https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-josefovskych-loukach-vznika-ptacnik.ma-prilakat-ohrozene-druhy-ptaku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Josefovských loukách vzniká ptačník. Má přilákat ohrožené druhy ptáků video

24.8.2021 14:46 | JAROMĚŘ (Ekolist.cz)
Ptačí park Josefovské louky České společnosti ornitologické.
Ptačí park Josefovské louky České společnosti ornitologické.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Josefovských loukách u Jaroměře, ptačí rezervaci České společnosti ornitologické, vznikne za finanční podpory Norských fondů soustava různě velkých mělkých tůní s ostrůvky – ptačník o velikosti 3 hektary. Ornitologové tak významně rozšíří již existující mokřad, který pomůže nejen vzácným ptákům, ale i obojživelníkům či vážkám a přispěje k zadržení vody v regionu.
reklama

 

Ptačí park Josefovské louky se za dobu své existence od roku 2006 změnil v místo s ohromující druhovou pestrostí. Rozmanitá příroda tu vznikla vlivem opatření, jako je řízené zavlažování, péče o vegetaci, pastva velkých kopytníků a také hloubení tůní. Výsledkem je 190 pozorovaných druhů ptáků, 8 druhů obojživelníků či 32 druhů vážek a mnoho dalších.

Norské fondy podpoří vyhloubení zatím největšího komplexu jezírek s rozrůzněným dnem i břehy – centrální ptačník o celkové velikosti 3 hektary.Na financování ptačníku se podílí i široká veřejnost svými dary. Na budování tůní půjde také částka 280 tisíc korun, kterou veřejnost poslala na záchranu čápat v Mladých Bucích, ale které se zachránci čápů rozhodli poslat právě na Josefovské louky. Ty čápům poskytují skvělý zdroj potravy. Pestrá krajina a především mokřady, jsou nejbohatším zdrojem ryb, obojživelníků, plazů i drobných hlodavců, kterými se čápi živí.

Výstavbou nových tůní Česká společnost ornitologická rozšíří stávající Slavíkovský ptačník o velikosti 1,5 hektaru. Oba na sebe navazující ptačníky – Slavíkovský a nový centrální – budou fungovat jako impozantní soustava vodních ploch, lákající nepřeberné množství vrubozobých a brodivých ptáků, bahňáků, ledňáčky a celou řadu pěvců vázaných na vodu a bahnité břehy.

Nový druh na Josefovských loukách – sýkořice vousatá.
Nový druh na Josefovských loukách – sýkořice vousatá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Alice Janečková / Česká společnost ornitologická

„Slavíkovský ptačník, vyhloubený v roce 2018, přilákal k hnízdění hned několik cílových druhů ptáků: kulíky říční, kteří v parku dosud nehnízdili, i čejky chocholaté, které do té doby hnízdily jen výjimečně. Pro kriticky ohrožené vodouše rudonohé byl Slavíkovský ptačník prvním místem ve východních Čechách, kde po čtyřicetileté přestávce úspěšně vyhnízdili! Dvojnásobný centrální ptačník podstatně rozšíří možnosti hnízdění těchto i dalších druhů,“říká správce ptačího parku Josefovské louky Břeněk Michálek.

Hloubení nové soustavy tůní má začít letos na podzim, aby mohl ptačník sloužit k hnízdění už příští jaro. „Věříme, že ptačník přiláká další vzácné druhy ptáků jako je například pisila čáponohá. Ta se v parku už dvakrát zastavila, ale díky ptačníku bude k vidění častěji,“ říká Michálek.

A proč zrovna ptačník? „Protože rybník je pro ryby a ptačník pro ptáky – zajistíjim obživu i místo k hnízdění a těm migrujícím poskytne možnost načerpat síly během jejich dlouhé cesty. A líbit se bude i obojživelníkům, hmyzu a dalším obyvatelům mokřadů,“ vysvětluje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Páteří parku je sto let starý závlahový systém řeky Metuje, který umožňuje regulaci výšky vody na okolních loukách. Díky dostatku vody může na Josefovských loukách hnízdit hned několik vzácných a ohrožených druhů mokřadních ptáků, jako je čírka modrá, vodouš rudonohý, bekasina otavní, čejka chocholatá nebo jedinečná kombinace čtyř druhů chřástalů.

Od ledna 2018 spásá Josefovské louky stádo divokých koní, kteří tu vytvořili pestrou rostlinnou mozaiku ideální pro sběr potravy, hnízdění i úkryt ptáků. Loni na podzim je doplnili pratuři, kteří spásáním a rozrušováním povrchu kopyty vytvářejí podmínky pro luční i mokřadní ptáky.

Na pátek 27. srpna ornitologové připravili akci pro veřejnost. Začíná v 16:00 na správě ptačího parku v Okružní 36 v Josefově představením projektu centrálního ptačníku. Dále na účastníky čeká Noc netopýrů s přednáškou a následným průstupem josefovským podzemím s pozorováním vrápenců malých a po setmění také seznámení s netopýry přímo v ptačím parku.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.8.2021 15:32
Jestli mně něco dělá radost, tak je to povedený projekt Josefovské louky. Ornitologům díky za povedené dílo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.8.2021 17:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
ono koukat se na tu ptačí drobotinu je opravdu povznášející pohled, nejen v Josefovských loukách.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist