https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jihoanglickem-ostrove-objevili-dva-nove-druhy-dinosaura?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jihoanglickém ostrově objevili dva nové druhy dinosaura

24.10.2021 00:58 | LONDÝN (ČTK)
Ceratosuchops neboli „rohatá krokodýlí hlava“.
Ceratosuchops neboli „rohatá krokodýlí hlava“.
Foto | Dan Folkes/Nature / Wikimedia Commons
Paleontologové potvrdili nález dvou nových druhů dinosaura. Kostry objevili sběratelé zkamenělin na pláži na jihoanglickém ostrově Wight, informoval list The Guardian.
reklama

 

Jeden z predátorů, který žil před 125 miliony let, dosahoval délky devíti metrů, měl silné drápy, obrovskou lebku pokrytou rohy a boulemi a dlouhé zuby podobné krokodýlím. Hrozivý tvor trávil většinu času v nivách na březích řek, kde číhal na ryby.

Podle vědců tento objev spolu s kostrou dalšího druhu, který nalezli na místě, ukazuje, jak se čeleď spinosauridů během několika desítek let vyvinula ze suchozemských na polovodní predátory. Spinosauridé patří mezi masožravé teropodní dinosaury.

"Pro svět dinosaurů je to opravdu vzrušující zpráva, protože jde o jedny z nejcharizmatičtějších a nejzáhadnějších predátorů," řekl Neil Gostling ze Southamptonské univerzity, který na objev dohlížel. Nové nálezy podle něj také potvrdily status ostrova Wight jako nejlepšího místa v Evropě pro hledání koster dinosaurů.

První exemplář dostal latinský název Ceratosuchops inferodios, což se dá podle listu The Guardian přeložit jako "pekelná rohatá volavka s krokodýlí tváří". Druhý dinosaurus obdržel jméno Riparovenator milnerae po zesnulé britské paleontoložce Angele Milnerové.

Ostrov Wight byl během období spodní křídy údolní nivou se středomořským podnebím, vlhkými lesy a řekami plnými ryb, žraloků a starodávných krokodýlů. Vědci se domnívají, že oba dinosauři žili nedaleko břehů a lovili ve vodě i na souši.

Zkamenělina dinosaura pojmenovaného po veslonohém ptákovi odhalila dlouhou tlamu plnou válcovitých zubů, které se odlišovaly od šavlovitého ozubení. To je běžně k vidění u suchozemských masožravců, jakým byl slavný Tyrannosaurus rex. Podle studie publikované v časopise Scientific Reports tato anatomie naznačuje, že predátor mohl lovit podobně jako dnešní volavky, které stojí nehybně nad vodou a svůj zobák ponoří, jakmile spatří kořist.

"Skutečnost, že mají tyto krokodýlí zuby, které jsou dobré pro chytání kluzkých ryb, naznačuje, že stáli ve vodě a používali k lovu čelisti," řekl Gostling. Další možností je, že predátoři na kořist čekali částečně ponoření jako krokodýli nebo ji chytali z vody podobně jako medvědi.

Kostru objevili v průběhu let dva sběratelé kostí - Brian Foster z hrabství Yorkshire a praktický lékař v důchodu Jeremy Lockwood, který na ostrově žije a dělá si doktorát z paleontologie. Nezávisle na sobě darovali nalezené kosti místnímu muzeu, kde budou vystaveny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist