https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-galapagach-se-do-oceanu-zritil-slavny-darwinuv-oblouk?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Galapágách se do oceánu zřítil slavný Darwinův oblouk

18.5.2021 16:31 | QUITO (ČTK)
Ikonický Darwinův oblouk měřil na výšku 18 metrů a rozkládal se na ponořené plošině zhruba kilometr od Darwinova ostrova. Díky svému tvaru byl někdy přirovnáván k Vítěznému oblouku v Paříži
Ikonický Darwinův oblouk měřil na výšku 18 metrů a rozkládal se na ponořené plošině zhruba kilometr od Darwinova ostrova. Díky svému tvaru byl někdy přirovnáván k Vítěznému oblouku v Paříži
Slavný skalní útvar u Galapág - známý jako Darwinův oblouk - se zřítil do Tichého oceánu. Ekvádorské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že důvodem byla přirozená eroze, napsal server BBC. Agentura AFP podotkla, že na snímcích zveřejněných úřady je vidět, že z původního obloukovitého tvaru zbyly jen dva sloupovité útvary.
reklama

 

Vody kolem unikátního skalního útvaru pojmenovaném po anglickém biologovi Charlesi Darwinovi jsou oblíbeným cílem potápěčů. Server Deutsche Welle píše, že zřícení oblouku do Tichého oceánu údajně v pondělí viděla skupina turistů, kteří se do oblasti vydali potápět.

Ikonický Darwinův oblouk měřil na výšku 18 metrů a rozkládal se na ponořené plošině zhruba kilometr od Darwinova ostrova. Díky svému tvaru byl někdy přirovnáván k Vítěznému oblouku v Paříži, podotýká Deutsche Welle.

Galapágy tvoří 234 ostrovů, zátok a skalisek. Souostroví, které se nachází zhruba 900 kilometrů západně od Ekvádoru, je od roku 1978 pro svou unikátní faunu a flóru na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. V místních vodách žije řada mořských živočichů, které nelze nalézt nikde jinde.

V 19. století tyto ostrovy inspirovaly britského přírodovědce Charlese Darwina při formulování evoluční teorie přirozeného výběru druhů. Obydlené mohou být pouze čtyři ostrovy, na kterých žije zhruba 30.000 obyvatel.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

18.5.2021 17:11
EROZE? A nemohou za to náhodou čeští zemědělci a jejich velká pole?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.5.2021 20:00 Reaguje na Petr Blažek
Globální oteplování !
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.5.2021 18:29
To je otřesné co ti dva ruští agenti vyvadéjí
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

19.5.2021 00:20 Reaguje na karel krasensky
Celý západ by na ně rád vyhlásil mezinárdní zatykač. ale pořád nejsou ty přímé důkazy. Ba ani uvěřitelné indicie, a to ani o Skripalových, ani o Vrběticích, ani o explozích ve skladech v Bluharsku. Pořád je vážné podezření, ale s tím se k soudu jít nedá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2021 17:39 Reaguje na Jiří Daneš
Totální pitomost jak dycky, mezinárodní zatykač je na vydaný dávno, Británie dávno žádala o jejich vydání. Skripalova akce prošla dávnou soudem atd. atd. atd. vy žijete trvale na Paroubkově Marsu a zprávy se tam kádrují a jdou přeš rudý filtr.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist