https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jesenickem-vrcholu-vozka-nekdo-bez-povoleni-uradu-vztycil-dreveny-kriz?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jesenickém vrcholu Vozka někdo bez povolení úřadů vztyčil dřevěný kříž

29.10.2021 02:12 | OLOMOUC (ČTK)
Foto | RadLes / Wikimedia Commons
Pozdvižení v řadách turistů i místních obyvatel způsobila nečekaná instalace dřevěného kříže na skalnatý vrchol hory Vozka v Jeseníkách, kde jej v neděli bez řádného povolení úřadů vztyčila skupina zatím neznámých lidí. Případem se už zabývá správa CHKO Jeseníky, jelikož Vozka se tyčí v první zóně chráněné krajinné oblasti a v ochranném pásmu národní přírodní rezervace Šerák-Keprník. S nadmořskou výškou 1377 metrů je Vozka osmým nejvyšším vrcholem Hrubého Jeseníku.
reklama

 

Mohutný dřevěný kříž je na vrcholu hory Vozka upevněn pomocí ocelových lan, která vedou do skob zapuštěných do skály. Na kříži je připevněna cedule s nápisem "Z lásky k horám, přírodě a lidem a k udolání temnoty, tento kříž zde v pokoře vztyčili milovníci hor. LP 24.10.2021, Ostružná". Kdo dřevěný kříž na vrcholu Vozka postavil, zatím není jasné. Na facebooku byly zveřejněny kopie příspěvků, na kterých je zachycena skupina lidí krátce po vztyčení kříže. Původní příspěvky už jejich autoři smazali.

"O instalaci na vrcholové skále Vozky jsme se dozvěděli ze sociálních sítí v pondělí a přichází nám další podněty," oznámilo vedení Správy CHKO Jeseníky, které od turistů dostává stále další upozornění na kříž instalovaný na vrcholu Vozka. V úterý ráno na horu vyrazili strážci CHKO a zdokumentovali situaci. Ve spolupráci s vlastníkem pozemku, kterým jsou Lesy ČR, zahájila Správa CHKO šetření. Pracovníci Správy CHKO Jeseníky zdůraznili, že na instalaci dřevěného kříže na vrcholu Vozka nebylo Agenturou ochrany přírody ČR ani vlastníkem pozemků vydáno povolení.

Na dřevěný kříž Správu CHKO upozornili i členové Společnosti přátel Jeseníků. "Předpokládáme, že tímto činem došlo k hrubému porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. Především jde ale o projev hrubé neúcty k divoké přírodě Jeseníků," uvedla Společnost přátel Jeseníků, podle které se na tuto lokalitu vztahuje nejpřísnější stupeň ochrany přírody.

Příspěvek o kříži na vrcholu Vozky vzbudil na facebooku místy i vášnivou diskuzi. Většina diskuzních příspěvků počin kritizuje. Obyvatelka z nedaleké Ostružné naopak vyhlásila petici za zachování dřevěného kříže na skalnatém vrcholu hory Vozka.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

29.10.2021 10:05
K poškození přírody a krajiny nedošlo, naopak kříž může posloužit jako stanoviště dravců při lovu a turistům jako skvělý orientační bod...... Ovšem u úředníků nelze čekat logické myšlení, zákon je zákon, budeme podle něho postupovat i ve zcela nesmyslných případech......
Odpovědět
AM

Anežka M

29.10.2021 16:16 Reaguje na Josef Mozek
ochrana krajiny = ochrana mj. i vzhledu krajiny, její symboliky.

Umístění kříže na vrchol Vozky symboliku krajiny mění. Svévolně a bez ptaní. Pokud by se měly kamkoliv umisťovat kříže, měla by o tom předem proběhnout přinejmenším diskuze mezi všemi občany, nějaké hlasování, třeba v rámci kraje nebo dotčených obcí, atd.

Jak by se Vám líbilo, kdybych si na Vozkovi postavila minaretík? Nebo na Řípu?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2021 04:31 Reaguje na Anežka M
Proč do toho taháte "minaretík". Děsná zdrobnělina. Co s tím má společného? A symbolika krajiny? Další zhovadilost.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

30.10.2021 23:55 Reaguje na Josef Mozek
Došlo k poškození estetického vzhledu krajiny... Skutečně nechápu ty náboženské idioty, ať si ty symboly ponechají v kostelích....nejsme na Slovensku nebo v Polsku....Žádní milovníci přírody to nejsou....
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

29.10.2021 11:11
Nemyslím si,že to vzbudilo povzdvižení u turistů a mistních obyvatel, sázela bys spíše na ekošílence. Já osobně bych to podpořila, mě se to líbí a jsem také úředník.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2021 12:40
Jo, nebo spíš proč ne.
S těmi ekošílenci budete mít pravdu paní Lysková. Ta "Společnost přátel Jeseníků" k tomu nemá asi daleko. No a napadá mě Eiffelova věž. Také v době vzniku rozporuplná stavba nelíbící se mnoha lidem. Dnes vyhledávaná dominanta Paříže.
Ten kříž bude také třeba za padesát let jedním ze znaků či jednou z dominant Jeseníků.
No a třeba taky nebude a ekologové se budou šťastně poplácávat po ramenech jak před lidskou zvůlí zase jednou zachranili Jeseníky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.10.2021 20:49 Reaguje na Jarek Schindler
Drobátko rozdíl je v tom, že Eiffelova věž se stavěla se souhlasem všech odpovídajících úřadů, zatímco ten kříž někdo postavil na pozemku bez souhlasu vlastníka a bez souhlasu patřičných úřadů. Druhá věc je trvanlivost konstrukce. Eiffelova věž bude stát určitě déle než ten kříž.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2021 04:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
On by k tomu snad u nás dal někdo z dotčených souhlasné stanovisko? U nás se podobné neškodné věci zamítají. Povoluji se pouze obludnosti náležitě "balíkem" podložené.
No a ta Eiffelovka měla stát dvacet let a tehdejší odpor k ní byl obrovský. Jak se ty časy mění.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

30.10.2021 23:57 Reaguje na Jarek Schindler
NO tak pro Vás jsou neškodné, pro mne a mnohé jiné ne...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

31.10.2021 07:04 Reaguje na Karel Pavelka
Jde to napsat i jinak. Pro vás je to škodlivé, pro mne a mnohé další ne.
Já ten kříž vidím jako výraz pokory a úcty člověka před majestátem našich hor. Jako možný památník obětem hor a připomínku na všechny kdo na hřebenech či stráních Jeseníků zemřeli. Jako prosbu o ochranu pro všechny co zrovna po pěšinách Jeseníků kráčí. No a to jsem zapřísáhlý ateista. Jen po těchto horách chodím již pomalu čtyřicet let a vím, že člověk právě zde potřebuje někdy alespoń malý kousek štěstíčka. No a ten kříž může být třeba i památka na člověka kterého právě u Vozky zabil blesk. Vyberte si.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

31.10.2021 00:01 Reaguje na Jarek Schindler
Tak srovnávat to s Eifelovkou, která stojí ve městě a ne na vrcholu hory v 1. zéně ochrany CHKO může jen chorý člověk...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

31.10.2021 06:53 Reaguje na Karel Pavelka
Už se vzpamatujte. Na stovkách alpských vrcolů najdete kříže. Na Slovensku to samé. Na Kriváni v NP kříž nevadí u nás poškozuje přírodu. Srovnání s Eiffelovkou samozřejmě kulhá. Tedy kulhá hlavně z důvodu neporovnatelných rozměrů. Uváděl jsem Eiffelovku hlavně z důvodu změny pohledu člověka na ni. Jak se ze šrotu odmítaného převážnou částí obyvatel stala doména a symbol. Samozřejmě, chytrý pochopil..........
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2021 14:34
Budu hnusný, ale polil bych to nějakým sajrajtem a zapálil. Chvíli by bylo na co se koukat a pak by od toho byl pokoj.

A důvod mám jeden jediný ... ti kašpaři, kteří to tam vyšvihli tak učinili zcela bez vědomí, a tedy logicky i souhlasu vlastníka pozemku. Jak tohle může někdo hájit fakt nechápu.

Jo pokud by ten souhlas měli, tak pohoda jazz a ať si to tam stojí. A takto fuck ne.

Prostě je vidět, že i 30 let po bolševikovi jsou někteří naši spoluobčané pitomci, co si myslí, že všechno patří všem ... tedy až na to, co je jejich.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2021 14:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Jo, a fakt nechápu, co za TÉTO situace do toho kdo tahá nějaké ekology a podobně. Vystřihnout to někdo mně v lese, i když tam by se to i ztratilo:-), tak to jde dolů ještě ten den.
Odpovědět
AM

Anežka M

29.10.2021 16:07
Hory mají patřit především horám. Křesťani si je nemají co uzurpovat. Pilku, benzín, sirky, a jde se na to.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2021 16:49 Reaguje na Anežka M
Ale no tak! Když už to tam tak hezky na vršku stojí, tak žádnou pilku!!!

A pokud má někdo doma volné prostěradlo a polštáře by si spíchnul fajnovou kápi ... raději nic, ještě mne smažou:-)
Odpovědět
Pe

Petr

29.10.2021 19:05 Reaguje na Anežka M
Prohlédněte si důkladně fotku u článku. Ta je totiž také z Jeseníků, jen o pár kopců vedle. Foceno patrně z náhorní umělé vodní nádrže Dlouhé stráně, obehnané silnicí se svodidly. A v záběru je vedlejší vrch Mravenečník se třemi větrnými elektrárnami.
Krásná absurdita, že?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.10.2021 20:53 Reaguje na Petr
Je to absurdita. Blbé je, že ty elektrárny jsou postaveny se souhlasem úřadů, zatímco ten kříž nee. Druhá věc je zahnusení krajiny. V tomhle parametru ty větrníky vedou vysoko na body.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2021 23:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Úřady vem čert, ale hlavně ... to co popisujete je tam vybudováno se souhlasem vlastníka (ok, za bolšánů to bylo trošku zvrácené, ale i tak).

A to tady není.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2021 04:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vozka je součástí toho kopce úplně vpravo nahoře.
Odpovědět

Jirka Černý

29.10.2021 19:40
Možná omylem tu zmizel můj komentář jak je možné že kříž vzbudil pozdvižení mezi turisty protože byl vztyčený bez řádného povolení úřadů, když běžný turista asi sotva pozná zda je či není úřady oštemplovaný. Takže se tu někdo ohání falešně veřejným míněním a tím se snaží tento čin vydávat za něco co zavrhuje široká veřejnost, velmi znepokojující přístup.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist