https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-filipinach-stavkuji-ridici-vozidel-jeepney-boji-se-o-ztratu-zivobyti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Filipínách stávkují řidiči vozidel jeepney, bojí se o ztrátu živobytí

7.3.2023 00:30 (ČTK)
Vozidla jeepney, označovaná na Filipínách za "krále silnic", nabízejí levnější cestování než vlaky, taxíky či motorizované tříkolky. Původně vznikla úpravou vojenských džípů, které v zemi zanechali Američané po druhé světové válce.
Vozidla jeepney, označovaná na Filipínách za "krále silnic", nabízejí levnější cestování než vlaky, taxíky či motorizované tříkolky. Původně vznikla úpravou vojenských džípů, které v zemi zanechali Američané po druhé světové válce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | richie0703 / Depositphotos
Na Filipínách začala týdenní stávka řidičů vozidel zvaných jeepney, která vznikla přestavbou džípů na prostředky hromadné dopravy. Vláda je chce nahradit modernějšími alternativami, které méně škodí životnímu prostředí, řidiči se ale obávají ztráty obživy. Školy ve velkých městech přerušily prezenční výuku a k práci z domova vyzvala i řada firem, informoval deník The Guardian.
reklama

 

Vozidla jeepney, označovaná na Filipínách za "krále silnic", nabízejí levnější cestování než vlaky, taxíky či motorizované tříkolky. Původně vznikla úpravou vojenských džípů, které v zemi zanechali Američané po druhé světové válce. Džípy získaly autobusovou nástavbu, a také charakteristické barevné dekorace. První modely byly později napodobovány.

Vládní program na modernizaci dopravy, zahájený v roce 2017, má za cíl nahradit zchátralá vozidla jeepney a staré dodávky moderními dopravními prostředky, které jsou bezpečné a splňují emisní limity. Kritici opatření uvádějí, že převážně chudí řidiči a provozovatelé jeepney si nemohou dovolit koupit nové vozy či modernizovat ty staré, a to ani s pomocí slibované vládní podpory.

Tradiční jeepney stojí podle listu The Guardian 150 000 až 200 000 filipínských pesos (60 000 až 80 000 Kč), moderní jeepney odpovídající emisní normě Euro 4 vyjde až na 2,5 milionu pesos (necelý milion Kč).

Příspěvek vlády je 160 000 pesos, což je podle řidičů jeepney zoufale málo, zvlášť pak v době, kdy se doprava teprve vzpamatovává z dopadů uzávěr nařízených během pandemie covidu-19 a ceny paliv stále rostou.

"Modernizace je v pořádku, pokud máte peníze," řekl agentuře AP řidič Benito Garcia. Podle údajů citovaných senátorkou Grace Poeovou si řidiči jeepney vydělají denně kolem 755 pesos (300 Kč) čistého.

Ve městě Quezon v metropolitní oblasti Manily řidiči a jejich podporovatelé uspořádali hlasitý protest a poté se vydali v konvoji k vládnímu regulačnímu úřadu. "Vyzýváme veřejnost, aby stávku všemi možnými způsoby podpořila. Nepohodlí způsobené přerušením dopravy je dočasné, ale ztráta živobytí řidičů a provozovatelů vozidel by byla dlouhodobá," prohlásil levicový politik Renato Reyes.

Jedna z dopravních společností, které ohlásily stávku, Manibela uvedla, že v metropoli Manile bylo stávkou zasaženo 80 procent provozu vozidel jeepney. Kancelář prezidenta Ferdinanda Marcose ale v prohlášení napsala, že "nedošlo k žádnému narušení dopravy, až na několik linek v oblasti metropole". Podle prezidentské kanceláře vláda pro dojíždějící připravila náhradní autobusy.

Úřady v Manile, Quezonu, Muntinlupě a Pasigu nicméně předem vyzvaly školy, aby kvůli stávce přešly na výuku online.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist