https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-palau-plati-zakaz-opalovacich-kremu-toxickych-pro-koraly?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Palau platí zákaz opalovacích krémů toxických pro korály

7.1.2020 00:25 (ČTK)
Na ostrovech tichomořského Palau od 1. ledna 2020 platí zákaz používat a prodávat opalovací krémy obsahující látky, které poškozují korálové útesy. / Ilustrační foto
Na ostrovech tichomořského Palau od 1. ledna 2020 platí zákaz používat a prodávat opalovací krémy obsahující látky, které poškozují korálové útesy. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | chezbeate / Pixabay
Na ostrovech tichomořského Palau od 1. ledna 2020 platí zákaz používat a prodávat opalovací krémy obsahující látky, které poškozují korálové útesy. Oznámil to prezident Tommy Remengesau. Palau ohlásilo už v roce 2018, že tyto krémy zakáže a od 1. ledna se stalo první zemí, kde se tyto prostředky chránící kůži před slunečním zářením už nesmí používat.
reklama

 

Palau tvoří 26 větších a několik set malých ostrovů, na kterých žije kolem 20.000 lidí. Jedna ze skupin neobydlených ostrůvků zvaná Rock Islands je součástí přírodního dědictví UNESCO.

Zákaz se týká krémů, které obsahují běžně používané látky jako například oxybenzon pohlcující ultrafialové záření. Na seznamu deseti látek, které nesmějí být napříště v krémech obsaženy, je kromě oxybenzonu také etylhexyl. Mezinárodní nadace zabývající se ochranou korálových útesů oznámila, že tyto látky jsou "známé toxiny a většina z nich je mimořádně škodlivá pro organismy v raném stadiu jejich života".

"Musíme žít v souladu s přírodou a chránit ji, protože je to zdroj života. Když nám vědci sdělí, že něco poškozuje korálové útesy, ryby nebo oceány, věnují tomu pozornost naši lidé i návštěvníci. Chemikálie z opalovacích krémů se na Palau našly v prostředí i v organismech většiny známých živočichů," řekl Remengesau v rozhovoru s agenturou AFP.

Stejné opatření jako Palau chystá od příštího roku Havaj, letos v březnu chtějí zákaz oznámit Panenské ostrovy a mnozí výrobci opalovacích krémů na to už zareagovali. Ti největší oznámili, že jejich produkty nebudou obsahovat nic, co poškozuje korály. Podle vědců začalo už na trhu prostředků obsahujících škodlivé chemikálie ubývat - v roce 2018 je našli v polovině preparátů.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist