https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-mauriciu-umiraji-delfini-po-havarii-japonske-nakladni-lodi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Mauriciu umírají delfíni po havárii japonské nákladní lodi

27.8.2020 11:47 | PORT LOUIS (ČTK)
Delfíni u pobřeží ostrova Mauricius. Ilustrační snímek.
Delfíni u pobřeží ostrova Mauricius. Ilustrační snímek.
Foto | flowcomm / Flickr
Nejméně 17 mrtvých delfínů se našlo na mauricijském pobřeží, u něhož před měsícem havarovala loď vlastněná japonskou společností, píše dnes BBC. Smrt delfínů podle environmentalistů zavinilo palivo uniklé z plavidla nebo rozhodnutí úřadů nechat klesnout příď rozlomené lodi k mořskému dnu. Kromě oblíbených savců bylo u pobřeží nalezeno také mnoho mrtvých ryb a krabů.
reklama

 

Loď MV Wakashio narazila do korálového útesu nedaleko pobřeží Mauriciu 25. července. Ropa se z havarovaného plavidla začala šířit do okolních vod 6. srpna, kvůli čemuž mauricijská vláda následující den vyhlásila stav ekologické nouze. V polovině srpna se pak loď rozlomila vedví. Rozlehlou oblast, kterou obývají ohrožené druhy korálů, ryb a dalších živočichů a rostlin, znečistilo asi 1000 tun paliva. Přibližně tři tisíce tun pohonné hmoty, které v nádržích na palubě zbyly, se s pomocí odborníků podařilo odčerpat.

Podle BBC je velmi vzácné, aby se objevilo tolik mrtvých delfínů najednou. Mauricijské úřady uvedly, že na pobřeží kromě 17 mrtvých delfínů byli nalezeni další, kteří byli zesláblí nebo umírající.

"Vidět tolik mrtvých delfínů je horší než noční můra. Mnoho nevládních organizací, rybářů a odborníků říkalo, aby se loď nenechávala potopit v těch místech, kde se to udělalo, protože tam žijí delfíni. Je to další špatné rozhodnutí úřadů," řekl BBC místní muž.

Podle oceánografa, kterého BBC oslovilo, páchli objevení delfíni po topném oleji. Sunil Dowarkasing z organizace Greenpeace, který se na místě účastnil operací pro zamezení šíření uniklé ropy, se domnívá, že smrt delfínů mohlo zavinit i potopení lodní přídě:"Potopení lodi zřejmě narušilo přirozené prostředí mořských savců. Tohle je teprve začátek, další následky ještě přijdou." Agentuře AP Dowarkasing sdělil, že smrt delfínů mohly zavinit také toxické materiály na potopené lodi.

Organizace Greenpeace podle BBC varovala, že smrt nespočtu živočichů ve znečištěném moři může mít neblahé následky také pro ekonomiku Mauriciu, bezpečnost potravin a zdraví obyvatel.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist