https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ceska-pole-se-vraci-zapomenute-paberkovani-loni-se-diky-nemu-zachranily-4-tuny-potravin?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na česká pole se vrací zapomenuté paběrkování. Loni se díky němu zachránily 4 tuny potravin

22.1.2018 01:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
Paběrkování se vrací na česká pole.
Paběrkování se vrací na česká pole.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V dnešní zemědělské velkoprodukci na to není kdy. Na paběrkování. Kdo by taky sbíral, co zůstaly po sklizni zůstalo na poli či v sadu jako podměrečné nebo zapomenuté. Lidem z iniciativy Zachraň jídlo ale přišlo škoda nechat tolik potravin nevyužitých a od roku 2015 paběrkují.
reklama

 

V roce 2017 vypaběrkovali 4,2 tuny zeleniny a ovoce, které by jinak zůstaly nesklizené na poli nebo vyřazené ve skladech. Během 12 výjezdů od června do října sebírali dobrovolníci pro potravinovou banku převážně mrkve, kedlubny, cibule a dýně. Nejčastějším důvodem, proč by se nesnědly, byly odchylky od předepsaných kritérií na vzhled, nadprodukce nebo poškození vlivem počasí. Letos se má paběrkování rozšířit do jižních Čech.

Zatímco v prvních dvou letech projektu se jezdilo na paběrkování k zemědělcům pouze pro zeleninu, cílem pro rok 2017 bylo zajistit přebytky také od ovocnářů. “Oslovili jsme 57 českých ovocnářů a Ovocnářskou unii a zjistili jsme, že na rozdíl od zelinářů vypěstované plodiny tolik nevyhazují. Nevzhledné ovoce se zpracovává do moštů nebo se vypaluje. Loni navíc byla velice špatná sezóna kvůli mrazu a jarnímu suchu, takže přebytky v ovocnářství jsme nezaznamenali,” popisuje situaci Adam Podhola, koordinátor projektu.

Plodiny pro letní happening Jam session, na kterém se vařilo 1000 džemů z vyřazeného ovoce, získala iniciativa Zachraň jídlo z velkoskladů a obchodů. “Oslovili jsme 26 velkoskladů, do nichž se dováží ovoce a zelenina ze zahraničí, kteří nám poskytli vyřazené ovoce. Jednalo se o pomeranče, jablka, třešně, ale i exotické kousky jako manga nebo melouny. Ovoce bylo mírně natlučené, ale úplně v pořádku pro výrobu džemů.”

Do paběrkování a příprav happeningu Jam session se zapojilo 170 dobrovolníků, kteří sběrem na poli strávili 35 hodin. Mezi nimi byli zaměstnanci firem KPMG a Logio, žáci ze základní školy Kladská a také klienti organizace Jako doma (Kuchařky bez domova). “Skvěle strávené odpoledne, mnohem lepší než sedět v kanclu, spousta zábavy, zážitků, zeleniny a vše pro dobrou věc,” komentovala výjezd zaměstnankyně ze společnosti Logio.

Zatímco dosud se jezdilo paběrkovat ve prospěch potravinové banky v Praze a v Litoměřicích, v průběhu letošního roku se projekt rozšíří do okolí Českých Budějovic, kde sídlí aktivní potravinová banka. “Chtěli bychom oslovit místní lidi, předat jim informace, jak se takové paběrkování prakticky dělá, a motivovat je, aby začali jezdit sami. Doufáme, že se nápad ujme a vzniknou nezávislé skupiny tak, jak se to stalo v případě skupiny Paběrkování po Brněnsku. Díky nim se rozšíří povědomí o plýtvání potravinami v zemědělství,” říká produkční Inka Jurková ze Zachraň jídlo.

Nevíte, jak paběrkovat? Poučte se v příručce.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist