https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jihu-kalifornie-se-smi-zalevat-venku-jen-jednou-tydne-musi-se-setrit-vodou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jihu Kalifornie se smí zalévat venku jen jednou týdně, musí se šetřit vodou

2.6.2022 01:15 | LOS ANGELES (ČTK)
Úřady chtějí omezit spotřebu vody o 35 procent. Kalifornie zažívá sucho třetí rok po sobě, ve vodních nádržích je rekordně málo vody.
Úřady chtějí omezit spotřebu vody o 35 procent. Kalifornie zažívá sucho třetí rok po sobě, ve vodních nádržích je rekordně málo vody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na jihu Kalifornie dnes začínají platit nová omezení týkající se využívání vody. Dotknou se šesti milionů lidí v oblasti Los Angeles a kromě jiného omezují zalévání ve venkovních prostorách na jednou týdně. Důvodem je mimořádné sucho.
reklama

 

Pravidla podle listu The Washington Post nastavil úřad pro hospodaření s vodou v jižní Kalifornii.

Úřady chtějí omezit spotřebu vody o 35 procent. Kalifornie zažívá sucho třetí rok po sobě, ve vodních nádržích je rekordně málo vody a na horách je jen malé množství sněhu.

Úřady situaci označují za mimořádnou a vyhlásily přísnější opatření než v minulosti. Navíc podle nich může jít jenom o předehru dalších omezení. Pokud se situace do září nezlepší, počítá se s úplným zákazem používání vody ve venkovních prostorách.

Čerstvé údaje organizace Drought Monitor, která sleduje sucho v USA, ukazují, že 76 procent amerického západu se potýká se závažným a výjimečným suchem. Jde o území, na němž žije 55 milionů lidí. Hladina vody hlavních vodních nádrží v blízkosti řeky Colorado, jezer Mead a Powell, je nejníže za několik desetiletí. Letošní období od února do dubna bylo nejsušší za 122 let.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom upozornil, že závazná pravidla pro šetření vodou mohou být vyhlášena v celém státě. Zhruba před rokem žádal občany, aby dobrovolně omezili odběr vody o 15 procent, což se nestalo.

"Dosáhli jsme v Kalifornii od posledního sucha značných změn, ale jak se blížíme letním měsícům, zaznamenali jsme zvýšený odběr vody. Všichni musíme víc přemýšlet o každé kapce použité vody," sdělil Newsom. Minulý týden kalifornské vodohospodářské úřady zakázaly používat pitnou vodu k zavlažování "nefunkčních" trávníků, například ozdobných travnatých pásů před obchody a obytnými domy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist