč mi má být víc líto ovce zadávené vlkem než například srnou sraženou autem nevím.
Odpovědět
RT

Richard Toman

24.7.2020 17:04 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak je jasne, ze za vlky to nebude vsude, kdyz vlk neni vsude. Srovnaval jste s ovci ekonomicky toner, ne srnu. Samozrejme ze vam nebude lito cizi ovce, stejne jako te srny nebo ciziho auta.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.7.2020 17:18 Reaguje na Richard Toman
Srovnával jsem jakou fin zátěž vyplacená náhrady pro kraj představují a kraj je úřad a tak mne na úplně první dobrou napadly ty tonery ... když teď máme všude ten e-government:-))). Jinak si za ně můžete samozřejmě dosadit cokoli je jen libo, mně to nevadí.

To druhé byl opět příměr ... dnes a denně kvůli nám umírají tisíce zvířat, někdy k užitku, někdy prostě smůla. Rovnou řeknu, že flák masa na grilu si kvůli tomu neodpustím. A čistě z pohledu té lítosti je mi prostě úplně stejně líto zadávené ovce jako odstřeleného vlka. Takže pokud by cenou za život ovce byl život vlka, a cenou za život vlka život ovce, tak je mi úplně šumák jak to bude. Zatím ... a to ZATÍM sem fakt nepíšu pro srandu ... zohledním jen to, že ovcí v současnosti o dost víc.
Odpovědět
dm

david matoušek

24.7.2020 22:05 Reaguje na Svatá Prostoto
Jak bych taky zohlednil, že gadzu je v současnosti o dost víc než Romu. Takže když Rom zapíchne nějakou tu bílou dylinu, tak se vlastně nic moc neděje :-)).
Odpovědět
dm

david matoušek

24.7.2020 16:42 Reaguje na Svatá Prostoto
Ještě jsem si vzpomněl, když se mluví o tej ekonomice. V jednom starém rozhovoru se mi líbil jeden chovatel, jak řek, že vlastne celý ten systém ochrany a následně řešení škod, předcházení skodam atd je z ekonomického hlediska nesmysl.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.7.2020 11:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Je třeba je kompletně vyzmizíkovat, protože do kulturní krajiny prostě tato škodná nepatří.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.7.2020 21:43
Otázka je jasná. Chceme v krajině vlky nebo farmáře a pastevectví ?
Jak vidět , kompromisy možné nejsou.
Farmáři by ze sebe neměli nechat dělat statisty a musí se naučit chránit své zájmy daleko razantněji a efektivněji.
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

24.7.2020 21:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel nejspíš jen tím, že svoje stáda prodají, protože nikdo jiný jim s tím nepomůže. Tady dnes rozhodují jiné, ušlechtilejší zájmy a organizace.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.7.2020 11:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Prostě jakoukoli stranu, která se sebeméně projeví "zeleně", nevolit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.7.2020 22:13
Jsem zvědav,jak budou zase titíž ochránci vlků kříčet,že nikdo nespásá
ty louky plné chráněných rostlin.Pokud jim vlci nezadáví a nepotrhají
telata praturů,zubrů a hříbata divokých koní,tak se dít asi nic nebude.
Stát,potažmo my všichni financujeme jejich pokusy s návratem k divočině
v totálně zkulturněné krajině.Životní prostředí(nepíšu záměrně příroda)
je už něco jiného,než bývalo před staletími a návrat zpět je utopie.
Je načase,aby mohl chovatel použít i zbraň a "vyprášit"jim při napadení
stáda kožich.Tak se to dělo a děje i v zemích,které uvádějí jako příklad
soužití lidí,ovcí,vlků a medvědů.Tam mají predátoři zkušenosti s člověkem
takto chránící stáda a ty pak napadají pouze vyjímečně.Zde však požívají totální ochrany a tudíž si chodí beztrestně "zalovit"do ohrad domácích zvířat.Z hlediska těch vlků je to ráj na zemi a z hlediska chovatelů zoufalé budování oplocení,jako by šlo o věznici a ne o pastvinu.Navržená ochrana se zakopaným oplocením ,s dvojitými elektrickými ohradníky a psy,nemají mnohé věznice a oni tak mají chránit stáda před šelmami?
Už jsem to psal v minulosti,že právě tyto počiny ochránců přírody
dělají ochraně přírody medvědí službu,protože se jedná o pouhé
zviditelňování,utopii,lobismus a nesmyslné blokace staveb.
No a ti obhájci vlků si už doufám brousí zuby,aby ty louky vypásli
místo ovcí sami a nebo snad půjdou stáda hlídat před vlky oni?
Z tepla domova či kanceláře umí pouze dobře poradit a diváky TV
potěšit roztomilými vlčaty nasnímanými fotopastmi či natočené
ve Vlčí oboře na Šumavě.Drastické záběry zadávených a potrhaných
ovcí už TV jako nevhodné neukáže.Když už má být příroda s predátory,
tak by měla být i s predátorem člověkem.Zatím tak propagují pouze
ZOO naruby,kdy se z klecí(ohrad pro ovce)budeme dívat na výsledky nesmyslného návratu k divočině.Evropská civilizace spěje svou
politikou k zániku a porážce barbary,kteří své oblíbené ovce a kozy
vlkům zabít nenechají.To už tu nebudou ani ti ochránci vlků a jiní
aktivisté,protože budou nastoleny zcela jiné priority.
Odpovědět
mr

24.7.2020 23:50 Reaguje na Břetislav Machaček
To tu jsou zase ujeté myslivecké hlupoty. Když si nejsou schopni zabezpečit stáda, tak ať je nechovají a nechají to těm, co si je zabezpečí. Je už 21. stol. - sám to píšete, tak není třeba pást louky, jako ve středověku. Stačí sekačka. Synovec tak poseká několik ha denně a jak to uschne, dojede s vazačem a za pár hod. to má zapaketované na skladě. Vlci chrání les, co myslivci nedokáží a ani nechtějí. Já vím, vám jde o flákotu divočiny, kterou vám vlk občas sežere. Jenže my většinově potřebujeme kvalitní lesporosty a nemíníme sponzorovat ujeté hobby pro pár zelených otrapů s flintou.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

25.7.2020 00:08 Reaguje na
Když o tom hov-o víš,tak to nekomentuj.Vlka znáš možná z televize a ty blbý zelený keci o ochraně lesa vlky.Ty ti na nějakou zvěř kašlou a jdou raději po domácím.Na rozdíl od tebe vím,o čem píšu,protože bydlím v oblasti,kde jedna z těch problematických smeček působí.A ekologické škody,které už vlci způsobili tím,že zlikvidovali drobnochovy ovcí a koz v okolí už mnohonásobně převyšují nějakou hypotetickou ochranu lesa.Navíc se jejich přítomnost na počtech srnek,jelenů nebo divočáků nijak neprojevila.Petrův Zdar
Odpovědět
dm

david matoušek

25.7.2020 04:15 Reaguje na
Tak s tou sekačkou jsi to zabil, Miro :-)). Takže ty nevíš nic nejen o myslivosti, ale vlastně ani o ochraně prirody. Já vím, já vím, už mne to zase nadnáší, nacelniku.
Odpovědět
dm

david matoušek

25.7.2020 04:15 Reaguje na
Tak s tou sekačkou jsi to zabil, Miro :-)). Takže ty nevíš nic nejen o myslivosti, ale vlastně ani o ochraně prirody. Já vím, já vím, už mne to zase nadnáší, nacelniku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.7.2020 09:46 Reaguje na
Váš synovec provozuje louku na produkci sena,ale ovce tu
louku ošetřují i pro samovýsev rostlin tím,že jim dopřejí
vysemenit a osivu umožní vyklíčit v rozšlapané půdě.To ta
synovcova sekačka nedokáže a louka se tak postupně mění na
porost několika druhů trav vhodných k produkci sena.Co s tím senem dělá pak?To s ním krmí dobytek zavřený ve stájích,
prodává a nebo zužitkuje likvidací OZE?Té louce tak pouze živiny stále odčerpává a přispívá k degradaci humusu v půdě.Nejsem myslivec a ani organizovaný ochranář,snažím
se brzdit extrémy na obou stranách.Vaši teorii můžete
prezentovat zase jiným od zdi ke zdi fandům toužících
kdysi nepřístupnou krajinu u Milovic teď oplotit kvůli
zubrům,praturům a divokým koním.Tam by stejnou funkci vykonal i masný skot a ovce,ale to je už jiné téma.Až
mi ukážete vlka lovícího černou v kukuřici,tak vám dám
za pravdu o té vaší teorii lovu flákoty divočiny.Takových
všeznalých neználků hanících stále zemědělce,myslivce a
rybáře stále přibývá díky zkreslené prezentaci přírody
a jejich zákonitostí.Nikomu neberu nadšení pro to,či ono,
ale ať si to náležitě promyslí,než vyrobí další kopanec.
Dnes je módní ukázat v TV vlky,medvědy,pratury,zubry atd.a tvrdit,že právě toto zachrání naši přírodu.Je to ale pouze
další z omylů,jaké byly o volavkách,kormoránech a místy
i o vydrách a bobrech.Nyní se tak upnuli k dalšímu
budování plotů a ohrad(novodobé obory)a selekci toho co chrání a co je určeno jako krmivo pro predátory.Jedni
budou v nich,druzí vně a ploty budou pouze dál přibývat.
Jsem rád,že jsem si prožil většinu života v době,kdy se
myslelo a nesnilo,jako je tomu nyní.Již nikdy tu nebude
ta divočina,snad pouze její paskvil v těch ohradách.
Přeji všem nadšencům vše zvážit a nelétat v oblacích.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.7.2020 11:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Chytrému napověz, ale hloupého kopnout už dnes nepomáhá. Proti blbosti i Bohové marně bojovali a bojují.
Těch je, co na ně ani kopnutí neplatí, totiž stále přibývá a jsou agresivní a nenávistní.
Odpovědět
mr

26.7.2020 15:54 Reaguje na Břetislav Machaček
To jsou zase kecy. Když chce, aby se mu to tam vysemenilo, tak to občas poseče pozděj a užije to pak většinou k podestlání - i když jsem viděl, že to dobytek taky žere. A vypadaná semena ze stodol rozhodí většinou zpět na louky. A louky pravidelně hnojí od dobytka po poslední seči. To je věda, co? Musím mu ale poradit, aby to už nedělal. Ať promění své louky leda na produkční na seno s pár druhy trav, jelikož dosavadním způsobem vyráběl divočinu, což je dle některých mudrlantů na ekolistě špatně.
Vlci neloví divočáky? Víte o tom kulové, tak nevím, proč se pouštíte do diskuse? Vy jste prostě extrém sám.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2020 18:54 Reaguje na
Vy zase poraďte všem aktivistům,kteří vracejí
pokusně kopytnatce do přírody,že dělají zbytečnou
práci,protože váš synovec to již vyřešil.
Pokud máte šajn o způsobu lovu vlčí smečky,
tak nebudete vyvracet názor o lovu divočáků
v kukuřici.Vlk preferuje při lovu otevřenou krajinu,kde může použít svoji taktiku lovu,ale
vám je to asi jedno,protože jste si kopl a to
vám stačí.Jinak každá šelma preferuje snáze
ulovitelnou potravu a tou jsou právě domácí
zvířata,mláďata a samice před porodem.Zbytky
v jejich trusu mohou být i ze zdechlin po
srážkách zvěře s vozidly,ale lov kňourů a
bachyní určitě nepreferují.Ti jsou schopni
vlkovi zle pocuchat fasádu a nebo ho i
zabít.Bohužel domácí zvířata domestikací
pozbyla své obranné pudy.Taktéž vlci pozbyli
totální ochranou plachost vůči lidem a jejich
stádům.Jsou to tak pouze zdeformovaná zvířata,
která časem budou osídlovat i okolí měst a to
snad teprve dojde na selský rozum a ne na toto
mudrlantství.Opět tak budou následovat kdysi propagované kormorány,volavky,místy už i vydry, bobry a jiné predátory či přemnožené druhy.
Tak si ještě kopněte a hlavně to běžte vysvětlit
těm chovatelům.Říci jim to po roztrhání ovcí,tak
se asi mnozí neudrží.I já snesu hloupé kecy
pouze zde,ale v reálu bych se asi těžko ovládl,
kdyby o mě někdo říkal,že jsem extrém.Jinak
doporučuji i k těmto tématům referendum,neboť
pochybuji o svém extrémismu a s vámi souhlasící
většinové společnosti o těchto nesmyslech.
Já si ale počkám na direktivu z EÚ,která už
brzo přehodnotí některé z těchto nesmyslů.
Pomalu dochází na diskusi o omezení počtu vlků
i tam,odkud tento nápad o jejich přínosu přišel.
Tak se ještě pokochejte dosavadním stavem,než
zase přijde ke slovu rozum a realita.
Odpovědět
mr

27.7.2020 14:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Vaši ideoví souvěrci domrzačili krajinu a přírodu už celkem dost. To se vám zatím plkají hlouposti, když mejí všichni zatím relativně dost vody. Ale jak se problémy okolo ní prohloubí (sucho, potopa), budete mít vaše referendum, až se vám z toho hlavinka zatočí. Pak můžete veřejnosti plkat číčoviny o vašem právu poškozovat lesy přemnoženou spárkatou a o chovech nezabezpečeného dobytka do aleluja.
Odpovědět
dm

david matoušek

26.7.2020 19:10 Reaguje na
Miro, ty si začal psát pohadky o uvedomelem farmáři na pokračování? Úplný Andrsn. Rozhodí smetky ze stodol většinou zpět na louku, říkáš, hmm. Ostatní by meli jít k němu do uceni. Teším se na další díl.
Odpovědět
mr

27.7.2020 14:04 Reaguje na david matoušek
A ono to funguje. Tolik druhů květů jsi nikdy na louce neviděl, Andrzéne.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.7.2020 11:24
Nebo si někdo sežene a namnoží virus psinky nebo podobné choroby a rozšíří to. Sice zařvou i lišky a případně i nějací toulaví psi, ale vlci budou pryč.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.7.2020 13:49
Nemá smysl se zde rozčilovat nad mentálně postiženými jedinci typu Šimůnek.

Vždy ale mě fascinuje, jak to dělají třeba v takové Indii s tygry, levharty, hyenami nebo v části se lvy a jinými predátory. Vyspělá společnost si dokáže chránit své přírodní dědictví, protože její obyvatelé si uvědomují cenu, kterou příroda má. A příroda není jen les a louka, příroda je i vlk a další predátoři. Vlk není problém, problém je neochota farmářů se naučit s vlkem žít a stáda si dostatečně chránit. No jen si představme ten humbuk a řev některých pokud by se vrátil takový zubr nebo divoký kůň... o medvědovi snad ani nemluvě (to je přeci nebezpečný všežravec, který v našem prostředí drtivě preferuje bobule apod.)
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

25.7.2020 14:09 Reaguje na Slovan
Ja bych řekl, že v Indii nemají s hyenami žádný problém.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.7.2020 15:17 Reaguje na Jan Olejníček
Je to predátor velikostně dost podobný našemu vlku (byť je ještě mohutnější, naši vlci nejsou zrovna obři). Také dokáže napadnout a zabít hospodářská zvířata a občas se to prostě stane v okolí chráněných oblastí.
Odpovědět
dm

david matoušek

25.7.2020 14:51 Reaguje na Slovan
Vlk není problém. Proto ho člověk celou svou historii mlátil hlava nehlava, když měl příležitost. Přitom byl jen nevyspělé hovado,neochotne se s vlkem naučit žít. A my máme tu neskutečnou příležitost se to naučit. Vždyť život za dráty už známe.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.7.2020 15:10 Reaguje na david matoušek
Že se to dělo neznamená, že to bylo správné. Ale to vám je asi zbytečné vysvětlovat, že? Vždyť naši předci byli neomylní :) Ale ano - máme možnost napravit chyby, které naši předci napáchali. A ano, vlk je problém jen ve vaší hlavě.
Odpovědět
dm

david matoušek

25.7.2020 16:04 Reaguje na Slovan
Naši předci určitě neomylní nebyli, ale spoustu věci dělali, protože věděli proč. S vlky nebojovali, že se nudili. Uvidíme za pár let, zda to bude problém jen v mé hlavě.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2020 00:52 Reaguje na david matoušek
Neměli ani zdaleka takové informace jako my dnes a v tom je ten zásadní rozdíl. Dnes můžeme čerpat informace ze zemí kde vlci nikdy vyhubeni nebyli a farmáři se s vlky naučili normálně žít. Navíc srovnávat dnešní stav se stavem i kdyby před 100 lety prostě nejde. “Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.” - tohle vždy a u všeho platilo, platí a platit bude.
Odpovědět
RT

Richard Toman

26.7.2020 04:25 Reaguje na Slovan
Kde se naucili farmari s vlky normalne zit? A prosim zeme srovnatelne s nasi.
Odpovědět
RT

Richard Toman

26.7.2020 04:25 Reaguje na Slovan
Kde se naucili farmari s vlky normalne zit? A prosim zeme srovnatelne s nasi.
Odpovědět
RT

Richard Toman

26.7.2020 05:51 Reaguje na Slovan
Vlk pro cloveka problemovym zviretem vzdy byl, je a bude. A na tom niz nezmeni idealisticke predstavy a 100x opakovane klise. Navic vetsinou od lidi, co jednak nemaji zadne prakticke zkusenosti a jenom teoretizuji( melo by se..., maji si....) a nebo se jich to vse vlastne vubec netyka. A informace? Z okolnich zemi, zrovna u vlka , nevyznivaji moc pozitivne. Problemy a skody jenom rostou.
Odpovědět
dm

david matoušek

26.7.2020 12:40 Reaguje na Slovan
Úplný filozof. No nevim, zeme, kde se lidi naučili žít s vlky, spíš vlci s lidmi. O které jde? Tam kde vlci nepřetržitě žijí, tak příroda vypadá trochu jinak, možná jak u nás před 100 lety. Ale tohle byste nechtěl srovnávat. Navíc, kde mají vlci absolutní ochranu a toleranci? Mimo zelenající se EU.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2020 16:32 Reaguje na david matoušek
Např. v Indii nebo Etiopii, chtete-li země mimo Evropu, byť tam žijí jiné druhy vlků. Zde jde však o úplně něco jiného. Nikdo zde nic moc nemá proti regulaci např. lišek prostě proto, že ten druh ohrožený není a určitá regulace ve vhodnou dobu (po odchovu mláďat) se dá pochopit. Ovšem vlků je na našem území málo, kolem 100 kusů. Nejsme v situaci, kdy je nutná jakákoli regulace a nevidím důvod k nějakým obavám z toho, že vlk bude v našich lesích žít i do budoucna ve vyšších počtech. Je také zajímavé, že ty problémy jsou hlavně na Broumovsku. V Libereckém kraji máme minimálně 3 smečky a 1 pár... a těch problémů je naprosté minimum.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.7.2020 16:50 Reaguje na Slovan
1. V Indii je spousta oblastí, kde vlci a další dravci byli totálně vyhubeni.

2. Etiopie je řídce osídlená a jsou zde obrovské rozlohy, kde vlci nejsou v interakci s lidmi.

3. Vlci jako druh ohroženi nijak nejsou, vyskytují se cirkumpolárně v řadě zemí mírného a subpolárního pásu. Navíc středoevropští "vlci" jsou ve skutečnosti míšenci psa a vlka a potenciálně invazí svých genů mohou ohrozit populace autentických vlků. Takže pro vlky jako živočišný druh bude lépe tyto míšence vyhubit.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2020 21:03 Reaguje na Jan Šimůnek
1) A také je tam spousta oblastí, kde ti dravci mají ochranu. Přeci jenom kvůli tomu se CHRÁNĚNÉ oblasti budují, řekl bych.

2) Není pravda. Etiopie má hustotu zalidnění 92ob./100km2. Tedy takové Španělsko v Evropě. Čímž nepopírám, že Etiopie má více divočiny a přírodních oblastí než ČR.

3) Bavím se o ČR, ne o druhu jako takovém v jiných zemích. Že se u nás jedná o "míšence psa a vlka" je naprostá blbost. Takový případ byl zaznamenán u nás jen jednou a 2/3 štěnat už jistě nežije. Ve vlčí smečce se rozmnožuje jen "alfa pár". Pokud je fungující smečka, nedovolí aby se pes pářil s členem smečky. Jiné je to se samotnými vlky - ale znovu opakuji, že byl zaznamenám zatím jen jeden případ.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.7.2020 08:43 Reaguje na Slovan
1. Mají ochranu v oblastech, vyčištěných od obyvatelstva. Mnohdy způsoby pro nás nepřijatelnými (srovnatelnými s metodami, jakými Němci "čistili" výcvikové prostory pro SS a další ozbrojené síly na území protektorátu).

2. Obrovské části Etiopie jsou pusté nebo jen velmi řídce obydlené.

3. Vyhubení vlka v Česku neznamená nic z hlediska ohrožení vlka jako živočišného druhu.

Pokud se týká těch míšenců - exaktní rozbory DNA ukázaly (a psalo se o tom i tu na Ekolistu), že čistokrevní vlci to nejsou. Demonstrují to i problémy německých chovatelů získat odškodné po útocích vlků (prokazatelně fungujících jako vlčí smečka) na základě DNA (kdy převažuje pes).
Vlk a pes se stoprocentně kříží. Vlk je geneticky v podstatě jen jedno z mnoha psích plemen. Případy psů nebo kříženců vlka a psa, běhajících s vlčí smečkou, jsou dostatečně zdokumentovány v odborné literatuře.

Smečka zdivočelých psů se chová zcela odlišně než smečka vlků a lze ji proto velice snadno odlišit. Mimo jiné i způsob útoku, zacházení s kořistí atd. vypadají naprosto odlišně. Proto víme, že uvedené útoky jsou dílem vlků (nebo vlkopsích kříženců jako vlci se chovajících) a ne psů.
Odpovědět
Sl

Slovan

27.7.2020 21:59 Reaguje na Jan Šimůnek
1) O ochranu přírody zrovna v Indii (a Africe), se zajímám až, až. Vy prostě naschvál lžete. V okolí těch rezervací (nejenom národních parků) jsou vesnice naprosto běžné (logicky). Že nejsou uvnitř chráněných území je pravda a je to tak dobře. Rezervace navíc nejsou oploceny...

2) "Obrovské" je co? Kolik km2?

3) Kecy, kecy, nic jiného. Nikde jsem nenapsal ,že se pes a vlk nekříží. Ta situace nastat může, ale je spíše vyjímečná. Že se jedná o možný problém do budoucna také nepopírám. Odborníci o něm ale moc dobře vědí. Vy jste prostě jen ukázkový náckovsko-komunistický extrémista. Všechno vyhubit... něco bych napsal, ale raději ne :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.7.2020 06:46 Reaguje na Slovan
1. A co se děje s vlky (a další škodnou), když se dostane mimo rezervaci? Obávám se, že konečná.

2. Stačí pohled na mapu. Populace je tam soustředěna do několika oblastí, zbytek je pustina s nepatrnou koncentrací lidí a jejich sídel.

3. O tom křížení se psalo tu na Ekolistu opakovaně.
Odpovědět
RT

Richard Toman

28.7.2020 08:20 Reaguje na Jan Šimůnek
On samotny fakt, ze nekdo argumentuje Indii ci Etiopii, jako priklad fungovani s vlky je k smichu. Ja se ptal take a nebylo mi odpovezeno vubec. A to by mi stacili zeme blizsi. Spory a problemy jsou vsude.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.7.2020 15:27 Reaguje na Richard Toman
Chápat text neumíte? Já někde napsal, že se jedná o nějaký příklad “fungování s vlky”? Si přečtěte znova na co sem odpovídal proboha...
Odpovědět
dm

david matoušek

29.7.2020 07:22 Reaguje na Slovan
"Dnes můžeme čerpat informace ze zemí kde vlci nikdy vyhubeni nebyli a farmáři se s vlky naučili normálně žít." Vaše slova.Toman a v podstatě i já žádal příklady. Takže nechápete vy, jen se vykrucujete. Možná jste znalec ochrany přírody v Africe a Indii, ale o situaci s vlkem v Evropě a srovnatelných zemích víte prd. Jen opakujete ty klišé a dogmata "měli by, měli bychom" atd. Prakticky žádná zkušenost.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.7.2020 15:24 Reaguje na Jan Šimůnek
1) Nic se s nima nestane. Tygři nebo lvi v okolí Giru žijí i mimo hranice rezervace zcela běžně. To samé jiná zvířata včetně vlků nebo slonů. Škodná jste spíše vy než jakýkoli druh zvířete.

2) Nestačí. Kolik ob./km2 je pro vás nepatrná koncentrace lidí a pustina? Znovu opakuji - Etiopie je mnohem méně kulturní krajinou zasažená země než ČR - to nepopírám. Ale není to ani málo zalidněná země!

4) Znovu si přečtěte to co sem napsal... nepopírám to.
Odpovědět
dm

david matoušek

26.7.2020 18:59 Reaguje na Slovan
No srovnat nás s Indii či Etiopii, to snad nemyslíte vážně? To jsou ty uvědomělé a vyspělé zeme, od kterých se máme učit vztahu k ziv.prostredi?
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2020 20:37 Reaguje na david matoušek
"Navíc, kde mají vlci absolutní ochranu a toleranci? Mimo zelenající se EU."

Mimo "zelenající" se EU mě z hlavy napadla právě Indie a Etiopie. O nějaké vyspělosti nebyla řeč. Takže byste si měl pro příště asi pamatovat na co jste se vlastně vůbec ptal. Nebo se podívat, pokud to napíšete...
Odpovědět
dm

david matoušek

26.7.2020 21:24 Reaguje na Slovan
Tam ale nemaj takovou ochranu a srovnatelné životní podmínky už vůbec. O vyspělosti (společnosti) jste začal psat vy, jakozto znaku dnesniho spolužití s vlky, o proti našim chybujicím předkům. Takže předpokládám že obě země by pro nás měly být vzorem vyspělosti a vztahu k přírodě.
Odpovědět
Sl

Slovan

27.7.2020 22:16 Reaguje na david matoušek
Chtěl jste 2 země mimo EU? Chtěl. Definoval jste to více? Ne. Tak co to tu píšete za kraviny? Prostě se smiřte s tím, že vlk má "absolutní ochranu a toleranci" i mimo EU. O nějakém vzoru u obou zemí jsem taky nenapsal ani slovo. Žádná země světa není ČR, každá země má totiž svá specifika. Ale to je asi zbytečný...
Odpovědět
dm

david matoušek

28.7.2020 04:14 Reaguje na Slovan
Je to zbytečný, akorát ta kravina je, že v těch vašich 2 zemích tu absolutni ochranu nemá, tak aspoň nelzete.
Odpovědět
dm

david matoušek

28.7.2020 08:10 Reaguje na Slovan
Jo a ještě. Vaše slova "Vyspělá společnost si dokáže chránit své přírodní dědictví, protože její obyvatelé si uvědomují cenu, kterou příroda má. A příroda není jen les a louka, příroda je i vlk a další predátoři. Vlk není problém, problém je neochota farmářů se naučit s vlkem žít a stáda si dostatečně chránit." A tak jsem se zeptal na ty země. Takže jsem předpokládal,omluvám se že mylně, že ty vámi uvedené země musejí tohle splňovat, když se teda naučily s tím vlkem žít. V Evropě to nikde bohužel nefunguje a jinde (mimo parky) se vlk běžně reguluje, oficiálně i neoficiálně a celkově se na něj nebere ohled.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.7.2020 08:44 Reaguje na david matoušek
Jsou to uvědomělé a vyspělé země dle měřítek ekologů.
Odpovědět
dm

david matoušek

26.7.2020 21:34 Reaguje na Slovan
Minimum v Libereckém kraji bych teda netvrdil, poslední tři roky každoročně nějakých 200 tisíc za vlky a zvyšuje se to. Samozřejmě na Broumovsko to nemá.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.7.2020 20:40 Reaguje na Slovan
Zlikvidovaná chovná zvířata ukazují, že je to reálný problém. Chovy proti vlkům zabezpečit nejde. To věděli už naši předkové, a proto tuto škodnou vybili.
Respektive jistě by se dala vybudovat kolem každé pastviny zeď na způsob hranice mezi Izraelem a Pásmem Gazy, ale kdo by to zaplatil? Milovníci vlků? Tihle lidé neprodukují žádné hodnoty. Z toho, co vyprodukují by se nedala zaplatit ani pravidelná kontrola takových zdí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist