https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jarni-flore-v-olomouci-bude-k-videni-pres-600-let-stara-bonsaj-z-tisu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jarní Floře v Olomouci bude k vidění přes 600 let stará bonsaj z tisu

17.4.2022 00:24 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Více než 600 let starou bonsaj z tisu uvidí návštěvníci jarní etapy výstavy květin Flora Olomouc, kde budou mít tyto atraktivní dřeviny vlastní expozici. Valná část bonsají pochází z Japonska, do České republiky je dopravil sběratel Josef Valuch. V Olomouci koncem dubna představí kolekci 60 tisů. "Jeho sbírka nemá co do počtu i stáří jednotlivých bonsají v Evropě obdobu," sdělila ČTK předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.
reklama

 

"Do Olomouce přivezu i jednu rostlinu starou více než 600 let. Koupil jsem ji na Hokkaidó před zhruba 15 lety. Mimo jiné se jí věnoval jeden španělský a také český bonsajista. Tento tis byl k vidění na výstavách po celé Evropě a získal několik významných ocenění," uvedl Valuch. Svoji sbírku bonsají má uloženou ve Starém Městě u Uherského Hradiště. "Na japonském ostrově Hokkaidó přes 20 let kupujeme bonsaje od majitelů malých soukromých sbírek. Tvořilo je pět až šest generací, ale dnes už staří pěstitelé mnohdy nemají pokračovatele. V Japonsku se jen málo mladých lidí chce bonsajím věnovat naplno,“ uvedl Valuch.

Olomoucké výstaviště ve spolupráci se zkušeným sběratelem chystá v pavilonu E expozici, která se od běžných výstav bonsají bude výrazně lišit. Obvykle jsou totiž založené na jednotlivých rostlinách prezentovaných jako solitérní objekty na vyvýšených podstavcích. "Každou rostlinu si tak návštěvník prohlíží zvlášť, po jedné. Olomoucká expozice Tradice s fantazií bude díky svému kreativnímu pojetí jiná. Půjde o jeden celek, komplexní prostor vyplněný stromy, jenž návštěvníka vtáhne do působivého zážitku,“ řekl vydavatel a šéfredaktor odborného časopisu Bonsaje a japonské zahrady Jan Stropnický. Dojem z unikátní sbírky tisů umocní zrcadlové stěny. "Stromy se v nich budou odrážet. Bude se tak zdát, že jich je až několik set," uvedl Valuch.

Všechny maximálně metrové bonsaje určené pro expozici jarní výstavy Flora Olomouc bývaly před desítkami či stovkami let vzrostlými stromy a dosahovaly výšky 15 až 20 metrů. "Většinu života rostly v horách na skalách. Lidská ruka na nich při proměně na bonsaj pracuje posledních 50 či 60 let. Bonsaj je živá socha. Je to umělecké dílo srovnatelné s obrazy či sochami," podotkl Valuch. Na každé bonsaji je podle Valucha patrný rukopis všech mistrů, kteří se na úpravách dané rostliny podíleli. "Víme, odkud pochází a kdo na nich pracoval," dodal.

Jarní etapou největší a nejstarší tuzemské květinové výstavy Flora Olomouc ožije stejnojmenné výstaviště v Olomouci od 21. do 24 dubna. Jarní přehlídka květin bude uspořádána po dvouleté pauze. Kvůli vysokým počtům nákaz novým koronavirem a souvisejícím preventivním opatřením nemohla být jarní etapa Flory Olomouc v předchozích dvou letech uspořádána.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

17.4.2022 12:21
To si to ta borovicka několik set let roste z minima na skále, někdo by řekl, ze zivori. Pak ji pomoci satelitních snímku objeví, přivezou zbijecky a borovicka jde opravdu zivorit do kyble…. Ale koníček to je krasnej.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.4.2022 12:37 Reaguje na Pepa
Nesmysl, ten stromek musíte vidět přímo na místě a z blízka, satelitní snímek je k ničemu, podle něho můžete tak maximálně hledat vhodnou lokalitu, kam na jamadori vyrazit. Stejně tak co se týče péče... ty stromky v miskách ani omylem neživoří (naopak jsou velmi intenzivně opečovávány), to by ta bonsai moc dlouho nežila. Ale buďte v klidu autor článku taky mele nesmysly, ze vzrostlého stromu (prý dvacet metrů...chachá... apríl už byl) nikdy bonsai neuděláte
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.4.2022 15:14 Reaguje na Jakub Graňák
Taky mě ty dvacetimetrové stromy zarazily.
Co se týká opečovávání bonsají, tak to je nejvíc z hlediska pěstitelských zásahů. Ne z hlediska výživy. Asi kdyby se jim dávala výživná hnojiva, tak by ty bonsaje i přes intenzívní opečovávávní brzo zašly. Bonsaje i ve svých malýczh rozměrech jsou vitální taky proto, že v těch jejich květináčích je právě půda s nízkým obsahem živin.
Odpovědět
ZH

Zbyněk Hoták

23.4.2022 23:37 Reaguje na Jakub Graňák
On autor svým způsobem pravdu má. Dnes jsem ty bonsaje viděl. Jsou dělány technikou, kdy se v přírodě najde kus pěkně tvarovaného suchého dřeva, které skutečně mohlo být kdysi dvacetimetrový strom. Pak se vezme sazenička tisu a po léta se tvaruje a přichyluje k suchému pahýlu, až to vypadá, že ten tlustý suchý kus dřeva je součástí onoho tisu. Je to ovšem klam, i když hezky a pečlivě udělaný.
Odpovědět
va

vaber

18.4.2022 08:50
bonsaje jsou krásné ,holt pro krásu se musí trpět,
kdysi před lety jsem označil jeden strom jako nejstarší strom lesa, několik set let starý,
překvapivě, tam cedule stále je a lidé co ke stromu přijdou si možná uvědomí, jak snadno a rychle se dá zničit a jak dlouho trvá než vyroste,
to platí pro vše živé
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist