https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-fotopasti-ve-slavkovskem-lese-byla-zachycena-uz-podruhe-kocka-divoka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na fotopasti ve Slavkovském lese byla zachycena už podruhé kočka divoká

2.8.2020 04:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kočka divoká zachycená fotopastí ve Slavkovském lese v roce 2020 a 2019
Kočka divoká zachycená fotopastí ve Slavkovském lese v roce 2020 a 2019
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
Fotografie z fotopasti v CHKO Slavkovský les nyní zachytila jen zadní část těla kočky divoké, ale s velmi důležitým rozpoznávacím znakem - typickým širokým pruhovaným ocasem. Na stejné fotopasti byla kočka divoká zaznamenána před necelým rokem, přesto nelze podle ochránců přírody s určitostí říci, zda se jedná o stejné zvíře.
reklama

 

„Zda se kočka divoká ve Slavkovském lese trvale usadila, ukáže až čas. V drtivé většině případů se u nás toto zvíře zatím podařilo zachytit na fotopast jen jednou, což spíše ukazuje na migrující jedince ze stabilních populací, třeba v Německu,“ vysvětluje Pavel Jaška z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR s tím, že rozmnožování kočky divoké v České republice zatím potvrzeno nebylo. „V tomto směru je druhé pozorování na stejné lokalitě ve Slavkovském lese mimořádně zajímavé. Mohlo by nasvědčovat počátkům trvalejšího výskytu, proto budeme oblast nadále sledovat,“ dodává.

V naší krajině kočka divoká žila ve větší míře do konce 18. století. Začátkem 19. století původní populace, až na ojedinělé výskyty nejasného původu, zřejmě téměř vymizela. Opětovný výskyt kočky divoké na našem území se potvrdil až právě díky fotopastem. Takovým důkazem byly v roce 2011 snímky poblíž Rejštejna na Šumavě, v roce 2013 v Beskydech a v Doupovských horách a o rok později v Českém lese. Kočku ve Slavkovském lese zachytila v obou případech fotopast projektu 3Lynx, na kterém se podílí Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

2.8.2020 14:34
Kočka divoká? Nebyla to náhodou Minda naší sousedky, je jí to zvíře na fotografii nápadně podobné.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist