https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-dlouhych-stranich-je-nejvyse-polozena-fotovoltaicka-elektrarna-v-cesku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Dlouhých stráních je nejvýše položená fotovoltaická elektrárna v Česku

21.4.2018 01:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Společnost ČEZ Solární ze skupiny ČEZ ESCO vybudovala u horní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně nejvýše položenou fotovoltaickou elektrárnu (na obrázku) v České republice. Horní nádrž se nachází v nadmořské výšce 1350 metrů.
Společnost ČEZ Solární ze skupiny ČEZ ESCO vybudovala u horní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně nejvýše položenou fotovoltaickou elektrárnu (na obrázku) v České republice. Horní nádrž se nachází v nadmořské výšce 1350 metrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ
Nejvýše položenou fotovoltaickou elektrárnu v České republice vybudovala společnost ČEZ Solární ze skupiny ČEZ ESCO u horní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Horní nádrž se nachází v nadmořské výšce 1350 metrů. Fotovoltaická elektrárna se skládá z 30 panelů, z nichž každý má výkon 290 wattů, umístěných na téměř padesáti čtverečních metrech střechy takzvaného objektu uzávěrů.
reklama

 

Celkový výkon elektrárny je 8,7 kWp a její roční produkce by za ideálních podmínek mohla přesáhnout 8 000 kilowatthodin. Fotovoltaická elektrárna je napojena na vlastní spotřebu objektu a částečně pokrývá spotřebu technologií elektrárny umístěné v podzemí. Nachází se na objektu uzávěrů, které slouží k oddělení vody mezi horní nádrží a přivaděči elektrárny při odstávkách. Přínosem fotovoltaické elektrárny na turisticky velmi frekventovaném místě, které navštíví kolem 90 tisíc lidí ročně, je také osvěta a propagace výroby čisté elektřiny.

“Lidé si stále spojují fotovoltaiku s obrovskými plochami posetými stovkami panelů, ale dnes už je dostupné a zároveň ekonomicky výhodné vybudovat si fotovoltaickou elektrárnu na střeše vlastního domu. Tady to turisté uvidí v reálu a při procházce po téměř dvoukilometrovém okruhu kolem horní nádrže mohou o instalaci panelů na vlastní dům uvažovat a diskutovat,“ vysvětluje místopředseda představenstva ČEZ a ředitel divize nová energetika a distribuce Tomáš Pleskač.

Foto z nedávných mrazivých dnů – i v té době elektrárna vyráběla, samozřejmě mnohem méně než obvykle.
Foto z nedávných mrazivých dnů – i v té době elektrárna vyráběla, samozřejmě mnohem méně než obvykle.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ

“Největší výkon dosáhne elektrárna od května do srpna, to vyrobí denně v průměru 32 kWh elektřiny, ale i v podzimních a zimních měsících je výroba slušná, od listopadu máme denní průměr 9 kWh. Výrobu zásadně ovlivňují změny počasí, které jsou na horní nádrži extrémní, za sněhové vánice či mlhy je výroba elektřiny samozřejmě mnohem menší, ale i při těchto podmínkách elektrárna vyrábí,“ doplňuje šéf vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně Vítězslav Chmelař.

Energetici museli při instalaci elektrárny zvládnout některá nestandardní kritéria. S ochranáři přírody například řešili, aby plocha, kterou panely pokrývají, nebyla příliš rušivá z hlediska krajinného rázu. Z důvodů extrémního počasí na horní nádrži bylo nutné zvolit dostatečně odolnou technologii, která tyto podmínky zvládne.

Celkem ČEZ Solární v loňském roce instalovala 307 střešních fotovoltaických elektráren o celkové kapacitě 1 236 kWp, a potvrdila tak svou pozici jedničky na tomto trhu v České republice. ČEZ ESCO (Energy Service Company), dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Zajišťuje dodávky elektřiny, plynu a tepla, energetické audity a energetické poradenství, výstavbu elektrických zařízení, kogeneračních jednotek a střešních fotovoltaických elektráren.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je stejně jako další vodní elektrárny významným doplňkovým zdrojem schopným rychlého najetí na plný výkon v řádu desítek vteřin a operativního vyrovnání okamžité energetické bilance v elektrizační soustavě ČR. Elektrárna má tři “nej“: největší reverzní vodní turbínu v Evropě (325 MW), je elektrárnou s největším spádem v Česku (510,7 m) a má největší instalovaný výkon v ČR (2 x 325 MW).


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

22.4.2018 06:56
no a kolik vlastně taková elektrárnička by stála soukromníka co by chtěl něco podobného instalovat v ostrovním provozu...??? proč v podobných článcích není uvedena taky cena a doba návratnosti...???
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

23.4.2018 07:52 Reaguje na radim buffalo tobias
Protože by jste o to hned ztratil zájem. Nejpůvabnější na té zbytečné investici je skutečnost, že nejméně čtvrt roku bude úplně marná. Ale co chcete od státní firmy.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist